Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 13-15/12/2021 (+ΧΑΡΤΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ-ΒΡΟΧΗΣ)

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του Αιγαίου τις Κυκλάδες την ανατολική Στερεά την Εύβοια στις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα έως και το μεσημέρι στην υπόλοιπη Πελοπόννησο το νότιο Ιόνιο την υπόλοιπη Στερεά την κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Θεσσαλία τοπικές νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και σποραδικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 250 με 350 μέτρα στην κεντρική Μακεδονία ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που τα φαινόμενα θα είναι και πιο αξιόλογα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 με 700 μέτρα υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο βορειοδυτικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί και 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν ένας δυτικό ρεύμα 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 10 βαθμούς στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη τη βόρεια Στερεά το εσωτερικό της Ηπείρου και της Πελοποννήσου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα φτάνει κατά τόπους στους 14 με 18 βαθμούς Κελσίου στα νοτιότερα τμήματα.

Θεσσαλία: προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός και μόνο στα ορεινά τμήματα και πρόσκαιρα το απόγευμα και το βράδυ και σε κάποιες πεδινές περιοχές θα εκδηλωθούν λίγες ασθενείς βροχές και λίγες χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 με 700 μέτρα υψόμετρο κατά μέσο όρο. Στα ανατολικά του Πηλίου και τις Σποράδες τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα.

Λάρισα: προβλέπεται γενικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις που θα αυξηθούν κυρίως το απόγευμα και το βράδυ και δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές μικρής διάρκειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια βορειοδυτικοί 6 με 7 και πιθανόν νωρίς το πρωί και 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ και στα πεδινά βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό των νομών Τρικάλων Καρδίτσας  Λάρισας και Μαγνησίας από 3 έως 9 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες από 7 έως 11.

+++++++++++++++++++

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου την ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια στην ανατολική Στερεά τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις ασθενείς κατά βάση στην Θράκη πάνω από τα 400 με 500 μέτρα υψόμετρο και στην ανατολική Θεσσαλία και ανατολική Στερεά πάνω από τα 500 με 800 μέτρα κατά μέσο όρο. Σταδιακά προς το μεσημέρι και μετά τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στην κεντρική Μακεδονία και προς το βράδυ τοπικά και στα ανατολικά τμήματα το νομό Λάρισας και της δυτικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα δυτικά τμήματα θα υπάρχουν πολύ μεγάλα διαστήματα με βελτιωμένο καιρό και τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι και μετά. Ο καιρός από το απόγευμα και μετά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ στα πελάγη ενώ από το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εισέλθει βορειοανατολικό ρεύμα 8 μποφόρ από το μεσημέρι και μετά και αργότερα το απόγευμα και 9 και πιθανόν 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη το εσωτερικό της Πελοποννήσου τη βόρεια Στερεά και το εσωτερικό της Ηπείρου από -3 έως 10 βαθμούς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει κατά τόπους τους 12 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός στο εσωτερικό της πεδιάδας ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Μαγνησίας και στις Σποράδες θα σημειώνονται τοπικές βροχές ενώ στο Πήλιο και το Μαυροβούνι θα χιονίζει πάνω από τα 600 με 700 μέτρα κατά μέσο όρο. Σταδιακά μετά το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας και λίγες ασθενείς βροχές θα σημειωθούν και στα πεδινά του νομού Λάρισας και του υπολοίπου του νομού Μαγνησίας και πιθανόν στο νομό Καρδίτσας και Τρικάλων μικρής έντασης και διάρκειας ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ορεινά αυτών των περιοχών πάνω από τα 600 με 800 μέτρα κατά μέσο όρο.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με ηλιοφάνεια αλλά από το απόγευμα και μετά θα συννεφιάσει και δεν αποκλείεται να σημειωθεί ασθενής βροχή το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στα παραθαλάσσια βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και στροφή τους από αργά το βράδυ στις Σποράδες σε βορειοανατολικούς 7 και πιθανόν για λίγο 8 μποφόρ ενώ στα ορεινά και πεδινά βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και Μαγνησίας από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 5 έως 11.

++++++++++++++++++++++++

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στην κεντρική Μακεδονία τη δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία τις Σποράδες την ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου αρχικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές λίγες καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις ασθενείς στη δυτική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία πάνω από τα 500 με 700 μέτρα ενώ στην Εύβοια και την Αττικοβοιωτία πάνω από τα 800 με 1000. Σταδιακά τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα σταματήσουν στα βόρεια τμήματα και ως αργά το μεσημέρι θα βελτιωθεί καιρός στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και τα φαινόμενα έως αργά το βράδυ θα παραμείνουν μόνο σε νησιωτικά τμήματα των Σποράδων, ανατολικής Μαγνησίας, Ευβοίας, ανατολικής Αττικής, Κυκλάδων και Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο το πρωί θα υπάρχουν κατά τόπους νεφώσεις που θα διαλυθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 8 και κατά τόπους 9 με 10 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι 4 με 6 με μικρή εξασθένηση από το βράδυ και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 11 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη τη βόρεια και ανατολική Στερεά στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και της Ηπείρου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα φτάσει κατά τόπους στους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 600 με 800 μέτρα κατά μέσο όρο αλλά τα φαινόμενα γρήγορα θα σταματήσουν ο καιρός θα βελτιωθεί και τα οποία φαινόμενα θα επικεντρωθούν έως αργά το απόγευμα μόνο στο Πήλιο και τις Σποράδες.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με πιθανότητα ασθενών βροχών αλλά ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί και θα  σημειωθεί ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στις Σποράδες βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση και νωρίς το πρωί έως και 7 ενώ στα πεδινά και ορεινά τμήματα θα πνέουν βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και Μαγνησίας από 2 έως 10 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 6 έως 11.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *