Μέσος όρος βαρομετρικών συστημάτων έως τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

 

Αναλύθηκαν όλα τα προγνωστικά στοιχεία και σας παρουσιάζουμε το μέσο όρο της διατάξης των βαρομετρικών συστημάτων για τις επόμενες 3 εβδομάδες στη χώρα.

Η περίοδος 24 έως 31/12 2021 θα κυλήσει με την διατήρηση του αντικυκλώνα στον βόρειο Ατλαντικό και στη Γροιλανδία με αποτέλεσμα οι ψυχρές αέριες μάζες να έχουν μία κίνηση από την Ρωσία και το βόρειο πόλο προς τις περιοχές της Σκανδιναβίας της κεντρικής Ευρώπης και τμημάτων της δυτικής. Η θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές θα είναι χαμηλές και έτσι θα σημειώνονται κατά περιόδους χιονοπτώσεις όπως βλέπετε και με το σήμα του αστεριού. Το μεγαλύτερο μέγεθος του γραφικού σημαίνει και μεγαλύτερη πιθανότητα για χιονοπτώσεις. Αντίθετα η περιοχή της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων θα βρίσκεται σε υψηλό βαρομετρικό και θα μεταφέρονται θερμές αέριες μάζες από την Αφρική με αποτέλεσμα υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στα νότια και ανατολικά τμήματα ομίχλες κατά περιόδους και περιορισμός του παγετού το πρωί και το βράδυ. Υπάρχει και ενδεχόμενο από τα βαρομετρικά χαμηλά της δυτικής Ευρώπης και της Ιβηρικής να μεταφερθεί υγρασία μόνο στη δυτική Ελλάδα όπου αναμένονται και κάποιες βροχές. Στο τέλος της περιόδου κοντά στην αλλαγή του έτους ενδέχεται σταδιακά να μεταβούμε από αυτό το μοτίβο στο επόμενο που θα περιγράφει πιο κάτω.

 

Για την περίοδο κοντά στην αρχή του νέου έτους έως και τις 7/1 φαίνεται ότι ο αντικυκλώνας του Ατλαντικού θα μεταφερθεί σταδιακά και θα καλύψει μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής και βόρειας Ευρώπης αλλάζοντας την ροή των ψυχρών αέριων μαζών οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να μεταφέρονται από τη Ρωσία και την Σιβηρία προς την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Θα υπάρξει σταδιακή ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών στη θάλασσα της Μεσογείου με αποτέλεσμα εκτός από τις αρκετές βροχές και καταιγίδες να σημειώνονται και χιονοπτώσεις στο εσωτερικό αυτών των χωρών όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για την περιοχή της Ελλάδας η δυτική κεντρική και βόρεια χώρα να έχει κάποιο επεισόδιο  χιονιού.

 

Για την περίοδο 8 έως και 15 του Ιανουαρίου φαίνεται ότι ο αντικυκλώνας θα παραμείνει στην ίδια περίπου θέση με σταδιακή επέκταση του και σε τμήματα της κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα οι ψυχρές αέριες μάζες να μεταφέρονται κυρίως σε τμήματα της Μαύρης θάλασσας της Τουρκίας και των Βαλκανίων και πολύ λιγότερο προς την κεντρική Μεσόγειο αλλά και τμήματα της κεντρικής Ευρώπης. Τα βαρομετρικά χαμηλά θα βρουν σαν πιο ευνοϊκό χώρο την περιοχή της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου για να αναπτυχθούν και έτσι σε αυτές τις περιοχές θα σημειωθούν και τα πιο αξιόλογα φαινόμενα και με τη μορφή βροχών αλλά και χιονοπτώσεων ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Είναι αυξημένες οι πιθανότητες και αυτή τη βδομάδα για τη χώρα μας για κάποιο επεισόδιο χιονιού όχι μόνο στα δυτικά κεντρικά και βόρεια αλλά και στις ανατολικές περιοχές.

ΣΥΝΟΨΗ.

Μετά το πενθήμερο κοντά στις 15 Δεκεμβρίου όπου η ανάπτυξη ενός τροπικού κυκλώνα στην περιοχή της Ινδονησίας ο οποίος δημιούργησε μεγάλες αποκλίσεις στην κυκλοφορία που αναμέναμε στην Ευρώπη από αυτή που τελικά υπήρξε φαίνεται να ομαλοποιείται το πεδίο και έτσι να ανοίγετε και πάλι ο χώρος για ανάπτυξη αντικυκλώνας στη βόρεια κυρίως Ευρώπη με αποτέλεσμα μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στα κεντρικά νότια και ανατολικά αυτής.

Περισσότερα βέβαια θα μαθαίνουμε όσο πλησιάζουμε αυτές τις ημερομηνίες μέσα από τις προγνώσεις του weather group.gr

Όπως έχουμε πει πολλάκις πρόγνωση του καιρού υφίσταται μέχρι και 3-4 ημέρες το πολύ. Από κει και πέρα μιλάμε πάντα με σενάρια και πιθανότητες και κάλλιστα μπορούν αυτές να ανατραπούν από παράγοντες τους οποίους δεν γνωρίζουμε (όπως παραδείγματος χάρη από την ανάπτυξη κάποιου τροπικού κυκλώνα, ή την ενίσχυση η εξασθένηση του φαινομένου La Nina).

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *