Χάρτες επικινδυνότητας 1 έως 6 για όλη τη χώρα για 10-11/1/2022. ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο 991hPa όπως βλέπετε και στο χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων (metoffice.gov.uk) θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στη συνέχεια και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της βόρεια Στερεάς Ελλάδας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 500 μέτρα το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης. Στη δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα είναι ισχυρές ακόμα και στις πόλεις.

Για το νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους ισχυρές και θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 25 χιλιοστά βροχόπτωσης. Τα χιόνια θα σημειωθούν στις ορεινές και γύρω ημιορεινές περιοχές προς αργά το βράδυ πάνω από τα 300 με 400 μέτρα υψόμετρο.

Για το νομό Αττικής προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους ενώ στα θαλάσσια τμήματα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της Τρίτης από το μεσημέρι και μετά στα ορεινά πάνω από τα 1.100 μέτρα με περαιτέρω πτώση των υψομέτρων αργά τη νύχτα. Κατά μέσο όρο αναμένονται 25 με 40 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Για τη Θεσσαλία προβλέπεται κακοκαιρία τη Δευτέρα με τοπικά φαινόμενα που θα είναι περισσότερα στον Όλυμπο και τα παραθαλάσσια τμήματα ενώ την Τρίτη 11 Ιανουαρίου είναι ημέρα SOS με πολύ έντονα φαινόμενα σε όλες τις περιοχές.  Για το εσωτερικό της πεδιάδας ενδεικτική τιμή τα 30 με 70 χιλιοστά, ενώ σε τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας Μαγνησίας που βλέπουν προς την ανατολή θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 80 με 100 χιλιοστά βροχής. 

Μεγάλη προσοχή σε χειμάρρους στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και για κατολισθήσεις. Μεγάλη προσοχή στους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ανατολικούς ανέμους που θα φτάνουν τα 8 με 10 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα της Θεσσαλίας και στις Σποράδες κατά τη διάρκεια της Τρίτης.

Μελέτη δεδομένων προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 5 X 5 km.
Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.
Υπάρχουν 5 επίπεδα κινδύνου για βροχόπτωση ή χιονόπτωση.
Επίπεδο 1: βροχόπτωση  2-10 χιλιοστά.
Επίπεδο 2: βροχόπτωση 10-25 χιλιοστά.
Επίπεδο 3 : βροχόπτωση 25-50 χιλιοστά.
Επίπεδο 4 : βροχόπτωση 50-100 χιλιοστά.
Επίπεδο 5 βροχόπτωση 100-175 χιλιοστά.
Επίπεδο 6 βροχόπτωση  >175 χιλιοστά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *