Σε γενικά καλά επίπεδα πήγε και η εκτίμηση για το Δεκέμβριο αφού πράγματι στο πρώτο μισό του μήνα σημειώθηκαν πολλές έως πάρα πολλές βροχές σε πολλές περιοχές της δυτικής κεντρικής βόρειας και ανατολικής χώρας. Στο δεύτερο μισό τα φαινόμενα κυρίως απασχολούσαν τη δυτική Ελλάδα και κατά τόπους στις υπόλοιπες περιοχές. Από άποψη θερμοκρασίας δεν ήρθε πότε η ψυχρή εισβολή που φαινόταν για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και από κει και πέρα ο μήνας χαρακτηρίστηκε από κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες αρκετά ανοίγματα παγετό το πρωί και το βράδυ σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ οι θερμοκρασίες προς το τέλος του ανέβηκαν πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Συνολικά ο μήνας τελειώνει όντως βροχερός και μεγάλο μέρος της χώρας και ειδικά στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο αλλά αξιόλογες ήταν και στις υπόλοιπες περιοχές. Από άποψη θερμοκρασίας ο μήνας θα τελειώσει σε κανονικές ή λίγο υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες.
Ρίχνοντας μία ματιά στους δείκτες και ξεκινώντας από το ENSO βλέπουμε ότι σταδιακά αρχίζουν οι θερμοκρασίες να κατεβαίνουν σε τιμές κοντά στους (-1.0°C) και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το LA NINA. Το φαινόμενο συνολικά θα χαρακτηριστεί σαν WEAK LANINA.
Επίσης έχει σταθεροποιηθεί και το QBO σε ανατολική φάση και μάλιστα σε τιμές κάτω από -19.5. Θα έχουμε δηλαδή ένα ισχυρό ανατολικό QBO.
Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν δείχνουν την παρακάτω εικόνα για τον Ιανουάριο 2022.
1 έως 5 Ιανουαρίου.
Οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι βροχές θα είναι αρκετές έως πολλές στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και αρκετά λιγότερες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
++++++++++++++
6 έως 10 Ιανουαρίου.
Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στο τέλος της περιόδου στο Αιγαίο και τις γύρω περιοχές ο βοριάς θα ρίξει αρκετά τη θερμοκρασία. Οι βροχοπτώσεις θα είναι χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα. Οι χιονοπτώσεις θα απασχολούν γενικά τις πολύ ορεινές περιοχές ενώ σταδιακά θα κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα της κεντρικής ανατολικής και βόρειας χώρας.
++++++++++++
11 έως 15 Ιανουαρίου.
Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αρκετά φαινόμενα θα σημειωθούν ανατολικά της Πίνδου και κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας, της κεντρικής Μακεδονίας της ανατολικής Στερεάς, Ευβοίας, ανατολικής Πελοποννήσου, Κυκλάδων, Κρήτης και Δωδεκανήσων. Η πιθανότητα χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα είναι αυξημένη για περιοχές ανατολικά της Πίνδου.
+++++++++++++
16 έως 20 Ιανουαρίου.
Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο σύνολο της χώρας. Φαινόμενα κανονικά ή λιγότερο από τα κανονικά θα σημειωθούν σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας του βόρειου Αιγαίου της ανατολικής Στερεάς ανατολικής Πελοποννήσου Κυκλάδων Κρήτης και Δωδεκανήσων ενώ αρκετά λιγότερα θα είναι σε όλη τη δυτική Ελλάδα και πιθανόν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η πιθανότητα χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα είναι και παλι αυξημένη για περιοχές ανατολικά της Πίνδου.
+++++++++++++
21 με 25 Ιανουαρίου.
Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κανονικά για την εποχής φαινόμενα θα σημειωθούν και πάλι σε τμήματα ανατολικά της Πίνδου ενώ τα λιγότερα στη δυτική Ελλάδα τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Η πιθανότητα για χιονοπτώσεις είναι αυξημένη για ορεινά αλλά και χαμηλά υψόμετρα τμημάτων ανατολικά της Πίνδου.
++++++++++++
26 με 31 Ιανουαρίου.
Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι λιγότερο στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ σε κανονικά σχετικά επίπεδα θα κυμανθούν σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας ανατολικής Πελοποννήσου των Κυκλάδων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Η πιθανότητα για χιονόπτωσης είναι και για αυτό το πενθήμερο αυξημένη όχι μόνο για ορεινά αλλά και για χαμηλά υψόμετρα ανατολικά της Πίνδου.
++++++++++++
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας με κανονικές είτε λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές βροχές στις περισσότερες περιοχές. Οι θερμοκρασίες εκτός από τις πρώτες του μέρες που θα βρεθούμε αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα Στη συνέχεια θα πέσουν κάτω από τις κανονικές τιμές και θα διατηρηθούν έτσι έως και το τέλος του. Η πιθανότητα χιονόπτωσης είναι μεγάλη αρχικά για ορεινές περιοχές ενώ στη συνέχεια πιθανόν κάποιες από τις διαταραχές που θα πλησιάσουν τη χώρα μας να δώσουν χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook
πως μου φαινεται οτι οι κρατικοι μετεωρολογοι δεν μας τα λενε ΚΑΘΟΛΟΥ καλα….
ενω εσεις μας τα λετε παρα πολυ καλα…