Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 18-20/12/2021 (+ΧΑΡΤΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ-ΒΡΟΧΗΣ)

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα παράλια της κεντρικής Μακεδονίας τα νησιά όλου του Αιγαίου την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τοπικές νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.Το μεσημέρι και το απόγευμα πρόσκαιρα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας εκτός από τη δυτική Ελλάδα και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά περιόδους στα παραθαλάσσια πεδινά και νησιώτικα τμήματα της χώρας και ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στη Θράκη πάνω από τα 300 με 400 μέτρα στη δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και την Εύβοια πάνω από τα 200 έως 400 μέτρα και στην Κρήτη πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα και πιθανόν έντονα στην ανατολική Μαγνησία την Εύβοια σε νησιά όπως η Σκύρος η Λέσβος η Χίος η Σάμος η Κω Σποράδες οι Κυκλάδες και πιθανόν στα βόρεια της Κρήτης. Από αργά το απόγευμα και μετά τα φαινόμενα σε όλη τη δυτική και βόρεια χώρα θα σταματήσουν και θα επικεντρωθούν μόνο σε τμήματα από την ανατολική Θεσσαλία και νοτιότερα που βλέπουν προς το Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν και 9 στα πελάγη αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βορειοανατολικούς που στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν τα 9 μποφόρ από το μεσημέρι και μετά ενώ οι ριπές πιθανόν να φτάσουν και τα 10.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και μόνο στα παραθαλάσσια και νησιώτικα της δυτικής και νότιας χώρας θα φτάνει τους 11 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά που θα δίνει τοπικές βροχές στα πεδινά της Μαγνησίας χιονοπτώσεις πάνω από τα 300 μέτρα κατά μέσο όρο το Πήλιο και την Όθρυ ενώ πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες δεν αποκλείονται λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και σε τμήματα της υπόλοιπης Θεσσαλίας άνευ σημασίας με βελτίωση από αργά το απόγευμα και μετά. Τα φαινόμενα έως αργά το βράδυ θα έχουν παραμείνει μόνο στο Πήλιο τις Σποράδες και πιθανόν στην Οθρυ.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά νεφελώδης καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και δεν αποκλείονται  ασθενές χιονόνερο άνευ σημασίας. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί  από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί αρχικά στα θαλάσσια τμήματα 7 μποφόρ ενώ θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 8 και πιθανόν αργά το απόγευμα και το βράδυ και 9 μποφόρ και στα πεδινά τμήματα βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ορεινά 5 με 7.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νόμων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Μαγνησία τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 2 έως 9.

++++++++++++++++++

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και την ανατολική Πελοπόννησο αρχικά νεφώσεις με τοπικές ασθενείς βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς πάνω από τα 300 με 400 μέτρα και πάνω από τα από τα 800 με 900 μέτρα στην Κρήτη. Σταδιακά τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν να σταματούν σε όλες τις περιοχές και ως αργά το βράδυ ακόμα και στα Δωδεκάνησα και τη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις νωρίς το πρωί και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στη συνέχεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 9 και πιθανόν 10 μποφόρ με σημαντική εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά και στο Ιόνιο βορειοανατολικοί 5 με 6 με σημαντική εξασθένηση και εκεί από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 3 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία από – 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρώτικα ενώ στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα θα φτάσει τους 10 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με πιθανότητα για λίγες χιονοπτώσεις πάνω από τα 200 με 300 μέτρα στο νομό Μαγνησίας και πιθανόν την περιοχή Φαρσάλων και λίγες βροχές στις Σποράδες αλλά πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και από το μεσημέρι και μετά θα σημειώνονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας σε όλη την περιφέρεια.

Λάρισα: προβλέπεται αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ στις Σποράδες με γρήγορη εξασθένηση και βορειοδυτικοί 5 με 6 στα υπόλοιπα παραθαλάσσια τμήματα ενώ στα πεδινά θα πνέει ένας δυτικός βορειοδυτικός ανεμος 3 με 4 μποφόρ κυρίως τις μεσημεριανές ώρες με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και Αλμυρού από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 0 έως 8.

++++++++++++++++

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές που το μεσημέρι και το απόγευμα θα επεκταθούν και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου της δυτικής Πελοποννήσου της Κρήτης και προς το βράδυ στη Θεσσαλία τις Σποράδες την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη την υπόλοιπη Στερεά την Εύβοια την υπόλοιπη Πελοπόννησο και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας πάνω από τα 700 με 1.100 μέτρα κατά μέσο όρο στην ανατολική και τη Μακεδονία και Θράκη πάνω από τα 400 και πρόσκαιρα αργά το βράδυ στη Θεσσαλία και κάτω από τα 500. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στα πελάγη και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό και τις Σποράδες 7 από το μεσημέρι και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα ενώ στα νησιωτικά θα φτάσει τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ από το απόγευμα και μετά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και αργά το βράδυ θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 500 με 800 μέτρα κατά μέσο όρο. Ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί τα μεσάνυχτα από τα βόρεια προς τα νότια.

Λάρισα: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά το απόγευμα και το βράδυ θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή ή χιονόνερο με γρήγορη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πεδινά από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα για λίγο το μεσημέρι και το απόγευμα 7 με 8 μποφόρ με  μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από -2 έως 7 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 2 έως 11.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 18-20/12/2021 (+ΧΑΡΤΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ-ΒΡΟΧΗΣ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *