ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ-ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ-ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΡΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Άλλαξε ήδη από τις αρχές της εβδομάδας το καιρικό σκηνικό στη χώρα μας.
Οι νοτιάδες που προηγήθηκαν, με τις βροχές και τον σχετικά μαλακό καιρό που τους συνοδεύει, έδωσαν την σκυτάλη στους βοριάδες διαμορφώνοντας πιο χειμερινές συνθήκες με τη θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση και τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Φαίνεται οτι βαδίζοντας προς τα Χριστούγεννα ο καιρός να δείχνει διάθεση να συμβαδίσει με το κλίμα των ημερών καθώς τα νεότερα προγνωστικα στοιχεία θελουν την πρώτη αξιόλογη ψυχρή εισβολή να μας επισκέπτεται το προσεχές Σ/Κ(18-19/12).
Αιτία της επέλασης αυτής χειμωνιάτικου κρύου θα είναι η ανάπτυξη υψηλών πιέσεων πάνω απο τη δυτική και κεντρική Ευρώπη (αντικυκλώνας ΟΜΕΓΑ BLOCK-εικόνα 1).
Οι αντικυκλώνες εμποδισμού δημιουργούνται στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη απο μία “σφήνα” υψηλών πιέσεων που ωθείται πρός τα βόρεια και με αυτόν τον τρόπο αποκόπτει τα βαρομετρικα χαμηλά απο τον Ατλαντικό ώστε να κινηθούν προς τον κεντρική Ευρώπη αναγκάζοντας τα να διαγράψουν μια βορειότερη πορεία.
Παράλληλα ωθεί ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης να κινηθούν απο βορρά προς νότο (εικόνα 2)μεταβάλλοντας τον καιρό στις εκεί περιοχές.
Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στη χώρα μας το προσεχές Σ/Κ.
Μάλιστα φαίνεται οτι το κρύο ήρθε για να μείνει καθώς η υπάρχουσα ατμ. κυκλοφορία δεν δείχνει να αλλάζει ουσιαστικά μέχρι τα Χριστούγεννα…
Το ερώτημα που γεννάται ειναι αν αυτό το κρύο συνοδευτεί και απο χιονοπτώσεις.
Την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο η κατάσταση παραμένει αρκετά ρευστή και θα χρειάστει να περιμένουμε 1-2 μέρες ώστε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα.
Για να έρθουν οι χιονοπτώσεις βασική προυπόθεση είναι να υπάρξει “αίτιο” που θα τις προκαλέσει (βαρομετρικό χαμηλό) ώστε να συνδιαστεί το κρύο με την απαιτούμενη υγρασία.
Χωρίς την παρουσία βαρ.χαμηλού απλά θα μιλάμε για ξερόκρυο χωρίς φαινόμενα.
Στην παρούσα φάση και στις σχετικά κοντινές ημερομηνίες (18-19/12) έχουμε την δημιουργία βαρ. χαμηλού αλλά η ακριβής θέση του (που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα απο τα προγνωστικά μοντέλα ) θα καθορίσει και την κατανομή των φαινομένων,αν αυτα θα είναι επιλεκτικά η ποιο γενικευμένα, όπως και τις περιοχές που θα επιρεαστούν περισσότερο.
Μέσα απο το weathergroup.gr, και τις τακτικές και έκτακτες προγνώσεις ,τις αμέσως επόμενες μέρες θα μάθετε με λεπτομέρεια τον καιρό που θα επικρατήσει.
Μείνετε συντονισμένοι και …καλό χειμώνα !!

One thought on “ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ-ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ-ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΡΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *