Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Από τους βοριάδες και τις παγωνιές στους νοτιάδες και το μαλακό καιρό.

27 και 28 Δεκεμβρίου.

> 95% πιθανότητα οι αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρώτικα αρχικά ενώ σε δεύτερο χρόνο σε τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και του ανατολικού Αιγαίου. Λιγοστά φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες έως 14 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της Ηπείρου Μακεδονίας Θράκης και εσωτερικό Πελοποννήσου και 15 με 19 στην υπόλοιπη χώρα.

+++++++++++++

29 με 31 Δεκεμβρίου.

36% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρώτικα και πιθανόν και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου μικρής έντασης και διάρκειας και γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από τους 15 με 16 Στους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τα νησιωτικά τμήματα.

22% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολλές βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια και δυτικά τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά 15 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια 12 με 15 στα βόρεια αλλά στις 30 και 31 του μήνα θα πέσει σημαντικά σε όλη τη χώρα και δεν θα ξεπερνάει τους 10 με 12 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 14 με 18 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα της χώρας.

21% πιθανότητα για φαινόμενα στα ανατολικά τμήματα της χώρας και κυρίως στη Θράκη τα νησιά του Αιγαίου την ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ πολύ λιγότερα θα είναι αυτά στα υπόλοιπα τμήματα έως και καθόλου. Θερμοκρασίες αρχικά 10 με 14 βαθμούς στα κεντρικά και βόρεια με σημαντική άνοδο στις 31 του μήνα που θα φτάνει τοπικά τους 16 με 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κυμαίνεται όλες τις ημέρες 15 με 20 βαθμοί κελσίου.

21% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού κυρίως στα ανατολικά τμήματα της Πίνδου και ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τη Θράκη τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Θερμοκρασία κοντά στους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρώτικα τμήματα 14 με 18 στα δυτικά ανατολικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

+++++++++++++++++

1 έως 3 Ιανουαρίου.

40% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό στις περισσότερες περιοχές και μόνο στην ανατολική Στερεά την Εύβοια στην Πελοπόννησο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη δεν αποκλείονται λίγα τοπικά φαινόμενα. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες αρχικά έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική και νότια χώρα αλλά θα πέσει σημαντικά στις 2 και 3 του μήνα όπου δεν θα ξεπερνάει τους 5 με 10 βαθμούς κελσίου σε όλα τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνει κατά τόπους στους 12 με 15.

33% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες αρχικά έως 18 με 21 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια θα πέσει σταδιακά στα δυτικά και βόρεια όπου δεν θα ξεπερνάει τους 15 ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχίσουν οι υψηλές θερμοκρασίες 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

27% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα αρχικά τα Δωδεκάνησα τις Κυκλάδες και την Κρήτη με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασίες έως 14 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα έως 16 με 18 στα δυτικά με μικρή πτώση σε όλες τις περιοχές στις 3 του μήνα.

+++++++++++++++++

4 με 8 Ιανουαρίου.

24% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες αρχικά 12 με 16 βαθμούς στα ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα αντίστοιχα με μικρή άνοδο στις 7 του μήνα.

24% πιθανότητα φαινόμενα στη νοτιοανατολική χώρα αρχικά ενώ μετά τις 5 του μήνα και από τα δυτικά ο καιρός θα επιδεινωθεί με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας και σταδιακά και σε χαμηλότερα υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία αρχικά 12 με 16 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο αλλά θα αρχίσει να πέφτει από τις 6 του μήνα από τα δυτικά και βόρεια τμήματα όπου δεν θα ξεπερνάει τους 5 με 8 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στις 8 του μήνα.

20% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα πρώτα στα δυτικά και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας κατά διαστήματα. Χιονοπτώσεις μόνο στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες 14 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια 8 με 12 στη βόρεια Ελλάδα με μικρή πτώση σε όλα τα ηπειρωτικά από τις 7 του μήνα και μετά.

17% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες 14 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια και χαμηλότερη στην υπόλοιπη χώρα έως το τέλος της περιόδου.

15% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο που σταδιακά θα επεκταθούν και σε υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Τοπικές χιονοπτώσεις μόνο στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασίες 9 με 14 βαθμούς στα ηπειρωτικά από βορρά προς νότο 15 με 17 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα νότια τμήματα.

+++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 27 με 28 Δεκεμβρίου θα υπάρξει διαταραχή από τα δυτικά που θα επηρεάσει τη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο κυρίως ενώ τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα τμήματα. Θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα 14 με 19 βαθμούς Κελσίου από τα βόρεια προς τα νότια.

Για το τριήμερο 29 με 31 Δεκεμβρίου οι περισσότερες πιθανότητες καταλήγουν σε φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας με πιθανότητα για γενικευμένη αλλαγή του καιρού βρίσκεται κοντά στο 20 με 25% μόλις. Λίγα χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες κατά βάση στα κανονικά ή και λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στα ηπειρωτικά ενώ στα ανατολικά και νότια πιθανόν να φτάνουν κατά τόπους μερικές ημέρες και πάνω τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 1 έως 3 Ιανουαριου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να έχουμε καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο σε ανατολικά και νότια τμήματα πιθανόν να σημειωθούν λίγα φαινόμενα. Θερμοκρασίες αρχικά υψηλές με πιθανότητα να πέσουν στη συνέχεια κάπως από τα βόρεια προς τα νότια.

Τέλος για την περίοδο 4 έως 8 Ιανουαριου υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 60% για νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά προς τα ανατολικά που θα δώσει αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Υπάρχει όμως και ένα σεβαστό ποσό του 40% για καλό καιρό. Οι θερμοκρασίες σχετικά υψηλές για την εποχή φαίνεται να πέφτουν στη συνέχεια από βορρά προς νότο σημαντικά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *