Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Το ψύχος ήρθε για να μείνει.

Τάση του καιρού για τις επόμενες 7 έως 14 ημέρες στη χώρα.

18 έως 20 Ιανουαρίου.

80% πιθανότητα για καλό καιρό  με τοπικές νεφώσεις μόνο στα νησιωτικά τμήματα και μικρή πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές. Θερμοκρασίες μέγιστες 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 12 με 15 στα νησιωτικά με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

20% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τοπικές βροχές στα θαλάσσια και πεδινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις ασθενείς στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία και αργότερα και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασίες αρχικά από 7 έως 14 βαθμούς από βορρά προς νότο με σημαντική πτώση στην κεντρική και βόρεια χώρα από τις 19 του μήνα και μετά όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνάει τους 2 με 6 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά ανατολικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα θα φτάνει τους 10 με 15. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

+++++++++++++++++

21 με 23 Ιανουαρίου.

32% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά γρήγορα θα επιδεινωθεί πρόσκαιρα και σύντομα σε όλη τη χώρα ενώ λιγότερα φαινόμενα στη Μακεδονία τη Θράκη και τη βόρεια Θεσσαλία. Χιονοπτώσεις από τα ορεινά γρήγορα και σε χαμηλά υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας ασθενούς έντασης. Θερμοκρασίες πολύ χαμηλές από τη Θεσσαλία και βορειότερα δεν θα ξεπερνάνε τους 5 με 8 βαθμούς Κελσίου ενώ λίγο υψηλότερες θα ναι στην υπόλοιπη χώρα. Πολύ ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα και ισχυρός στα υπόλοιπα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ.

30% πιθανότητα προβλέπεται καλός καιρός αλλά θα σημειωθούν λίγα φαινόμενα μικρής διάρκειας σε όλη τη χώρα εκτός από τη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο και το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας. Λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις άνευ σημασίας θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας ανατολικής Πελοποννήσου των Κυκλάδων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης. Χαμηλές θερμοκρασίες από την Θεσσαλία και βορειότερα δεν θα ξεπερνούν γενικά τους 3 με 6 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά ανατολικά και νότια θα φτάνουν έως και τους 10 με 11. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

19% πιθανότητα προβλέπεται σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολλές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις γρήγορα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης πιο έντονα στη Θεσσαλία την Ήπειρο την ανατολική Στερεά και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Σημαντική πτώση στις 22 και 23 του μήνα δεν θα ξεπερνάει τους 0 με 5 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με πολύ ισχυρό παγετό στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου το πρωί και το βράδυ.

19% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού μόνο σε ανατολική Θεσσαλία σε όλο το Αιγαίο ανατολική Στερεά Εύβοια ανατολική Πελοπόννησο Κυκλάδες Κρήτη Δωδεκάνησα νησιά ανατολικού Αιγαίου με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και γρήγορα και σε χαμηλά υψόμετρα της Θράκης της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας  και αργότερα της Κρήτης. Θερμοκρασίες χαμηλές μόνο στις 22 του μήνα δεν θα ξεπερνάει τους 3 με 6 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά ενώ τις άλλες μέρες θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα κατά μέσο όρο 6 με 11 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς Νότο. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

+++++++++++++++++++++++++++

24 έως 28 Ιανουαρίου.

30% πιθανότητα προβλέπεται αρχικά καλός καιρός στις περισσότερες περιοχές με λίγα φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σημαντική βελτίωση για ένα διήμερο ενώ από τις 26 του μήνα και μετά και από τα δυτικά ο καιρός θα επιδεινωθεί με αρκετά φαινόμενα σε όλη σχεδόν τη χώρα πολύ λιγότερα στη Μακεδονία και τμήμα της Θεσσαλίας. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν σε χαμηλότερα υψόμετρα της Ηπείρου. Θερμοκρασίες αρχικά έως 8 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με σημαντική πτώση μόνο στα ορεινά και τα δυτικά τμήματα στις 27 και 28 του μήνα. Τοπικά παγετός στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ.

22% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη την περιοχή του Αιγαίου την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειώνονται κατά τόπους κάποιες βροχοπτώσεις και λίγα χιόνια σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από τις 25 του μήνα και μετά και θα φτάνει κατά μέσο όρο τους 8 με 14 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με παγετό κατά τόπους το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

16% πιθανότητα για άστατο καιρό κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με τοπικά φαινόμενα που πρόσκαιρα θα επηρεάσουν στο τέλος της περιόδου και άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

14% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα αρχικά στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα ενώ μετά τις 26 του μήνα βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα δώσει έντονα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου τα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά σε χαμηλά υψόμετρα του Αιγαίου ενώ στο τέλος της περιόδου μόνο σε ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία αρχικά οχι πάνω από 5 με 10 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ αλλά σταδιακά μετά τις 26 του μήνα θα αρχίσει να ανεβαίνει και ο παγετός θα περιοριστεί μόνο σε ορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας ενώ η θερμοκρασία στην ανατολική και νότια χώρα θα ξεπερνούν τους 15 βαθμούς Κελσίου.

11% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολύ έντονα φαινόμενα σε όλη σχεδόν τη χώρα χιονοπτώσεις πυκνές στην Ήπειρο τη Μακεδονία τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και τη Θράκη ενώ πρόσκαιρα αυτές θα επιμείνουν προς το τέλος της περιόδου μόνο στα ορεινά τμήματα. Θερμοκρασία αρχικά χαμηλή στη βόρεια Ελλάδα θα ανέβει πρόσκαιρα στα ανατολικά και νότια τμήματα με σημαντική πτώση εκ νέου από τις 27 του μήνα και μετά στα δυτικά και βόρεια. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά τις περισσότερες από τις ημέρες.

7% πιθανότητα για καλό καιρό στη χώρα με λίγα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα ενώ μετά τις 27 του μήνα θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα στη δυτική χώρα και κυρίως στα νοτιοδυτικά. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από τους 6 με 8 στους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με οριακό παγετό μερικές ημέρες στα κεντρικά και βόρεια το πρωί και το βράδυ.

+++++++++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για την περίοδο 18 έως 20 Ιανουαρίου οι πιθανότητες είναι συντριπτικές στο να υπάρχει βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας λίγες βροχές μικρής έντασης και διάρκειας στα κεντρικά ανατολικά και νότια πεδινά και θαλάσσια τμήματα και θερμοκρασίες κατά μέσο όρο από 8 έως 15 βαθμούς από βορρά προς νότο με τον παγετό είναι ισχυρός στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ.

Για την περίοδο 21-23 Ιανουαρίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και αρκετές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν οτι αυτές θα επηρεάσουν κυρίως ανατολικά τμήματα της χώρας. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση σε πολύ χαμηλά επίπεδα της ημέρας των χιονοπτώσεων με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ σε όλα τα ηπειρώτικα.

Για την περίοδο 24 με 28 Ιανουαρίου υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες πάνω του 65% για βαρομετρικά χαμηλά που θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας και θα δώσουν αρκετές βροχές και καταιγίδες στα νησιωτικά και θαλάσσια τμήματα ενώ οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *