Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Πολλές βροχές και χιονοπτώσεις και στη συνέχεια επαναφορά του πιο μαλακού καιρού.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα μεσημεριανά προγνωστικά στοιχεία της 8 Ιανουαρίου  2022.

11 και 12 Ιανουαρίου.

63% πιθανότητα για έντονα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και χιονοπτώσεις πυκνές στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα της Θράκης και της ανατολικής Στερεάς. Θερμοκρασία αρχικά έως 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από τα βόρεια προς τα νότια ενώ στις 12 του μήνα δεν θα ξεπερνάει στα περισσότερα Ηπειρώτικα τους 5 με 10 βαθμούς Κελσίου και 12 με 15 στα νησιωτικά.

20% πιθανότητα για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη σχεδόν τη χώρα και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες μέλισσες αρχικά 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο ενώ στις 12 του μήνα δεν θα ξεπερνάει τους 5 με 7 βαθμούς Κελσίου από την βόρεια Στερεά Ελλάδα και βορειότερα ενώ στις άλλες περιοχές θα φτάνει τους 7 με 12 βαθμούς Κελσίου.

18% πιθανότητα για αρκετά και έντονα φαινόμενα σε όλη σχεδόν τη χώρα με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται μόνο στα ορεινά. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 7 με 14 βαθμούς Κελσίου από τα βόρεια προς τα νότια.

++++++++++++++++++++

13 με 15 Ιανουαρίου.

72% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με γρήγορη βελτίωση. Λίγα τοπικά χιόνια στα ορεινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αρχή της περιόδου. Θερμοκρασίες αρχικά έως 4 με 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 8 με 12 στην υπόλοιπη χώρα αλλά στις 14 και 15 του μήνα θα ανέβει αρκετά στα ανατολικά Και νότια 10 με 16 βαθμούς ενώ στα βόρεια θα βρίσκεται κατά μέσο όρο κάτω από τους 10.

28% πιθανότητα για συνέχιση της κακοκαιρίας στην ανατολική και νότια χώρα με αρκετά φαινόμενα ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε χαμηλά υψόμετρα ίσως και πεδινά έντονα στην ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο και το βόρειο Αιγαίο και ασθενέστερα στη Θράκη τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα όλες τις ημέρες δεν θα ξεπερνάει τους 2 με 7 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρώτικα τμήματα και στους 7 με 12 στην υπόλοιπη χώρα.

+++++++++++++++

16 με 18 Ιανουαρίου.

30% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με λίγα τοπικά φαινόμενα προς τις 18 του μήνα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Λίγες χιονοπτώσεις στο τέλος της περιόδου στα ορεινά τμήματα της βόρειας και ανατολικής χώρας. Θερμοκρασίας 7 με 12 βαθμούς Κελσίου από βορά προς νότο αρχικά με μικρή πτώση στις 18 του μήνα στην ανατολική και βόρεια χώρα.

28% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό αρχικά και μόνο στο τέλος της περιόδου στην Κρήτη πιθανόν να σημειωθούν για φαινόμενα. Θερμοκρασία έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

21% πιθανότητα για βελτιωμένο αρχικά αλλά σταδιακά από τις 17 του μήνα ο καιρός θα αλλάξει στα δυτικά τμήματα και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με τα χιόνια να εντοπίζονται σε μεγάλα υψόμετρα. Θερμοκρασίες αρχικά 5 με 10 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με σταδιακή άνοδο στις 17 και ακόμα μεγαλύτερη στις 18 του μήνα όπου θα ξεπερνάει και τους 15 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

21% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική κεντρική και νότια χώρα μικρής έντασης και διάρκειας και λίγες χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα. Θερμοκρασία σε αρχικά έως 6 με 12 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο αλλά θα σημειώσει μικρή άνοδο η θερμοκρασία στις 17 και 18 του μήνα. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

++++++++++++++++

19 με 23 Ιανουαρίου.

26% πιθανότητα για δύο βαρομετρικά χαμηλά που θα επηρεάσουν από δυτικά προς τα ανατολικά τώρα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στις 22 του μήνα και σε ημιορεινά τμήματα της ανατολικής χώρας. Θερμοκρασία αρχικά 8 με 15 βαθμούς Κελσίου από τα βόρεια προς τα νότια με πτώση της θερμοκρασίας από τις 22 του μήνα στην ανατολική και βόρεια χώρα. Ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά από τις 22 του μήνα και μετά.

26% πιθανότητα του καιρού στη δυτική κεντρική ανατολική και νότια χώρα με αρκετά φαινόμενα ενώ λιγότερα θα σημειωθούν στη βόρεια χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με μικρή πρόσκαιρη άνοδο στις 21 του μήνα και σημαντική πτώση από τις 22 του μήνα και μετά με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ.

24% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με τοπικά φαινόμενα προς τις 22 του μήνα και μετά στη δυτική και νότια χώρα ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά 10 με 16 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

15% πιθανότητα μία σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα κυρίως στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες 10 με 15 βαθμοί Κελσίου από τα βόρεια προς τα νότια με μικρή άνοδο στα νότια μετά τις 22 του μήνα.

9% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική κεντρική και νότια χώρα επεκτεινόμενα και στις υπόλοιπες περιοχές μετά τις 20 του μήνα. Τοπικές χιονοπτώσεις μόνο σε βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες έως 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από τα βόρεια προς τα νότια με άνοδο στη νότια χώρα μετά τις 20 του μήνα.

++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 11 με 12 Ιανουαρίου θα σημειωθούν αρκετά έως έντονα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και χιονοπτώσεις αρχικά πυκνές σε όλα τα ορεινά ηπειρώτικα και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της Θράκης και της ανατολικής Στερεάς. Υπάρχει μία πιθανότητα ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν  και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία αρχικά σχετικά υψηλή θα πέσει στις 12 του μήνα σε όλες τις περιοχές από βορρά προς νότο.

Για το τριήμερο 13-15 Ιανουαρίου οι περισσότερες πιθανότητες είναι να σημειωθούν λίγα τοπικά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα και ο καιρός να βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά σε όλη τη χώρα με οριακό παγετό το πρωί και το βράδυ σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Υπάρχει ένα μικρό σχετικά ποσοστό του 28% η κακοκαιρία με χιονοπτώσεις να συνεχιστεί.

Για το τριήμερο 16 με 18 Ιανουαρίου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος αρχικά ενώ υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να αλλάξει και πάλι από τα δυτικά με τα ανατολικά με τις χιονοπτώσεις όμως μεγάλο υψόμετρο. Θερμοκρασίες σχετικά υψηλές στα φτάνουν τους 10 με 17 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με πιθανή μικρή πτώση από τις 18 του μήνα και μετά.

Τέλος για την περίοδο 19 με 23 Ιανουαρίου φαίνεται ότι και πάλι από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα αλλάξει με τα περισσότερα φαινόμενα στα δυτικά κεντρικά ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και τα λιγότερα στα βόρεια. Οι χιονοπτώσεις θα απασχοληθούν κατά κύριο λόγο τις ορεινές περιοχές και πιθανόν προς το τέλος της περιόδου και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής χώρας. Θερμοκρασία αρχικά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με πτώση στην ανατολική και βόρεια χώρα προς το τέλος της περιόδου και με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *