Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Σημαντικές μεταβολές στη θερμοκρασία το επόμενο διάστημα. Ζεστά Χριστούγεννα και πιθανόν κρύα Πρωτοχρονιά.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα της 18ης Δεκεμβρίου 2021.

21 με 22 Δεκεμβρίου.

80% πιθανότητα για Λίγα φαινόμενα από την ανατολική Στερεά και νοτιότερα με γρήγορη βελτίωση ενώ στο τέλος της περιόδου νέα διάταξη από τα δυτικά με λίγες βροχές στα νησιά του Ιονίου τη δυτική χώρα και πιθανόν τη δυτική Θεσσαλία την κεντρική Στερεά και κεντρική Πελοπόννησο. Λίγα χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θερμοκρασία έως 7 με 10 βαθμούς Κελσίου στις ηπειρωτικές περιοχές 12 με 16 νησιωτικά.

20% πιθανότητα για ασθενή φαινόμενα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας. Θερμοκρασίες έως 4 με 8 βαθμούς Κελσίου από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα 9 με 14 στα ανατολικά νότια και δυτικά νησιώτικα και παραθαλάσσια τμήματα.

++++++++++++++++++++

23 με 25 Δεκεμβρίου.

>95% πιθανότητα για τοπικές βροχές στα δυτικά κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα ενώ στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα είναι πολύ λίγα. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία αρχικά 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα και 12 με 16 στα νησιωτικά αλλά τη μέρα των Χριστουγέννων θα ανέβει παντού στους 14 με 18 βαθμούς Κελσίου και στα νοτιότερα και τους 20.

+++++++++++++++++++

26 με 28 Δεκεμβρίου.

>90% πιθανότητα η αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και προς το τέλος της περιόδου τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις σε πολύ μεγάλα υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στο τέλος της περιόδου σε χαμηλότερα της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή έως τους 12 με 16 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 17 με 20 τα παραθαλάσσια και τα νησιωτικά της χώρας θα σημειώσει πτώση στις 27 του μήνα και μεγαλύτερη στις 28 μόνο στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα όπου δεν θα ξεπερνάει τους 8 με 14 βαθμούς στα ηπειρωτικά τους 16 με 20 στα νότια.

++++++++++++++++++++

29 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου.

65% πιθανότητα για σημαντική κακοκαιρία στη χώρα στα δυτικά κεντρικά και νότια κυρίως τμήματα και λιγότερο στα βόρεια με βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και βελτίωση από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μετά. Λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία αρχικά πολύ υψηλή 16 με 20 βαθμούς Κελσίου θα πέσει σημαντικά από τις 30 του μήνα και μετά όπου δεν θα ξεπερνά τους 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρώτικα και 10 με 14 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

20% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τις 30 του μήνα και από τα δυτικά με πολύ έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα και ειδικά στα δυτικά κεντρικά ανατολικά και νότια. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς της Ηπείρου και της κεντρικής Πελοποννήσου καθώς και σε νησιά του βόρειου Αιγαίου. Θερμοκρασία σε 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου αρχικά στα βόρεια θα πέσει σημαντικά από τις 30 του μήνα και μετά και δεν θα ξεπερνά τους 0 με 2 βαθμούς Κελσίου ενώ και στα νοτιότερα θα αρχίσει να πέφτει από τους 16 με 18 στους 7 με 10. Ισχυρός παγετός σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές.

15% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού με πολύ έντονα φαινόμενα στα δυτικά βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο έως και το τέλος της περιόδου. Πυκνές χιονοπτώσεις από τις 30 του μήνα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στη συνέχεια και στην δυτική Μακεδονία. Θερμοκρασίες αρχικά υψηλές θα αρχίσουν να πέφτουν από τις 30 του μήνα στους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 12 με 16 στα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα.

+++++++++++++++++==

ΣΥΝΟΨΗ.

Το διήμερο 21-22 Δεκεμβρίου σύντομη αλλαγή του καιρού από τη Θεσσαλία και νοτιότερα με λίγες βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και λίγες βροχοπτώσεις οι καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασίες έως 7 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 12 με 16 στα νησιωτικά.

Για τριήμερο 23 με 25 Δεκεμβρίου μαλακός καιρός με βροχές στα δυτικά κεντρικά και νότια κυρίως τμήματα λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και η θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο. Από τους 6 με 10 βαθμούς αρχικά στους 12 με 18 από βορρά προς νότο στο τέλος της περιόδου.

Για το τριήμερο 26 με 28 Δεκεμβρίου νέο χαμηλό από τα δυτικά θα αλλάξει τον καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια τμήματα ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε μεγάλα υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στο τέλος στη δυτική Μακεδονία. Θερμοκρασία θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα 12 με 16 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 17 με 20 κυρίως σε παραθαλάσσια και νότια τμήματα της χώρας θα σημειώσει μικρή σταδιακή πτώση από τις 27 και 28 του μήνα κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Τέλος για την περίοδο 29 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες για αλλαγή του καιρού έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με πολλές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και λιγότερες στα βόρεια και τα χιόνια να περιορίζονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Βελτιωμένος ο καιρός τις πρώτες μέρες του νέου έτους με τη θερμοκρασία αρχικά υψηλή και προς το τέλος του χρόνου πτώση από τα βόρεια. Οι πιθανότητες για κάποια πιο σημαντική αλλαγή του καιρού με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια είναι πολύ μικρή κάτω από το 25%.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *