Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Από τους νοτιάδες θα πάμε στους βοριάδες σε πτώση της θερμοκρασίας και σε αρκετά φαινόμενα.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 31η Δεκεμβρίου 2021.

3 και 4  Ιανουαρίου

> 95% πιθανότητα για καλοκαίρια και μόνο στα δυτικά τμήματα και το ανατολικό Αιγαίο υπάρχει μικρή πιθανότητα για ασθενείς βροχές άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες έως 15 με 20 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο.

++++++++++++++++++

5 έως 7 Ιανουαρίου.

34% πιθανότητα για καλό καιρό με λίγα φαινόμενα 6 και 7 του μήνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας αν σημασίας. Λίγα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες έως 15 με 20 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με με πτώση σημαντική στις 7 του μήνα στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας όπου δεν θα ξεπερνά τους 10 βαθμούς Κελσίου.

28% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας στη δυτική χώρα και το νότιο Αιγαίο άνευ σημασίας. Θερμοκρασία αρχικά 15 με 20 βαθμούς Κελσίου από τα βόρεια προς τα νότια με σταδιακή πτώση στην κεντρική και βόρεια χώρα από τις 6 του μήνα και μετά.

20% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού με αρκετά φαινόμενα στα ηπειρωτικά και στη συνέχεια και στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και γρήγορα σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και σε ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών θα πέσει σημαντικά στις 6 και 7 του μήνα όπως τα κεντρικά και βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 3 με 6 βαθμούς Κελσίου.

13% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά και αλλαγή του καιρού στις 6 και 7 του μήνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μέτρια όμως φαινόμενα. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία αρχικά 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο θα πέσει στη βόρεια Ελλάδα στις 6 του μήνα και στις 7 και στις υπόλοιπες περιοχές από τη βόρεια στερεά και βορειότερα όπου δεν θα ξεπερνά τους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου.

5% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα και κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και γρήγορα και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία σε πτώση στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας στις 6 του μήνα και ακόμα περισσότερο στις 7 από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα όπου δεν θα ξεπερνά τους 6 με 10 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++++

8 με 10 Ιανουαρίου.

34% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα ενώ πολύ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο και το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και της δυτικής Θεσσαλίας. Θερμοκρασίες 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας αρκετά υψηλότερη στους 14 με 18 στη δυτική ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

24% πιθανότητα για ασθενική αλλαγή του καιρού στα δυτικά κεντρικά και νότια με τοπικές βροχές κατά περιόδους και καταιγίδες μόνο στα νότια. Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θερμοκρασία έως 5 με 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή άνοδο στις 9 και 10 του μήνα.

20% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική και νότια χώρα τα οποία σταδιακά στο ανατολικό Αιγαίο την Κρήτη και τις Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά ενώ στο τέλος της περιόδου ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν και στα νησιά του Ιονίου. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίας 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας καθ όλη τη διάρκεια, 12 με 16 στα νησιωτικά τμήματα.

13% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού στα δυτικά τα ανατολικά νησιώτικα και τα νότια ενώ λιγότερο φαινόμενα θα σημειωθούν και στις ενδιάμεσες περιοχές. Θερμοκρασία 10 με 14 βαθμούς στα βορειότερα 15 με 20 στα ανατολικά δυτικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

9% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού στην κεντρική και νότια χώρα και κατά τόπους και στα υπόλοιπα τμήματα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν στη Μακεδονία και τη Θράκη και σε ημιορεινές περιοχές. Θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας 12 με 16 στα νησιωτικά.

+++++++++++++++

11 με 15 Ιανουαρίου.

28% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολλά φαινόμενα και κατά τόπους έντονα στη δυτική χώρα την Κρήτη το ανατολικό Αιγαίο και τη βόρεια Ελλάδα. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία αρχικά στα δυτικά και βόρεια έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου με μικρή άνοδο και 14 με 18 στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με μικρή πτώση από τις 13 του μήνα σε όλη τη χώρα.

26% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού στα δυτικά κεντρικά ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με κατά τόπους αξιόλογα φαινόμενα ενώ στη βόρεια Ελλάδα θα είναι λιγότερα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας της ανατολικής Στερεάς και ορεινά της υπόλοιπης  χώρας. Θερμοκρασία έως 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 10 με 12 στα υπόλοιπα τμήματα. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ.

20% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολύ έντονες βροχές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και γρήγορα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς της Ηπείρου και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 12 με 16 στα νησιωτικά τμήματα με σημαντική πτώση από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα ποτέ δεν ξεπερνά τους 0 με 4 βαθμούς Κελσίου και τους 8 με 12 στην υπόλοιπη χώρα. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ.

17% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολύ έντονα φαινόμενα κυρίως στη Μακεδονία τη Θεσσαλία τις Σποράδες τη Στερεά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και στη δυτική Μακεδονία. Θερμοκρασίες έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή πτώση στη δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια και στη Θεσσαλία την Ήπειρο τη  υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη έως και το τέλος της περιόδου.

9% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα με τα εντονότερα φαινόμενα στο Αιγαίο και τη νότια χώρα και τα λιγότερα στα δυτικά και βόρεια. Αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης και αργότερα και της υπόλοιπης ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασία αρχικά έως 7 με 12 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο αλλά θα σημειώσει σταδιακή πτώση στις 12 και περισσότερο στις 13 του μήνα και μετά όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνάει τους 2 με 5 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ.

+++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 3 και 4 Ιανουαρίου ο καιρός θα παραμείνει καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και νότια και δεν αποκλείονται εκεί λίγες ασθενείς βροχές άνευ σημασίας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα 15 με 20 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο.

Για το τριήμερο 5 με 7 Ιανουαρίου οι περισσότερες πιθανότητες συνηγορούν σε αβαθή βαρομετρικό χαμηλό που θα δώσεις λίγα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και λίγα χιόνια σε ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Υπάρχουν και κάποιες πιθανότητες πρόσκαιρα τα χιόνια να κατέβουν σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Θερμοκρασίες αρχικά υψηλές σε σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο στις 6 και 7 του μήνα.

Για το τριήμερο 8 με 10 Ιανουαρίου φαίνεται πολύ πιθανή αλλαγή του καιρού στα δυτικά κεντρικά ανατολικά και νότια κυρίως τμήματα της χώρας με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ χιονοπτώσεις θα είναι αρκετές στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στην κεντρική και βόρεια χώρα και υψηλότερη στα νοτιότερα.

Τέλος για την περίοδο 11 έως 15 Ιανουαρίου υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για δύο διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που θα περάσουν από τη χώρα μας. Κατά μεγάλη πιθανότητα θα δώσουν έντονα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας  και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Υπάρχει και ένα σεβαστό ποσό κοντά στο 50% οι χιονοπτώσεις να κατέβουν και σε πεδινές περιοχές αλλά είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Θερμοκρασία σε χαμηλά γενικά επίπεδα σε όλη τη χώρα και δύσκολα θα ξεπερνά τους 3 με 7 βαθμούς βαθμούς Κελσίου από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα ενώ υψηλότερη θα είναι στα νότια.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Από τους νοτιάδες θα πάμε στους βοριάδες σε πτώση της θερμοκρασίας και σε αρκετά φαινόμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *