Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 29-30/12/2021 (+ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά όλου του Αιγαίου την ανατολική Στερεά τις Σποράδες την Εύβοια την Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με σποραδικές μπόρες κατά περιόδους έως και τις μεσημεριανές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές ομίχλες κατά περιόδους και διαστήματα ηλιοφάνειας Ενώ από το μεσημέρι και μετά στα νησιά του Ιονίου και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ενώ στα παραθαλάσσια και νησιώτικα καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τα 1.800 μέτρα αρχικά ενώ προς το βράδυ στη στη Μακεδονία θα κατέβουν και στα στα 1.200 με 1400 μέτρα κατά μέσο όρο. Επισημαίνεται ότι στους νόμους Καβάλας Δράμας Ξάνθης Ροδόπης Έβρου σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και θα σημειωθούν πάνω από 40 με 50 χιλιοστά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και το Θερμαϊκό βορειοδυτικοί αρχικά 4 με 5 και αργότερα και 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου αρχικά νότιοι 5 με 6 μποφόρ και σταδιακά από το βράδυ στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 2 έως 14 βαθμούς στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο τη βόρεια Στερεά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου και ως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά στις Σποράδες τοπικές νεφώσεις με σποραδικές λίγες βροχές και τοπικές ομίχλες στα υπόλοιπα τμήματα. Σταδιακά θα υπάρξουν κάποια διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά από το μεσημέρι και μετά και πάλι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές το απόγευμα και το βράδυ και λίγα χιόνια στα βουνά της Πίνδου σε πολύ μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα 1.800 μέτρα κατά μέσο όρο.

Λάρισα: προβλέπονται τοπικές ομίχλες το πρωί και στη συνέχεια μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας και έντασης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις αρχικά ασθενείς αλλά μετά το μεσημέρι στα θαλάσσια και τις Σποράδες θα φτάσουν τα 3 με 4 μποφόρ και αργά τη νύχτα πιθανόν και 5.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας  από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 7 έως 15.

+++++++++++++++++++++++++

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται σε όλη τη χώρα άστατος καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους που θα είναι περισσότερες στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου δεν αποκλείονται και λίγες καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα σε υψόμετρα 1.200 στα βόρεια 1.500 στην κεντρική Ελλάδα και 1.700 στην Πελοπόννησο αλλά ο καιρός σταδιακά από το πρωί κιόλας τα βελτιωθεί στην Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Μακεδονία στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας και αργότερα και στα νησιά του Ιονίου. Τα φαινόμενα έως και αργά το βράδυ θα επιμείνουν σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ θα σημειώνονται και χιονοπτώσεις σε υψόμετρα κατά μέσο όρο από τα 1.400 με 1.700 μέτρα και πάνω. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην Εύβοια και στα βόρεια των νόμων Χανίων Ρεθύμνης και Ηρακλείου όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βόρειοι 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα βόρεια 8 και πιθανόν 9 μποφόρ με επέκταση και στα κεντρικά και νότια τμήματα αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα δυτικά παραθαλάσσια και νησιώτικα και τα υπόλοιπα νησιώτικα του Αιγαίου θα φτάσει κατά τόπους τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται άστατος καιρός αρχικά με τοπικές βροχές κατά περιόδους που θα είναι περισσότερες στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας στο νομό Μαγνησίας και στις Σποράδες αλλά από το απόγευμα και μετά στο εσωτερικό της πεδιάδας ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της περιφέρειας πάνω από τα 1.400 με 1.600 μέτρα κατά μέσο όρο.

Λάρισα: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγες παροδικές βροχές έως και τις πρωινές ώρες ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει βελτίωση του καιρού και μόνο αργά το απόγευμα προς το βράδυ δεν αποκλείεται και πάλι να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές στα πέριξ με γρήγορη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και γρήγορα στις Σποράδες βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και στα πεδινά τμήματα από βόρειες διευθύνσεις 2 με 3 και αργότερα 4 με 5 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Μαγνησίας και Λάρισας από 5 έως 14 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 15.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *