Γενικό μοτίβο του καιρού για την περίοδο 29 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου. Η κρύα Πρωτοχρονιά φαίνεται αρκετά πιθανή αυτή τη στιγμή.

Ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο του καιρού για την περίοδο 29 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που αναλύσαμε εις βάθος φαίνεται ότι η επαναφορά του αντικυκλωνα στην βόρεια και δυτική Ευρώπη είναι γεγονός στο προαναφερθέν διάστημα. Οι πιθανότητες που συγκεντρώνει είναι άνω του 85% και παραμένουν μόνο κάποιες λίγες πιθανότητες που να μην ευνοούν αυτή την επαναφορά του αντικυκλώνας.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε το γενικό μοτίβο που θα επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή ήπειρο με τον αντικυκλώνα να καλύπτει περιοχές της Αγγλίας και της Σκανδιναβίας ενώ οι ψυχρές αέριες μάζες θα αρχίσουν να κατεβαίνουν το προαναφερθέν διάστημα από την περιοχή της Ρωσίας προς την κεντρική και νότια Ευρώπη.

Δεν μπορούμε ακόμα να ξεχωρίσουμε ποια θα είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη μάζα του ψύχους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα 70% να κινηθεί προς την περιοχή 1 δηλαδή προς τα Βαλκάνια και την Τουρκία και ένα ποσοστό κοντά στο 30% να κινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι σίγουρο ότι η χώρα μας θα επηρεαστεί από ένα κομμάτι του ψύχους για αυτό και η πιθανότητα κάποιων χιονοπτώσεων είναι αρκετά μεγάλη ακόμα και σε κάποια χαμηλά υψόμετρα της χώρας μας το προαναφερθέν διάστημα.

Υποσημείωση: να πούμε ότι μία ψυχρή εισβολή δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από χιονοπτώσεις. Επίσης όπως βλέπετε η περιοχή που πιθανόν να κατέβει η ψυχρή εισβολή στην περιοχή μας καλύπτει μία ευρύτερη έκταση οπότε πάντα ο φόβος το να κινηθεί η κακοκαιρία προς την Τουρκία ή στα βόρεια βαλκανική και τη Μαύρη θάλασσα είναι πάντα υπαρκτός ακόμα και 5-6 μέρες πριν από το γεγονός πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για δύο εβδομάδες περίπου μετά.

Για αυτό χρειάζεται να δίνουμε την τάση του καιρού και όχι πρόγνωση για τις επόμενες εβδομάδες.  Το ότι πέφτει μία τάση του καιρού εκτός για μετά από 15 μέρες είναι αρκετά πιθανό και δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν.  Πάντα πρέπει να είναι πρώτη μας σκέψη ότι πάνω από 3-4 μέρες το πολύ υπάρχουν πάντα οι πιθανότητες μεταφοράς μιας διαταραχής δυτικά ανατολικά ή και καθόλου στην περιοχή μας.

Θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση όταν πλησιάσουμε λίγο στις μέρες μέσα από την τάση του καιρού που δίνουμε και την οποία καλά θα ήταν να τις διαβάζουν όλοι  και να κάνουν βέβαια κοινοποιήσεις αφού αυτές βοηθούν πολύ κόσμο να ενημερώνεται σωστά απομονώνοντας την κίτρινη ενημέρωση που ακόμα και στα καιρικά είναι πολύ έντονη στη χώρα μας. Είναι εντυπωσιακό ότι οι περισσότεροι πολίτες δίνουν σημασία σε επανειλημμένως εσφαλμένες εκτιμήσεις επαγγελματιών και ερασιτεχνών μετεωρολόγων και όχι στις μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάποιων λίγων σοβαρών του χώρου. 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *