Τα τελευταία στοιχεία μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις δίνουν την παρακάτω εικόνα ανά εβδομάδα έως το τέλος του Ιανουαρίου.
Για την περίοδο από τις 10 έως τις 16 Ιανουαρίου οι ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας θα κινηθούν κατά βάση προς δύο περιοχές προς την περιοχή της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης και προς την περιοχή των Βαλκανίων κατά δεύτερο λόγο. Μικρότερες είναι οι πιθανότητες κάποια απομεινάρια να φτάσουν στην περιοχή της κεντρικής και νότιας Ευρώπης όπως βλέπετε και στο σχετικό χαρτη. Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα μας επισκεφτεί το κρύο αυτή την περίοδο και δεν αποκλείεται καθόλου μία ψυχρή εισβολή να κατεβάσει πρόσκαιρα τις χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως στην ανατολική και βόρεια χώρα. Κανένας δεν γνωρίζει από τώρα αν θα έχουμε χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές από αυτό ξεκαθαρίζει μόλις 2 με 3 ημέρες πριν από τα φαινόμενα. Όπως και να έχει είναι ευνοϊκή αυτή η περίοδος για ψυχρή εισβολή στη χώρα μας ανεξαρτήτως αν θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις ή όχι.
Για την περίοδο 16 έως 23 Ιανουαρίου η μετατόπιση του αντικυκλώνα του βόρειου ατλαντικού από την περιοχή της Σκανδιναβίας προς την περιοχή της Ισλανδίας και της Γροιλανδίας θα δημιουργήσει τρεις διαφορετικές διατάξεις. Αρχικά θα υπάρχει το σενάριο Γ όπου από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία θα κατεβαίνει αρκετό κρύο και πιθανόν ψύχος προς την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια ενώ τις επόμενες ημέρες σταδιακά αυτός θα μετακινηθεί προς την Ισλανδία και κυρίως στη Γροιλανδία με αποτέλεσμα η ψυχρή εισβολή να μετακινηθεί προς την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης εξασθενημένη ενώ πιο έντονη φαίνεται να είναι στο τέλος της περιόδου για την περιοχή της Ισλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας όπου δεν αποκλείεται και εκεί ένα σημαντικό κύμα ψύχους. Για τη χώρα μας φαίνεται για τις πρώτες 2-3 ημέρες να συνεχίζεται η ροή ψυχρών αέριων μαζών από τα βόρεια με αποτέλεσμα κάποιες χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Τονίζουμε πολλάκις οτι κανένας δεν γνωρίζει από τώρα αν τα χιόνια θα φτάσουν σε πεδινές περιοχές.
Για την περίοδο 23 έως 30 Ιανουαρίου θα υπάρχει μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών κατά κύριο λόγο σε τμήματα της ανατολικής Σκανδιναβίας των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της βαλκανικής χερσονήσου και δευτερευόντως όπως βλέπετε και στο χαρτη σε τμήματα της βόρειας δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Για τη χώρα μας αυξάνεται και πάλι αρκετά η πιθανότητα αξιόλογα πόσα ψύχους να μετακινηθούν και αναλόγως της δημιουργίας ή μη βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά ή στα ανατολικά της χώρας να έχουμε και αξιόλογα φαινόμενα. Η πιθανότητα χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα είναι και πάλι αυξημένη. Τονίζουμε και πάλι ότι το αν θα χιονίσει σε πεδινές περιοχές θα το γνωρίζουμε μόλις 2 με 3 ημέρες πριν την δημιουργία της κακοκαιρίας.
Φαίνεται λοιπόν ότι μπαίνουμε σε μία μακρά περίοδο με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη την ανατολική Ευρώπη ενώ λιγότερες θα ναι οι πιθανότητες κάποια ισχυρή ψυχρή εισβολή να επηρεάσει τα υπόλοιπα τμήματα της δυτικής κυρίως και νότιας Ευρώπης.
Για τη χώρα μας μπαίνουμε σε μία μακρά περίοδο ενδιαφέροντός αφού το ψύχος που θα βρίσκεται στα βόρεια και βορειοανατολικά κατά περιόδους θα μας επισκέπτεται. Η ανάπτυξη ή μη βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά κυρίως της χώρας μας θα είναι καταλυτικό για το αν θα υπάρξουν αξιόλογες και έντονες χιονοπτώσεις ή θα έχουμε ασθενικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό μόνο το έντονο κρύο.
Μείνετε συντονισμένοι για νεότερα άρθρα για την πορεία του έντονου κρύου που θα κατέβει σταδιακά και προς τη χώρα μας.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook