Χάρτες επικινδυνότητας 1 έως 5 για όλη τη χώρα για 30-31/12/2021.

Βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο με κίνηση προς την Κρήτη και το Λιβυκό θα δώσει σημαντικές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ετοιμάσαμε για εσάς τους χάρτες επικινδυνότητας 1 έως 5 για να γνωρίζετε η δικιά σας περιοχή σε ποιο επίπεδο βρίσκεται και πόσα χιλιοστά είναι πιθανόν να σημειωθούν.

Επίπεδο 1.Βλέπουμε ότι ελάχιστα φαινόμενα θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας καθώς και σε κάποια τμήματα της δυτικής Ελλάδας.

Επίπεδο 2. Στο επίπεδο 2 είναι οι περιοχές που δεν θα δεχτούν από 10 έως 25 χιλιοστά βροχής και αυτές είναι η Θράκη τα νησιά όλου του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες και η Κρητη καθώς και μεμονωμένα τμήματα της Αττικοβοιωτίας της Εύβοιας και των ορεινών τμημάτων της υπόλοιπης Στερεάς και Πελοποννήσου.

Επίπεδο 3. Στο επίπεδο αυτό θα σημειωθούν κατά μέσο όρο 25 με 50 χιλιοστά βροχής και εδώ βρίσκονται περιοχές της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου των Δωδεκανήσων της βόρειας και κεντρικής Κρήτης και πιθανόν τμημάτων της ανατολικής Ευβοίας. Συνίσταται μία σχετική προσοχή σε αυτές τις περιοχές.

Επίπεδο 4. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται οι περιοχές που θα σημειωθούν 50 με 100χιλιοστα και αυτές είναι μεμονωμένα τμήματα του Έβρου της Λέσβου της Χίου της Σάμου της Ρόδου και στα βόρεια και το εσωτερικό της Κρήτης και πιθανόν στα ανατολικά τμήματα της Εύβοιας. Συνίσταται αυξημένη προσοχή σε αυτές τις περιοχές για πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

Επίπεδο 5. Σε αυτό το επίπεδο θα σημειωθούν 100 με 175 χλς αυτές οι περιοχές είναι μεμονωμένα τμήματα στο εσωτερικό της Κρήτης, στα παράλια τα νοτιοανατολικά της Τουρκίας και πιθανόν στην κορυφή της Δίρφυς στην Εύβοια. Αυξημένη επιφυλακή για πολύ πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές.

Για το νομό Θεσσαλονίκης όπως φαίνεται και από τον χάρτη υπάρχει ενδεχόμενο μόνο για κάποιες τοπικές ψιχάλες το επόμενο διήμερο.

Για το νομό Αττικής θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά περιόδους ενώ υπάρχει και πιθανότητα για κάποιες πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στην Πάρνηθα και τα βορειοδυτικά ορεινά του νόμου.

Για τη Θεσσαλία προβλέπονται περισσότερο συννεφιές με λίγες σποραδικές βροχές το εσωτερικό ενώ κάπως πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα όπως ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος στο Μαυροβούνι το Πήλιο η Όθρυς και πιθανόν και κάποια πεδινά τμήματα του υπόλοιπου νομού Μαγνησίας και Σποράδων.

Μελέτη δεδομένων προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 5 X 5 km.
Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.
Υπάρχουν 5 επίπεδα κινδύνου για βροχόπτωση ή χιονόπτωση.
Επίπεδο 1: βροχόπτωση  2-10 χιλιοστά.
Επίπεδο 2: βροχόπτωση 10-25 χιλιοστά.
Επίπεδο 3 : βροχόπτωση 25-50 χιλιοστά.
Επίπεδο 4 : βροχόπτωση 50-100 χιλιοστά.
Επίπεδο 5 βροχόπτωση 100-175 χιλιοστά.
Επίπεδο 6 βροχόπτωση  >175 χιλιοστά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *