Σαν σήμερα 18 Δεκεμβριου

Σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου. Σημαντικά καιρικά γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία 70 χρόνια.

1954. Βροχές στην ανατολική και βόρεια χώρα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θράκης.

1960. Βροχές στα ηπειρωτικά τμήματα και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο.

1961.Κακοκαιρία στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα με τοπικές χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά Ελλάδα και τα ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης Στερεάς και Πελοποννήσου.

1962. Κακοκαιρία στη δυτική κεντρική ανατολική και νότια χώρα με βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ στη Θράκη τοπικές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα.

1967. Ασθενείς χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

1975. Βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τοπικές καταιγίδες στην Πελοπόννησο την Εύβοια και τμήματα του Αιγαίου.

1977.  Τοπικές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής Πελοποννήσου και βροχοπτώσεις στο Αιγαίο.

1982. Βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας με επέκταση στο ανατολικό Αιγαίο.

1986. Ασθενείς χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τοπικές βροχοπτώσεις στο Αιγαίο.

1988. Χιονοπτώσεις αρχικά σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της ανατολικής Θεσσαλίας και του βορείου Αιγαίου και βροχοπτώσεις στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου με γρήγορη βελτίωση.

1990. Κακοκαιρία στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας και στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας,Θράκης και δυτικής Θεσσαλίας.

1995. Κακοκαιρία στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το νότιο Αιγαίο με βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια μόνο στα ορεινά.

2001. Αρχικά πυκνές χιονοπτώσεις στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο και τοπικές βροχοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές με σταδιακή βελτίωση του καιρού.

2004. Βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

2005. Αρχικά κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχοπτώσεις στα πεδινά χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία και πρόσκαιρα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στα ορεινά της Θεσσαλίας με βελτίωση από το απόγευμα.

2007. Σύντομες χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και στη δυτική Μακεδονία και τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρώτικα με βελτίωση.

2008. Δέσμη σύντομη βροχών και καταιγίδων από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας με βελτίωση.

2009. Σύντομη κακοκαιρία από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

2012. Αρκετές βροχές στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο και τοπικές χιονοπτώσεις στα βουνά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.

2017. Κακοκαιρία τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές στα πεδινά και θαλάσσια τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία και σε ορεινά τμήματα της της υπόλοιπης Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Θεσσαλίας με βελτίωση. 

2018. Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές και χιόνια στη δυτική Μακεδονία και σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Θράκης.

Αξιόλογη χιονόπτωση και χιονόστρωση αυτή την ημερομηνία σημειώθηκαν τα έτη:

1951 ακόμα και σε πεδινές περιοχές από από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα και σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης χώρας.

1952  σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

1953  σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας Θεσσαλίας Στερεάς και Πελοποννήσου και ενδεχομένως σε κάποια πεδινά τμήματα.

1954 σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

1957 σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.

1961 μεγάλο ύψος χιονιού σε πολλές πεδινές περιοχές όλης της ηπειρωτικής χώρας εκτός από τα παραθαλάσσια  και τα νησιωτικά τμήματα.

1962 χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας Στερεάς της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου και ενδεχομένως σε κάποιες λίγες πεδινές περιοχές.

1963- 1964- 1965- 1966 σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

1967 μεγάλο ύψος χιονιού σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς.

1968 μεγάλα ύψη χιονιού στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.

1969 σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

1970 σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.

1971 χιόνια ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ηπείρου της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.

1973 στρώσεις σε όλα τα ορεινά από τη Θεσσαλία και βορειότερα καθώς και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου.

1974 μεγάλο ύψος χιονιού στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στη δυτική Μακεδονία.

1975 σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

1976 σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και ενδεχομένως σε κάποιες πεδινές περιοχές.

1977 σε ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους και πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας εκτός από παραθαλάσσιες περιοχές.

1983 πολύ μεγάλο ύψος χιονιού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας  της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης.

1986 μικρό ύψος χιονιού σε ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

1988 χιονοπτώσεις μεγάλου ύψους σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα όλης της ηπειρωτικής χώρας και κατά τόπους και σε πεδινά τμήματα μακριά από τη θάλασσα της Στερεάς της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.

1990 μεγάλο μεγάλο ύψος χιονιού στα ορεινά ημιορεινά της Θεσσαλίας  της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης και κατά τόπους και σε πεδινές περιοχές.

1991 αρκετό ύψος χιονιού σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

1995 αρκετό ύψος στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές.

1997 μεγάλο ύψος χιονιού στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και κατά τόπους και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας  της Ηπείρου της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

1998 σε ορεινές ηπειρωτικές περιοχές.

2001 μεγάλο ύψος χιονιού σε πολλές πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου της ανατολικής Στερεάς και σε ημιορεινά και ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

2002 στη δυτική Μακεδονία και ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

2003 σε ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

2005 σε ημιορεινές και ορεινές και κατά τόπους και πεδινές περιοχές της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης.

2007 μεγάλο ύψος χιονιού σε όλα τα ορεινά  και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και κατά τόπους στη δυτική Θεσσαλία στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη.

2010 σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και κατά τόπους χαμηλότερα στη δυτική Μακεδονία την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και την Ήπειρο.

2017 μικρό ύψος χιονιού σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

2018 αρκετό ύψος χιονιού σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας της Θράκης και ορεινά της υπόλοιπης Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *