Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Μακρά περίοδο με μαλακό καιρό και στο βάθος χειμώνας.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα.

30 με 31 Δεκεμβρίου.

35% πιθανότητα για αρκετά φαινόμενα θα σημειωθούν ανατολικά της Πίνδου με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασίες αρχικά έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και 16 με 20 στα νησιωτικά θα ανέβει λίγο στις 31 του μήνα και στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα.

65% πιθανότητα για λίγο στα φαινόμενα στη Θράκη τα νησιά του Αιγαίου την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασίες έως 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 16 με 19 στα δυτικά ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα.

+++++++++++++++

1 έως 3 Ιανουαρίου.

60% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα την Εύβοια τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Θερμοκρασίες αρχικά έως 14 με 18 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με μικρή πτώση στα κεντρικά βόρεια και ανατολικά από τις 2 του μήνα και μετά.

16% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Θράκη τα νησιά του Αιγαίου την ανατολική Στερεά την ανατολική Θεσσαλία τηη ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία στα δυτικά και νότια έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου έως 12 με 14 στα ανατολικά και βόρεια.

13% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα ανατολικά της Πίνδου αρχικά ενώ προς το τέλος της περιόδου θα σημειωθούν κάποια φαινόμενα και στα νησιά του Ιονίου. Θερμοκρασία από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου αρχικά θα σημειώσει πτώση στην ανατολική και βόρεια χώρα στις 2 και 3 του μήνα που δεν θα ξεπερνάει τους 10 με 12.

11% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες 15 με 19 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο.

+++++++++++++++++

4 με 6 Ιανουαρίου.

34% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο στα νησιά του Ιονίου τη νότια Πελοπόννησο την Κρήτη και πιθανώς στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγα ασθενικά φαινόμενα. Θερμοκρασία έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και βόρεια με μικρή πτώση 15 με 19 στα νότια.

30% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα μόνο στο Ιόνιο και τη δυτική χώρα και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ προς το τέλος της περιόδου πιθανόν να σημειωθούν και στην Μακεδονία τη Θράκη και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα σποραδικά φαινόμενα. Χιονοπτώσεις στο τέλος της περιόδου ακόμα και σε ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία έως 14 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια θα πέσει στη δυτική Ελλάδα στη Μακεδονία και τη Θράκη από τις 6 του μήνα σημαντικά και προς το βράδυ και στα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

19% πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές και προς το τέλος της περιόδου τοπικά φαινόμενα μόνο στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρώτικα και λίγες χιονοπτώσεις στο τέλος της περιόδου στα βουνά της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία αρχικά έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και 12 με 14 νησιώτικα με μικρή άνοδο στις 6 του μήνα πρόσκαιρη.

17% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διαρκείας στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα τη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες έως 14 με 18 βαθμούς Κελσίου στην αρχή θα πέσει σταδιακά στη δυτική και βόρεια χώρα στις 5 και 6 του μήνα που δεν θα ξεπερνάει τις 8 με 12.

++++++++++++++++++++++

7 με 11 Ιανουαρίου.

38% πιθανότητα και σημαντική αλλαγή του καιρού σχεδόν σε όλη τη χώρα με έντονες βροχές και καταιγίδες στα νοτιότερα τμήματα και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και γρήγορα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου και αργότερα και της Στερεάς και στα ημιορεινά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα δεν θα ξεπερνάει τους 0 με 2 βαθμούς Κελσίου ενώ θα σημειώνετε ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ ειδικά μετά τις 9 του μήνα όπου θα σημειώνετε και ολικός παγετός στις χιονοσκεπεις περιοχές.

35% πιθανότητα για σύντομη αλλαγή του καιρού κυρίως στα νησιά του Αιγαίου την ανατολική Θεσσαλία ανατολική Στερεά Εύβοια ανατολική Πελοπόννησο Κρήτη Κυκλάδες και Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Ο καιρός στα βελτιωθεί σταδιακά προς τις 10 του μήνα και μετά. Θερμοκρασία αρχικά έως 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με παγετό το πρωί και το βράδυ θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά κεντρικά και νότια από τις 9 του μήνα και μετά.

27% πιθανότητα με τοπικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη ενώ στις υπόλοιπες περιοχές πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα. Θερμοκρασίες έως 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας λίγο υψηλότερη στα δυτικά και νότια με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 30 με 31 Δεκεμβρίου θα σημειωθούν φαινόμενα κυρίως ανατολικά της Πίνδου με σταδιακή βελτίωση. Η θερμοκρασία σε υψηλά σχετικά επίπεδα 12 με 15 βαθμούς στα βορειότερα τμήματα 16 με 19 στα νοτιότερα.

Για το τριήμερο 1 έως 3 Ιανουαρίου αναμένονται πολύ λίγα φαινόμενα ανατολικά της Πίνδου μικρής έντασης και διάρκειας. Η θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά επίπεδα από 14 έως 18 βαθμούς κατά μέσο όρο στα ηπειρωτικά με μικρή σταδιακή πτώση από τις 2/3 του μήνα και μετά.

Για το τριήμερο 4 έως 6 Ιανουαρίου δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα με τις περισσότερες πιθανότητες για λίγα φαινόμενα να είναι για τα νησιά του Ιονίου την Πελοπόννησο την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και ίσως λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή έως 14 βαθμούς στα βόρεια και έως 18 με 19 στα νότια θα πέσει μετά τις 6 του μήνα πιθανών σημαντικά.

Για το πενθήμερο 7 με 11 Ιανουαρίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες πάνω από 70% για σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό που ακόμα είναι ρευστό είναι αν θα συνδυαστεί με αξιόλογες χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας ή θα είναι μία σύντομη διαταραχή με λίγες βροχές στα πεδινά και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Αυτό θα χρειαστεί θα περιμένουμε λίγες μέρες για να ξεκαθαρίσει. Θερμοκρασίες αν επικρατήσει το σενάριο των χιονοπτώσεων οχι πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου και ως 8 με 10 στα νοτιότερα ενώ αν τα φαινόμενα είναι σύντομα οι μέγιστες θα φτάσουν τους 6 με 14 βαθμούς από βορρά προς νότο. Ο παγετός θα είναι ισχυρός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *