Ατμοσφαιρική κυκλοφορία έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Ψυχρό διάστημα μεγάλης διάρκειας στην ανατολική Ευρώπη.

Συγκεντρώθηκαν όλα τα τελευταία μακροπρόθεσμα δεδομένα και σας παρουσιάζουμε την πιθανή πορεία του καιρού έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Στο διάστημα 16 με 23 Ιανουαρίου 2022 ο αντικυκλώνας των Αζορών θα κινηθεί στην περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας και της Σκανδιναβίας σκάβοντας ψυχρές αέριες μάζες από την Ρωσία προς την περιοχή της Ιταλίας και της Ελλάδας κατά κύριο λόγο με αποτέλεσμα τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών αρχικά πολύ ανατολικά και σταδιακά στη συνέχεια στην κεντρική Μεσόγειο. Έτσι είναι αυξημένη πιθανότητα αρχικά χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα της Μαύρης θάλασσας και της Τουρκίας και στη συνέχεια οι ψυχρές αέριες μάζες θα κατέλθουν προς την κεντρική Ευρώπη τα Βαλκάνια και την Ιταλία. Μεγάλη πιθανότητα για ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις και στη χώρα μας. Υπαρκτή η πιθανότητα Προς το τέλος της περιόδου ψυχρή αέρια μάζα να κινηθεί πρόσκαιρα και προς την περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας και να δώσει και εκεί μία σύντομη ψυχρή εισβολή.

 

Για το διάστημα 23 με 30 Ιανουαρίου ο αντικυκλώνας των Αζορών θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με αποτέλεσμα οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία να κινούνται αρκετά ανατολικά με κύρια τροχιά την περιοχή της Ουκρανίας της Ελλάδας της Μαύρης θάλασσας της Τουρκίας και γενικά της Μέσης Ανατολής. Είναι πιθανή  η ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιοχές να είναι αυξημένες μόνο οι πιθανότητες για χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Πολύ μικρές οι πιθανότητες όπως βλέπετε και από τα μικρά βέλη κάποια ψυχρή μάζα να καταφέρει να κινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία. Για τη χώρα μας αυτό το διάστημα είναι υπαρκτή η πιθανότητα ψυχρών εισβολών οι οποίες όμως θα είναι σχετικά ρηχές και φαίνεται να απασχολούν περισσότερο το ανατολικό κομμάτι και τα ανατολικά Βαλκάνια.

 

Για το διάστημα 1η έως 6 Φεβρουαρίου φαίνεται ότι ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ευρώπη ενώ ο αντικυκλώνας θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής και νότιας Ευρώπης και έτσι οι ψυχρές εισβολές θα μεταφέρονται στην Ανατολική Μεσόγειο την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή ενώ είναι πολύ μικρή η πιθανότητα κάποιες από τις αέριες μάζες να μεταφερθούν προς την ανατολική Ευρώπη και τη χώρα μας. Η πιθανότητα παραμονής του κρύου μοτίβου στην περιοχή μας είναι αυξημένο αλλά η πιθανότητα αξιόλογων χιονοπτώσεων είναι αρκετά μικρή και κυρίως αφορά την ανατολική χώρα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *