Μέση θερμοκρασία και βροχόπτωση Δεκεμβρίου 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

 

Μετά από κάποια ανυπόστατα άρθα που εντόπισα στο διαδίκτυο είναι σωστό να δώσουμε τα επίσημα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών της χώρας μας.

Έτσι σας παρουσιάζουμε την απόκλιση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας του Δεκεμβρίου 2021 και του Δεκεμβρίου 2020 από τα κανονικά επίπεδα. (σαν κανονικά επίπεδα θεωρούμε την περίοδο 1955- 2020).

Βλέπουμε ότι τον φετινό Δεκέμβριο η απόκλιση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρέθηκε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα δηλαδή στο +- 0,5 βαθμούς Κελσίου. Υπήρξαν κάποιες περιοχές κυρίως στη δυτική Μακεδονία που βρέθηκαν σε χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες και αντίστοιχα περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης που βρέθηκαν σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.

Αντίθετα βλέπουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 όλη η χώρα βρέθηκε σε πολύ υψηλες θερμοκρασίες σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα. Μιλάμε για έναν πολύ θερμό μήνα δηλαδή σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ με αποκλίσεις στη νότια Ελλάδα στον +1,5 με +2,5 βαθμούς Κελσίου ενώ στη βόρεια Ελλάδα πάνω από +3 με +3.5 βαθμούς Κελσίου. Έτσι λοιπόν είναι τουλάχιστον αστείο να συγκρίνουμε τον περσινό με το φετινό Δεκέμβριο από άποψη θερμοκρασιών.

Προχωρώντας στις βροχοπτώσεις βλέπουμε ότι τον περσινό Δεκέμβριο σημειώθηκαν πολλές έως πάρα πολλές βροχές σε όλη την δυτική Ελλάδα και μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού Αιγαίου. Ελάχιστες περιοχές βρέθηκαν σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας ενώ και τμήματα του ανατολικού Αιγαίου και της βόρειας Ελλάδας βρέθηκαν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τον Δεκέμβριο του 2021 βλέπουμε ότι και πάλι ήταν ένας βροχερός Δεκέμβριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός και πάλι από τμήματα της βόρειας Ελλάδας όπου κινήθηκαν κοντά στα κανονικά επίπεδα. Η μόνη διαφορά με πέρυσι είναι ότι φέτος το μέγιστο των βροχοπτώσεων σημειώθηκαν στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και του Αιγαίου ενώ πέρυσι κυρίως στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι και οι δύο τελευταίοι Δεκέμβρηδες ήταν ιδιαίτερα υγροι στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ δεν ήταν ξηροί σε καμία περιοχή.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ NCEP/NCAR

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *