Δελτίο χιονοπτώσεων για το επόμενο διήμερο.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Η σημαντική κακοκαιρία πού βρίσκεται εν εξελίξει στη χώρα μας εκτός από τις πολλές βροχές στη βόρεια κυρίως Ελλάδα θα δώσει και πολύ έντονες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες σε συγκεκριμένα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας.

Συγκεκριμένα τις αμέσως επόμενες ώρες πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο σύνολο της δυτικής Μακεδονίας με τη χιονόστρωση να είναι μεγαλύτερη σε τμήματα των νόμων Φλώρινας και Κοζάνης και μικρότερα στις περιοχές Καστοριάς και Γρεβενών. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αύριο τις μεσημεριανές ώρες στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου στο ύψος της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς ακόμα και πάνω από τα 600 με 800 μέτρα και αργότερα και πάνω από τα 300 με 400. 

Από τις μεσημεριανές έως και τις βραδινές ώρες πυκνές χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται ακόμα και σε πεδινά τμήματα του Έβρου της Ροδόπης της Ξάνθης της Θάσου και της Σαμοθράκης. Φαίνεται να σημειώνονται αξιόλογο πόσο χιονιού στο νησί της Θάσου της Σαμοθράκης και στο μεγαλύτερο μέρος του Έβρου έως σχεδόν τα παραθαλάσσια τμήματα. 

Στην υπόλοιπη κεντρική και ανατολική Μακεδονία χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως αργά το βράδυ πάνω από τα 100 με 200 μέτρα κατά μέσο όρο και θα είναι κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Αργά το βράδυ πυκνές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία θα κατέβουν έως και τα 200 με 300 μέτρα κατά μέσο όρο.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Πυκνές χιονοπτώσεις στην αρχή της ημέρας σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης κατά μέσο όρο πάνω από τα 0-100 μέτρα υψόμετρο. Ο καιρός τις μεσημεριανές ώρες θα αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά.

Πυκνές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά πάνω από τα 200 μέτρα κατά μέσο όρο και στην περιοχή της Εύβοιας της Αττικής και της ανατολικής Πελοποννήσου πάνω από τα 300 με 500 μέτρα κατά μέσο όρο. Οι χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία θα εξασθενήσουν σημαντικά από το μεσημέρι και μετά ενώ στη Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελοπόννησο από το απόγευμα αλλά δεν θα σταματήσουν.

Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της Κρήτης αρχικά σε μεγάλα υψόμετρα και σταδιακά θα κατέβω και κάτω από τα 700 με 800 μέτρα προς τις βραδινές ώρες.

 

Προοπτική του καιρού

Μικρή υποτροπή του καιρού το ξημέρωμα της Πέμπτης θα δώσει λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας Μαγνησίας Φθιώτιδας Ευρυτανίας Βοιωτίας Εύβοιας ενώ ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί από βορά προς νότο.

Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στην Κρήτη ακόμα και σε υψόμετρα από τα 500 μέτρα και πάνω.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία προβλήματα από τις χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές δεν αναμένονται.

Μεγάλη προσοχή  στη δυτική Μακεδονία στη Θράκη και στα (ημιορεινά-ημιπεδινα 200-500μ)) της υπόλοιπης Μακεδονίας Θεσσαλίας ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Πελοποννήσου όπου σε αυτές τις περιοχές θα χρειαστούν αλυσίδες και θα υπάρξει και το πρόβλημα παγετού.

Για το νομό Αττικής προβλέπονται ισχυρές βροχές κατά περιόδους κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νόμου και πυκνές χιονοπτώσεις προς τις βραδινές ώρες  πάνω από τα 500 με 600 μέτρα κυρίως στα βορειοδυτικά του νόμου. Την Τετάρτη χιονοπτώσεις αξιόλογες θα σημειώνονται στα 300 με 500 μέτρα κατά μέσο όρο στα δυτικά βόρεια και ανατολικά του νόμου. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης οπου ο καιρός θα βελτιωθεί οριστικά.

Για το νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές στις αμέσως επόμενες ώρες ενώ την αυριανή μέρα προς το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα κοντά στα 200 μέτρα κατά μέσο όρο. Το ξημέρωμα της Τετάρτης πρόσκαιρα δεν αποκλείεται να χιονίσει για λίγο και μέσα στην πόλη Αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Για τη Θεσσαλία προβλέπονται ισχυρές βροχές μέσα στη νύχτα οι οποίες από αύριο πριν το μεσημέρι θα αρχίσουν να μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ πρόσκαιρα αργά το βράδυ κυρίως σε τμήματα του νομού Καρδίτσας και την περιοχή Φαρσάλων θα κατέβουν πρόσκαιρα στα 300 με 400 μέτρα. Την Τετάρτη θα σημειώνονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις από ένα υψόμετρο κατά μέσο όρο πάνω από τα 200 με 300 μέτρα αλλά θα υπάρχουν και μεγάλα ανοίγματα του καιρού από το απόγευμα και μετά. Πρόσκαιρα το ξημέρωμα της Πέμπτης δεν αποκλείεται και πάλι να σημειωθούν λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις έως μηδενικό υψόμετρο κυρίως στο νομό Μαγνησίας Καρδίτσας περιοχή Φαρσάλων Αγίας και λιγότερο στις άλλες περιοχές με βελτίωση από το μεσημέρι και μετά.

Αύριο το μεσημέρι θα αναρτηθεί αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Τετάρτη Πέμπτη και Παρασκευή.

Μείνετε συντονισμένοι

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Δελτίο χιονοπτώσεων για το επόμενο διήμερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *