Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 12-14/1/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΟΥ)

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά κακοκαιρία με χιονοπτώσεις στη Θράκη τη Θάσο τη Σαμοθράκη βροχοπτώσεις στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα του Αιγαίου χιονόνερο στις πεδινές περιοχές και χιονοπτώσεις πάνω από τα 0-100m κατά μέσο όρο στη Μακεδονία πάνω από τα 200 με 300 μέτρα στη Θεσσαλία πάνω από τα 300 με 500 μέτρα στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια και πάνω από τα 500 με 600 μέτρα στην ανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στην Κρήτη θα σημειώνονται αρχικά σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα 1.300 με 1.700 μέτρα αλλά σταδιακά μέχρι αργά το βράδυ θα κατέβουν στα 900 με 1.000. Στη δυτική Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με λίγα σποραδικά φαινόμενα με τη μορφή βροχής στην αρχή της ημέρας και σταδιακή γρήγορη βελτίωση στη συνέχεια. Επίσης σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι και μετά θα σημειωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας της Θράκης του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα φαινόμενα τα παραμένουν μειούμενα από το ύψος της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας και νοτιότερα. Επισημαίνεται ότι σε περιοχές των νόμων Λάρισας ,Μαγνησίας στην Εύβοια στις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά βροχοπτώσεις ενώ στην Κρήτη και κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά θα ξεπεράσουμε και τα 50 με 70 χιλιοστά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 9 και κατά τόπους 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση στα βόρεια από το βράδυ και στο Ιόνιο από ανατολικές βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη από -7 έως 4 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας στη Θεσσαλία την ανατολική και κεντρική Στερεά Ελλάδα  το εσωτερικό της Ηπείρου και την ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά τμήματα και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα φτάσει τοπικά τους 14 με 17 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με χιονόνερο η βροχή στα πεδινά και χιονοπτώσεις από τα 200 με 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω αλλά σταδιακά μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα στο κέντρο της πεδιάδας θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά ημιορεινά και πεδινά τμήματα κοντά στους ορεινούς όγκους. Αργά το βράδυ δεν αποκλείεται κυρίως στο νομό Μαγνησίας Φαρσάλων και Τρικάλων  να σημειωθούν πολύ ασθενείς χιονοπτώσεις και στα πεδινά. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ασθενικά στο εσωτερικό της πεδιάδας αλλά στα παραθαλάσσια του νομού Λάρισας και Μαγνησίας τις Σποράδες καθώς στον Kίσσαβο το Μαυροβούνι το Πήλιο και την Οθρυς θα είναι κατά τόπους ισχυρά και δεν αποκλείεται να σημειωθούν και πάνω από 30 με 40 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Λάρισα: προβλέποντας νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους και οι οποίες πριν από το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στις Σποράδες βορειοανατολικοί 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ στα υπόλοιπα θαλάσσια τμήματα βορειοανατολικοί 6 με 7 στις ορεινές περιοχές 6 μποφόρ και στις πεδινές 4 με 5 με εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και Μαγνησίας από 1 έως 7 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 3 εως 8.

+++++++++++++++++++++++++++

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στη Θεσσαλία τη Φθιώτιδα τμήματα της Βοιωτίας τη βόρεια Εύβοια και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο τοπικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις έως μηδενικό υψόμετρο στη Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια έως τα 100 με 200 μέτρα στη Φθιώτιδα και την Βοιωτία και έως 300 με 400 μέτρα στην ανατολική Πελοπόννησο. Έντονες βροχοπτώσεις θα σημειώνονται στα πεδινά και ημιορεινά της Κρήτης ενώ προς τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις που θα είναι πυκνές στα ορεινά θα κατέβουν πρόσκαιρα και σε υψόμετρο 500 μέτρων κατά μέσο όρο. Επισημαίνεται ότι σε τμήματα της Κρήτης κυρίως ορεινά και ημιορεινά θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση στα βόρεια από το βράδυ στο Θερμαϊκό βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 έως 1 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία από -7 έως 6 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη Μακεδονία στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια και το εσωτερικό της Ηπείρου και της Πελοποννήσου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές από -2 έως 14.

Θεσσαλία: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις  λίγες ασθενείς βροχές στις Σποράδες ή χιονόνερο και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις έως και μηδενικό υψόμετρο κυρίως στα ορεινά ημιορεινά και τα πεδινά που βρίσκονται κοντά σε ορεινούς όγκους άλλα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι και μετά και θα σταματήσουν σε όλες τις περιοχές.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων και γρήγορη βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στις Σποράδες βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και γρήγορα βορειοδυτικοί 5 με 6 βορειοανατολικοί αρχικά και στα πεδινά τμήματα 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί τα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και Μαγνησίας από -2 έως 5 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 1 έως 6.

++++++++++++++++

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022.

Προβλέπεται στην Κρήτη αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά κατά μέσο όρο πάνω από τα 500 μέτρα αλλά τα φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά θα εξασθενήσουν και γρήγορα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται καλύτερος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις στα θαλάσσια τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο βόρειοι αρχικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ και στο Θερμαϊκό και το Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 9 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά και το εσωτερικό της Ηπείρου και της Πελοποννήσου και από -2 έως 14 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις στο Πήλιο και τις Σποράδες κυρίως τις πρωινές ώρες.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και μεταβλητοί ασθενείς στην πεδιάδα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Αλμυρού από -5 έως 7 με 9 βαθμούς ενώ στο νομό στην περιοχή του Βόλου τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από -1 έως 11.

ΧΑΡΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

ΠΗΓΗ ΧΑΡΤΩΝ https://wxcharts.com/

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 12-14/1/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΟΥ)

  1. Ευγενία says:

    Βροχή, κρύο, αέρας από όλα έχουμε ωραίος χειμωνιάτικος καιρος!Ευχαριστούμε Βασίλη! Καλές προγνώσεις, καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *