Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Πολλές βροχές έρχονται ενώ τα χιόνια θα αρχίσουν να κατηφορίζουν.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 4 Ιανουαρίου 2022.

7 και 8 Ιανουαρίου.

> 95% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στα δυτικά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και δευτερευόντως στα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με αρκετές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία έως 9 με 14 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα 15 με 18 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα. Στη δυτική Μακεδονία και τα χαμηλότερη.

+++++++++++++++

9 με 11 Ιανουαρίου.

>90% πιθανότητα για ισχυρό βαρομετρικό στα δυτικά της χώρας μας που θα δώσει έντονα φαινόμενα πρώτα στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο και στη συνέχεια σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά όλης της ηπειρωτικής χώρας και από τις 11 του μήνα και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Θερμοκρασία από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και 14 με 17 βαθμούς στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα. Χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία

++++++++++++++++

12 με 14 Ιανουαρίου.

40% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά και αλλαγή του καιρού στις 13 και 14 του μήνα στα νησιά του Ιονίου όλα τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίου ενώ λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στις 14 του μήνα και σε χαμηλότερα υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα 15 με 18 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα.

60% πιθανότητα για αρκετά φαινόμενα αρχικά ανατολικά της Πίνδου και πρόσκαιρα και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στις 14 του μήνα και σε ημιορεινά τμήματα της  Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες 8 με 12 βαθμούς στα ηπειρωτικά τμήματα με μικρή πτώση στις 13 και 14 του μήνα στα ανατολικά και βόρεια.

++++++++++++++

15 με 19 Ιανουαρίου.

44% πιθανότητα η αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα που στα κεντρικά και νότια θα είναι ισχυρά. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίας έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές των ηπειρωτικών 12 με 16 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα. Παγετός το πρωί και το βράδυ σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

39% πιθανότητα για σημαντική κακοκαιρία στη χώρα με πολλές βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια και νησιώτικα του Αιγαίου ενώ λιγότερα θα είναι στις υπόλοιπες περιοχές. Πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της ανατολικής Στερεάς της Ηπείρου και πιθανόν των νησιών του βόρειου Αιγαίου και της ανατολικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες αρχικά έως 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή πτώση στη συνέχεια ενώ έως 7 με 10 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

17% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πάρα πολλές βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα. Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και στη συνέχεια και σε πεδινά τμήματα ολόκληρης της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασία έως 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με άνοδο Από τις 18 του μήνα και μετά στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα όπου θα φτάνει τους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ Αρχικά σε όλα τα Ηπειρώτικα και σταδιακά μόνο στην κεντρική και βόρεια χώρα.

++++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

 Για τις 7 και 8 Ιανουαρίου καθώς και για τις 9 με 11 υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για δύο διαταραχές από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα δώσουν αρκετές βροχές και καταιγίδες στα νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται γενικά σε κανονικά επίπεδα 8 με 12 βαθμούς στα βόρεια 14 με 18 στα νότια.

Για το τριήμερο 12-14 Ιανουαρίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να συνεχιστεί η κακοκαιρία στα ανατολικά τμήματα της χώρας κατά βάση και λιγότερο στην υπόλοιπη χώρα ενώ οι χιονοπτώσεις θα είναι αρχικά πυκνές στα βουνά και ίσως πρόσκαιρα στις 14 και 15 του μήνα σε χαμηλότερα υψόμετρα της Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία και πάλι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα 7 με 12 βαθμούς στα βόρεια και 14 με 17 στα νοτιότερα  με μικρή πτώση και στα νότια μετά τις 14 του μήνα.

Τέλος για την περίοδο 15 με 19 Ιανουαρίου υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα κοντά στο 55% να συνεχιστούν οι ισχυρές κακοκαιρίες από τα δυτικά προς τα ανατολικά με χιονοπτώσεις στα βουνά κυρίως και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως της κεντρικής και βόρειας. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό κοντά στο 45% οι χιονοπτώσεις να παραμείνουν στα ορεινά τμήματα. Οι θερμοκρασίες γενικά θα σημειώσουν πτώση και κυρίως από το ύψος της Στερεάς και βορειότερα δεν θα ξεπερνάει η θερμοκρασία τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στα δυτικά και νότια θα φτάνει τους 10 με 14. Σημαντική πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων για αυτό το πενθήμερο κυρίως σε παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα της χώρας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *