Αξιόπιστα και μη μοντέλα.  ECMWF Ευρωπαϊκό vs GFS Aμερικανικό.

Επειδή βρισκόμαστε στη χώρα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε για τα προφανή ας κάνουμε μία σύγκριση των δύο βασικών παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων.

Βάζουμε στόχο την 14η Ιανουαρίου δηλαδή την ημέρα της ψυχρής εισβολής. 

 

Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο – ECMWF

Βλέπουμε την πρόγνωση που έδωσε τις τελευταίες 7 ημέρες το συγκεκριμένο προγνωστικό μοντέλο για τη 14η Ιανουαρίου. Βλέπουμε ότι οι μετατοπίσεις που σημειώθηκαν είναι απειροελάχιστες και ήδη πριν από 7-8 ημέρες γνωρίζαμε το βασικό μοτίβο του καιρού που θα επικρατούσε.

 

 

Αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο – GFS

Σημαντικές παλινδρομήσεις καθ όλη τη διάρκεια του τελευταίου 7 ημέρου δίνοντας κατά περιόδους από το απόλυτο τίποτα έως και μεγάλη πανελλαδική αλλά και προσήνεμη εισβολή. Δεν ήταν δυνατή ούτε καν μία γενική τάση του καιρού μέσα στις 7 τελευταίες ημέρες.Τα τρεξίματα του έδωσαν όλους τους χειμερινούς τύπους καιρού για την Ελλάδα.

 

Επίσης από τη στιγμή που έχουμε και στατιστικά δεδομένα στα χέρια μας μπορούμε να πούμε ότι τις τελευταίες 31 ημέρες για το βόρειο ημισφαίριο και για προγνωστικό ορίζοντα 144 ωρών (δηλαδή 6 ημερών)  ο δείκτης συσχέτισης (όσο πιο κοντά στο 1 τόσο καλύτερη η αξιοπιστία) για τα 500hPa δηλαδή για τη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πού είναι οι βασικοί χάρτες αποτύπωσης του γενικού μοτίβο του καιρού είχανε τις εξής τιμές.

1) ECMWF Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο 0,908

2) UKMO Αγγλικό προγνωστικό μοντέλο 0,877

3) GEM Καναδικό προγνωστικό μοντέλο  0,873

4) GFS Αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο  0,855

5) JMA Κινέζικο προγνωστικό μοντέλο  0,846

Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο και το τρίτο είναι πολύ μεγάλη όπως και η διαφορά του δεύτερου και του τρίτου από το τέταρτο και το πέμπτο.

Αυτά τα νούμερα έρχονται σε πλήρη συμφωνία και από τους πραγματικούς χάρτες Ευρώπης και όχι ολόκληρου του βορείου ημισφαιρίου που παρατέθηκαν πιο πάνω. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στην αξιοπιστία για χρονικό ορίζοντα 6 μέρες στα δύο βασικά προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούν επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι.

Είναι καλό να τονιστεί ότι αυτή η σειρά στην αξιοπιστία των προγνωστικών μοντέλων ισχύει από την 1η έως και την 10η ημέρα πρόγνωσης και όχι μόνο για την 6η μέρα που δείχνουμε εμείς και είναι συνήθως η πιο σημαντική μέρα για να κλειδώσει το γενικό μοτίβο του καιρού.

Έχοντας γνώση όλοι του παραπάνω άρθρο έχουν δικαίωμα να έχουν τη δικιά τους γνώμη και να χρησιμοποιούν όποια από τα 5 πιο πάνω προγνωστικά μοντέλα θέλουν. Το ποιο είναι όμως το πιο αξιόπιστο και με μεγάλη διαφορά δεν μπαίνει σε συζήτηση.

ΠΗΓΗ ΧΑΡΤΩΝ METEOCIEL.FR

Ανάλυση δεδομένων και συγγραφή άρθρου

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *