Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Ξεκίνημα με βοριάδες και στη συνέχεια σημάδια νοτιά.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 15ης Δεκεμβρίου 2021.

18 και 19 Δεκεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για βροχές αξιόλογες στη νότια Χαλκιδική τη νοτιοανατολική Θεσσαλία την ανατολική και κεντρική Στερεά την Εύβοια τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα την κεντρική και νότια Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο καθώς και στη Θράκη με βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια και καταιγίδες ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Θράκης πάνω από τα πάνω από τα 200 με 500 μέτρα κατά μέσο όρο. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 12 με 15 στα νησιωτικά τμήματα της δυτικής και Νότιας χώρας.

+++++++++++++++++++=

20 με 22 Δεκεμβρίου.

22% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού σε ανατολική Στερεά Κυκλάδες Κρήτη Δωδεκάνησα και στη συνέχεια σε τμήματα της Θεσσαλίας της υπόλοιπης Στερεάς της Πελοποννήσου και των νησιών του Ιονίου ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί και η νότια Θράκη και η Χαλκιδική με βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα στο τέλος της περιόδου και σε πεδινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς της Θράκης και πολύ ασθενέστερα της Κεντρικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα 12 με 17 στα νότια δυτικά και ανατολικά θαλάσσια αλλά θα πέσει σημαντικά από τις 22 του μήνα και μετά στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα.

66% πιθανότητα για ασθενή γενικά φαινόμενα τη Χαλκιδική στη Μαγνησία τις Σποράδες την Εύβοια την ανατολική Στερεά τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη μορφή λίγων βροχών και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα. Θερμοκρασία έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με μικρή άνοδο στα ανατολικά τα δυτικά και τα νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα στις 21 και 22 του μήνα.

12% πιθανότητα για σημαντικότερη αλλαγή του καιρού στην ανατολική και κεντρική Στερεά τις Σποράδες τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τοπικά στη Θεσσαλία την Χαλκιδική τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και ημιορεινές της Πελοποννήσου της Εύβοιας και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες έως 4 με 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 12 με 15 στα νησιωτικά τμήματα της δυτικής και Νότιας χώρας.

++++++++++++++++++++++++

23 με 25 Δεκεμβρίου.

43% πιθανότητα για αρκετά φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία τη Χαλκιδική τις Σποράδες την Εύβοια την ανατολική και κεντρική Στερεά την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και  προς το τέλος της περιόδου στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και σε χαμηλά υψόμετρα στις 23 του μήνα. Θερμοκρασίες έως 8 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και βόρεια χώρα 13 με 18 στα νοτιότερα και δυτικότερα τμήματα με μικρή άνοδο από τη Θεσσαλία και νοτιότερα την ημέρα των Χριστουγέννων.

57% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με κατά τόπους έντονα φαινόμενα σχεδόν σε όλες τις περιοχές εκτός ισως από την κεντρική Θεσσαλία και τη Μακεδονία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας που σταδιακά θα περιοριστούν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. Θερμοκρασίεςσε σταδιακή άνοδο πρώτα στα κεντρικά και νότια ενώ την ημέρα των Χριστουγέννων και στα βόρεια από τους 6 με 10 στους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νότια νησιώτικα θα φτάσει τους 18.

++++++++++++++++++

26 με 30 Δεκεμβρίου.

72% πιθανότητα για αρχικά βελτιωμένο καιρό αλλά θα σημειωθεί αλλαγή του καιρού από τη δυτική χώρα που θα επηρεάσει σταδιακά όλες τις περιοχές εκτός από την Μακεδονία τμήματα της Θράκης και της κεντρικής Θεσσαλίας με βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα και χιόνια στα πολύ ψιλά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα κατά μέσο όρο 12 με 17 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με σταδιακή πτώση μετά τις 28 του μήνα στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα.

28% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού πρώτα στη δυτική κεντρική και νότια χώρα και στη συνέχεια σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και στη συνέχεια και της Ηπείρου Θεσσαλίας Στερεάς και ημιορεινά Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες αρχικά έως 0 με 4 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα 6 με 14 στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας αλλά από τις 27 του μήνα και μετά από το ύψος της βόρειας Στερεάς και βορειότερα θα επικρατεί ολικός παγετός και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί και το βράδυ.

+++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 18 και 19 Δεκεμβρίου η αλλαγή του καιρού θα απασχολήσει τμήματα από τη Μαγνησία και νοτιότερα με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς της Μαγνησίας και της Εύβοιας και τα ορεινά κυρίως τμήματα της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Θερμοκρασίες έως 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 12 με 15 στα νησιωτικά κυρίως της νότιας χώρας.

Για το τριήμερο 20 με 22 Δεκεμβρίου θα επηρεάζεται με λίγα γενικά φαινόμενα με τη μορφή βροχών η ανατολική και νότια χώρα και λίγο χιονοπτώσεων στα ορεινά. Η θερμοκρασία στα επίπεδα των 6 με 10 βαθμών Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με μικρή άνοδο στα ανατολικά δυτικά και νότια ηπειρωτικά προς τις 21 και 22 του μήνα. Η πιθανότητα για πιο σοβαρή αλλαγή του καιρού δεν ξεπερνά το 34% αυτή τη στιγμή.

Για το τριήμερο 23 με 25 Δεκεμβρίου φαίνεται ο καιρός θα γυρίσει από τα δυτικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στις ορεινές κυρίως περιοχές της χώρας και μόνο για λίγο στην αρχή της περιόδου πιθανόν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία να σημειωθούν σε χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο από τους 6 με 8 βαθμούς στην αρχή στους 12 με 18 στο τέλος της περιόδου.

Τέλος για το πενθήμερο 26 με 30 Δεκεμβρίου οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν στην επικράτηση νοτιάδων χαμηλό από τα δυτικά που θα δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας χιόνια σε μεγάλο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες 12 με 17 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο στα ηπειρωτικά.  Η πιθανότητα για σημαντική χειμερινή αλλαγή του καιρού περιορίζεται στο 28% αυτή τη στιγμή.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Ξεκίνημα με βοριάδες και στη συνέχεια σημάδια νοτιά.

  1. Κωστας says:

    Γιατί άλλαξαν πάλι προς το νοτιαδοκαιρο?Μεγάλη απογοήτευση Μια φορά τα τελευταία χρόνια να κρατήσουν την τάση δεν μπορούν.Κρυο θέλουμε Βασίλη Κώστας αγρότης τυρναβος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *