Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Χειμωνιάτικος καιρός με τα χιόνια να προσπαθούν να κατέβουν από τα ορεινά σε χαμηλά υψόμετρα.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος της 11ης Δεκεμβρίου 2021.

14 και 15 Δεκεμβρίου.

90% πιθανότητα για πρόσκαιρη κακοκαιρία στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Σποράδες την Εύβοια τις Κυκλάδες την ανατολική Στερεά την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία έως 6 με 11 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και βόρεια χώρα έως 11 με 15 στα δυτικά ανατολικά νησιώτικα αλλά και παραθαλάσσια τμήματα.

10% πιθανότητα για πρόσκαιρη κακοκαιρία στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με χιονοπτώσεις ακόμα και στις πεδινές περιοχές ενώ βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα την Εύβοια τις Σποράδες  και την ανατολική Στερεά Ελλάδα. Θερμοκρασίες πολύ χαμηλές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οχι πάνω από 4 με 5 βαθμούς ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φτάνει τους 7 με 11 και στα νότια τους 12 με 15.

+++++++++++++++++

16 με 18 Δεκεμβρίου.

55% πιθανότητα για φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις Σποράδες τα νησιά όλου του Αιγαίου την Εύβοια την ανατολική Στερεά τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην ανατολική Θεσσαλία την κεντρική Μακεδονία τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Ιονίου και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής χώρας και κατά τόπους στις 18 του μήνα και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης της νότιας Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας της ανατολικής Πελοποννήσου και πιθανόν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες αρχικά έως 6 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 11 με 15 στα νησιωτικά τμήματα αλλά θα πέσει στις 17 και στις 18 του μήνα σε χαμηλά επίπεδα στην ανατολική χώρα μακριά από τη θάλασσα.

45% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα την Εύβοια στην ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές  και σε χαμηλά υψόμετρα της Θράκης.  Θερμοκρασίες 6 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και 12 με 15 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

+++++++++++++++++++++

19 με 21 Δεκεμβρίου.

34% πιθανότητα για γενικά βελτιωμένο καιρό με λίγα φαινόμενα σε νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου την Εύβοια και πιθανόν τα νησιά του Ιονίου. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θερμοκρασίες έως 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και 12 με 16 στα ανατολικά δυτικά και νότια νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα.

32% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα με έντονα κατά τόπους  έντονα φαινόμενα. Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της Ηπείρου της βόρειας Στερεάς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από την βόρεια Στερεά και βορειότερα 0-4 βαθμούς Κελσίου, 6 με 12 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, 10 με 15 στα νότια. Ισχυρός παγετός στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας πρωί και βράδυ.

25% πιθανότητα για βελτιωμένο γενικά καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο προς το τέλος της περιόδου θα σημειωθούν λίγα φαινόμενα κυρίως σε παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα του Αιγαίου και του Ιονίου καθώς  στις Σποράδες στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά Κυκλάδες Κρήτη και Δωδεκάνησα. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίας έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και 14 με 18 στα ανατολικά δυτικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα με σημαντική πτώση στις 21 του μήνα στα βόρεια και κεντρικά.

9% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα κυρίως στα δυτικά κεντρικά ανατολικά και νότια και λιγότερα στα βόρεια. Χιονοπτώσεις  κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά και γρήγορα και σε πεδινά τμήματα της Θράκης της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Ηπείρου της βόρειας Στερεάς και το εσωτερικό της Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και 10 με 15 στα ανατολικά και νότια τμήματα αλλά από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα από τις 20 του μήνα και μετά ο υδράργυρος δεν θα ξεπερνάνε τους 0 με 4 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρός παγετός κατά τόπους το πρωί και το βράδυ στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

++++++++++++++++++

22 με 26 Δεκεμβρίου.

26% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού κυρίως στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου την Εύβοια την ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και πιθανόν σε νησιά του Ιονίου. Πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις  κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν και σε χαμηλά υψόμετρα κεντρικής και ανατολικής Στερεάς της Πελοποννήσου της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης της Εύβοιας της βόρειας Κρήτης και τοπικά στη υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θεσσαλία καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα οχι πάνω από 0 με 5 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, 6 με 12 στα ανατολικά δυτικά και νότια νησιωτικά τμήματα με μικρή άνοδο προς το τέλος της περιόδου στα νοτιότερα και παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

26% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στην ανατολική Θεσσαλία τα νησιά του Ιονίου την ανατολική Στερεά την Εύβοια, νησιώτικα τμήματα του Αιγαίου των Κυκλάδων της Κρήτης των Δωδεκανήσων της νότιας Πελοποννήσου ενώ  ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και νότιας χώρας. Θερμοκρασίες οχι πάνω από 0 με 4 βαθμούς κελσίου σε τμήματα από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα με πιθανότητα και για ολικό παγετό σε κάποια τμήματα της Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας ενώ στους 6 με 12 βαθμούς Κελσίου στα νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα της νότιας χώρας. Ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά τμήματα το πρωί και το βράδυ.

22% πιθανότητα φαινόμενα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα στην αρχή της περιόδου και γρήγορη βελτίωση. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου άνευ σημασίας. Θερμοκρασία έως 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας 10 με 15 στα νησιωτικά τμήματα και τα παραθαλάσσια της ανατολικής δυτικής και νότιας χώρας.

15% πιθανότητα για σύντομη αλλαγή του καιρού με ασθενή φαινόμενα τη Χαλκιδική το βόρειο Αιγαίο τις Κυκλάδες την Εύβοια την ανατολική Στερεά την νότιο Ιόνιο στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Στο τέλος της περιόδου θα σημειωθούν φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο στη δυτική και κεντρική Μακεδονία καθώς και τη Θεσσαλία με τη μορφή ασθενών χιονοπτώσεων και σε χαμηλά υψόμετρα. Θερμοκρασία οχι πάνω από 5 με 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές 10 με 12 μόνο στα νότια νησιώτικα τμήματα με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

11% πιθανότητα για ασθενικά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια της χώρας θαλάσσια και ηπειρωτικά τμήματα ενώ προς το τέλος της περιόδου αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας αρχικά ενώ στο τέλος της περιόδου και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας. Θερμοκρασία οχι πάνω από 4 με 8 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με μικρή άνοδο στα ανατολικά και νότια μετά τις 25 του μήνα ενώ το ψύχος θα παραμείνει στο εσωτερικό της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης.

+++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου θα έχουμε τοπικά φαινόμενα κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Θερμοκρασίες 6 έως 11 στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές 11 με 15 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

Για το τριήμερο 16 με 18 Δεκεμβρίου όλα συγκλίνουν στην ψυχρή εισβολή που θα επικεντρωθεί κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα με τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια τα πεδινά και τα νησιωτικά και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και προς το τέλος της περιόδου πιθανόν και σε χαμηλά υψόμετρα ανατολικά της Πίνδου. Θερμοκρασίες αρχικά 6 με 12 βαθμούς στα και 12 με 15 στα νησιωτικά και παραθαλάσσια με πτώση στην ανατολική και βόρεια χώρα μετά τις 17 του μήνα.

Για το τριήμερο 19 με 21 Δεκεμβρίου οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες με ένα 60% για σχετικά ψυχρό αλλά χωρίς πολλά φαινόμενα καιρό και ένα ποσοστό 40% για ισχυρή κακοκαιρία με χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Αυτό αναμένουμε να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία στην πρώτη περίπτωση θα είναι χαμηλές μεν αλλά ο παγετός θα διατηρείται μόνο το πρωί και το βράδυ ενώ στη δεύτερη περίπτωση της ψυχρής εισβολής με χιόνια τότε οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές σε όλα τα ηπειρωτικά με ισχυρό παγετό.

Τέλος για το πενθήμερο 22 με 26 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι ο καιρός θα είναι πολύ ψυχρός με ισχυρό παγετό κατά περιόδους και τα περισσότερα φαινόμενα να απασχολούν την ανατολική και νότια χώρα και λιγότερο τη δυτική και βόρεια. Χιονοπτώσεις σε αυτή την περίοδο θα σημειώνονται και σε χαμηλά υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας κυρίως βέβαια στα ανατολικά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *