Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 11-12/12/2021 (+ΧΑΡΤΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ-ΒΡΟΧΗΣ)

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά τμήματα με γρήγορη επέκταση στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και μέχρι το μεσημέρι και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου και ως αργά το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα σε τμήματα της Ηπείρου της Αιτωλοακαρνανίας της Ευρυτανίας των Τρικάλων της Καρδίτσας  της Λάρισας της Ημαθίας της Πιερίας των Σερρών της Δράμας της Καβάλας της Ροδόπης της Ξάνθης του Έβρου της Φθιώτιδας της Φωκίδας στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου και της δυτικής Μακεδονίας. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο στα νοτιότερα και πάνω από τα 1.200 στη Θεσσαλία την Ήπειρο και την Μακεδονία και πρόσκαιρα στην Καστοριά και τη Φλώρινα και κάτω από τα 800 μέτρα. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τα υψόμετρα πρόσκαιρα θα ανέβουν πάνω από τα 1.800 μέτρα στις περισσότερες περιοχές εκτός από τους νόμους Καστοριάς και Φλώρινας αλλά από αργά το απόγευμα και μετά και πάλι θα πέσουν στα 800 με 1.200 μέτρα από βορρά προς νότο της ηπειρωτικής χώρας. Πολύ πιθανό να χιονίσει για λίγο και μέσα στις πόλεις της Καστοριάς και της Φλώρινας. Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που αναφέραμε πιο πάνω και τα φαινόμενα θα είναι έντονα θα σημειωθούν κατά τόπους 50 με 150 χιλιοστά υετού και τοπικά ακόμα περισσότερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη με πιθανές ριπές και 10 μποφορ το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου στην στο εσωτερικό της Ήπειρο τη δυτική Θεσσαλία και τη δυτική Μακεδονία έως 14 με 17 βαθμούς στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα καιρός 18 με 20 στα ανατολικά και νότια νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες στην Πίνδο τους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας και αργότερα και στο νομό Λάρισας ενώ αρκετά λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα σε περιοχές της Μαγνησίας της Αγίας και των Σποράδων. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Πίνδου και του Ολύμπου πάνω από τα 1.200 με 1.400 μέτρα το πρωί πρόσκαιρα το μεσημέρι θα ανέβουν πάνω από τα 1800 μέτρα για να ξαναπέσουν στα υψόμετρα των 1.000 με 1.200 μέτρων το απόγευμα και το βράδυ. Κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 50 με 100 χιλιοστά βροχής στα ορεινά της Πίνδου ενώ πάνω από 25 με 50 θα πέσουν και σε πεδινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας. Αρκετά λιγότερα στις περιοχές Αγιάς στο νομό Μαγνησίας και στις Σποράδες.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στα ορεινά τμήματα 7 με 8 στις Σποράδες με ριπές και 9 μποφόρ με εξασθένηση αργά το βράδυ και στροφή σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ σε όλη την περιφέρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας από 5 έως 11 βαθμούς στο νομό Λάρισας και Μαγνησίας από 7 έως 13 ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες από 10 έως 17.

+++++++++++++++++++++

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες αρχικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες με βελτίωση από το μεσημέρι και μετά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν κατά τόπους νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πιθανόν λίγες καταιγίδες αλλά και εκεί τα φαινόμενα προς το βράδυ σχεδόν θα σταματήσουν. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο πάνω από τα 1.000 μέτρα στα βόρεια και 1.400 στα νοτιότερα τμήματα της χώρας μέχρι και το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ στα ανατολικά και νότια μέχρι και το απόγευμα θα πνέουν νοτιοδυτικοί 7 με 8 με σταδιακή εξασθένηση αργά το βράδυ ενώ και ο βορειοδυτικός άνεμος προς το βράδυ στα δυτικά και βόρεια θα ενισχυθεί στα 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 14 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη  δυτική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και το εσωτερικό της Πελοποννήσου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 15 με 18 και στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τους 18 με 21.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα για λίγες βροχές αλλά ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές. Μόνο στην περιοχή της Πίνδου θα υπάρχουν νεφώσεις κατά περιόδους έως και το απόγευμα και δεν αποκλείονται λίγες χιονοπτώσεις πάνω από τα 1.200 με 1.400 μέτρα υψόμετρο και λίγες βροχοπτώσεις χαμηλότερα.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά τοπικές νεφώσεις αλλά και ανοίγματα του καιρού με μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχής. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ και μετά το μεσημέρι 5 με 6 στα θαλάσσια τμήματα μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ στα πεδινά ενώ στις Σποράδες αρχικά νοτιοδυτικοί 5 με 6 και προς το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 2 έως 13 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 6 έως 15.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *