Χάρτες επικινδυνότητας 1 έως 6 για όλη τη χώρα για το επόμενο διήμερο 10-12/12/2021.

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα επηρεάσει όλη σχεδόν τη χώρα το επόμενο τριήμερο.

Αρχής γενομένης από τη δυτική Ελλάδα ενώ στη συνέχεια θα επηρεαστούν με αξιόλογα ποσά βροχόπτωσης και άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου.

Χώρισα σε 6 επίπεδα επικινδυνότητας για να έχετε καλύτερη αποτύπωση των περιοχών που θα πληγούν από έντονα φαινόμενα.

Οι περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 1, 2 και 3 θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος για ζημιές.

Αντίθετα φαίνεται ότι στο επίπεδο 4 πού είναι οι περιοχές που θα έχουν πάνω από 50 χιλιοστά βροχής θα πρέπει να υπάρχει προσοχή και αυτές συγκαταλέγεται η Ήπειρος η δυτική Στερεά η Ευρυτανία η Φωκίδα η Αχαΐα η Ηλεία η Μεσσηνία η Αρκαδία και όλα τα νησιά του Ιονίου καθώς και τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης και νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Πηγαίνοντας στο επίπεδο 5 που θα σημειωθούν και πάνω από 100 χιλιοστά βλέπουμε ότι ο κύριος όγκος των φαινομένων θα επικεντρωθεί στα νησιά του Ιονίου και όλη τη δυτική χώρα και σποραδικά σε ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Μεγάλη προσοχή λοιπόν γιατί εδώ ο κίνδυνος τοπικών πλημμυρών είναι μεγάλος.

Τέλος στο επίπεδο 6 βρίσκονται περιοχές που θα δεχθούν κατά μέσο όρο πάνω από 175 χιλιοστά βροχής δηλαδή τη βροχή ενός και πλέον μήνα μέσα σε 2-3 ημέρες. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο και χρήζουν μεγάλης προσοχής το επόμενο τριήμερο. Είναι κυρίως τμήματα των νομών Ιωαννίνων Ευρυτανίας Άρτας Πρέβεζας Αιτωλοακαρνανίας και τα ορεινά της δυτικής Θράκης και πιθανόν παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και των νησιών του Ιονίου. Δεν αποκλείεται να δούμε και περιοχές άνω των 200 χιλιοστών βροχής τους προαναφερθέντες νόμους.

Για το νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέτριας έντασης και διαρκείας από αύριο το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββάτου. Κατά μέσο όρο θα σημειωθούν 10 με 25 χιλιοστά βροχής στο μεγαλύτερο μέρος του νόμου. Λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και το πρωινό της Παρασκευής έως και το μεσημέρι.

Για το νομό Αττικής προβλέπεται και εδώ ανάπτυξη τοπικών καταιγίδων το Σάββατο το απόγευμα και τη νύχτα προς την Κυριακή. Κατά μέσο όρο θα σημειωθούν 10 με 25 χιλιοστά βροχής. Πρόσκαιρες μπόρες θα σημειωθούν και το μεσημέρι της Παρασκευής.

Για τη Θεσσαλία θα υπάρξουν κάποιες βροχές και μπόρες την Παρασκευή το πρωί αλλά ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα και θα ξανά χαλάσει το ξημερώματα του Σαββάτου με αρκετά φαινόμενα θα κρατήσουν όλη την ημέρα. Αναμένονται κατά μέσο όρο 25 με 50 χιλιοστά βροχής στα δυτικά τμήματα , στην Πίνδο και πάνω από 50 ενώ στα ανατολικά τμήματα θα σημειωθούν 10 με 25. Ακόμα λιγότερα θα σημειωθούν στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια του νοτίου Πηλίου όπου κατά μέσο όρο δεν αναμένονται πάνω από 10 χιλιοστά.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα όπως βλέπετε και στους χάρτες επικινδυνότητας 1 έως 6.

Μελέτη δεδομένων προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 5 X 5 km.
Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.
Υπάρχουν 5 επίπεδα κινδύνου για βροχόπτωση ή χιονόπτωση.
Επίπεδο 1: βροχόπτωση πάνω από 2 χιλιοστά.
Επίπεδο 2: βροχόπτωση πάνω από 10 χιλιοστά.
Επίπεδο 3 : βροχόπτωση πάνω από 25 χιλιοστά.
Επίπεδο 4 : βροχόπτωση πάνω από 50 χιλιοστά.
Επίπεδο 5 βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά.
Επίπεδο 6 βροχόπτωση πάνω από 175 χιλιοστά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *