Χειμωνιάτικο σκηνικό στο δεύτερο μισό του μήνα. Χάρτες και ανάλυση.

Όσοι παρακολουθείτε τις αναρτήσεις μας έχετε καταλάβει από τα γραφόμενά μας πόσο εύκολο είναι να μετατραπεί μία ψυχρή περίοδος με πιθανότητες για χιονοπτώσεις σε μία περίοδος με καλοκαίρια παγετό το πρωί και υψηλές θερμοκρασίες το μεσημέρι.

Τα στοιχεία που διαθέταμε στο τέλος Νοεμβρίου έδειχναν ότι ο αντικυκλώνας θα κάλυπτε όλη την Ευρώπη και την περιοχή μας με αποτέλεσμα ο καιρός να είναι καλός και η θερμοκρασία σχετικά υψηλή αν και ο παγετός το πρωί και το βράδυ θα ήταν παρών.

Τελικά τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που λάβαμε έδειξαν ότι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες ανάπτυξης αντικυκλώνας εμποδιστή στη δυτική και βόρεια Ευρώπη με αποτέλεσμα εμείς στα νοτιοανατολικά κράσπεδα του να δεχόμαστε τις ψυχρές αέριες μάζες από τη Σιβηρία και το κλίμα να είναι κάπως χριστουγεννιάτικο στην ανατολική Ευρώπη.

Έτσι ετοιμάσαμε για σας τους χάρτες έως το τέλος του μήνα με τη βάση κυκλοφορία που θα επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Σημείωση. Με το έντονο μπλε χρώμα νιφάδες είναι οι περιοχές που θα δεχθούν τον κύριο κύμα του ψύχους. Με το θαλασσί οι περιοχές με πολύ μικρότερες πιθανότητες να επηρεαστούν από ψύχος.

Για την περίοδο 14 έως 19 Δεκεμβρίου το ψύχος από τη βορειοανατολική Ευρώπη φαίνεται ότι θα αγγίζει οριακά τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης χώρες όπως η Λευκορωσία η Εσθονία η Ουκρανία η Ρουμανία η Βουλγαρία η Ελλάδα η Τουρκία και η Κύπρος με τα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως στην Τουρκία τις περιοχές γύρω από τη Μαύρη θάλασσα και ενδεχομένως σε κάποια ανατολικά προσήνεμα τμήματα της Ελλάδας. Η ψυχρή εισβολή φαίνεται να είναι ασθενική και να μην ευνοεί χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα της χώρας.

 

Για την περίοδο 20 με 26 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι το γενικό μοτίβο του καιρού δεν θα αλλάξει σημαντικά απλά αυξάνονται κάπως οι πιθανότητες το ψύχος να μετακινηθεί λίγο δυτικότερα και έτσι να επηρεάζει όχι μόνο τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά ενδεχομένως και κάποια τμήματα της κεντρικής και νότιας Ευρώπης όπως η Ιταλία η Γερμανία η Τσεχία η Σερβία η Πολωνία . Αν και πάλι η πιθανότητα ανάπτυξης βαρομετρικού χαμηλού στη Μεσόγειο είναι σχετικά μικρή αυξάνονται κάπως οι πιθανότητες για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας για κάποιες πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις. Πιθανότητα για μεγαλύτερης έντασης ψύχους από τα βορειοανατολικά προς την ανατολική Ευρώπη.

tip: αξιόλογες χιονοπτώσεις σημειώνονται στη χώρα μας μόνο όταν υπάρχει ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού δυτικά αυτής σε συνδυασμό με πιθανό ψύχος που υπάρχει στα βόρεια και δυτικά Βαλκάνια.

 

Για την περίοδο 27 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου τα σενάρια είναι πιο πολλά που μεταφέρουν το ψύχος προς την κεντρική και νότια Ευρώπη και όχι στα ανατολικά τμήματα αυτής μόνο. Ανοίγεται ο δρόμος για ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της χώρας μας που αν τελικά συνδυαστεί με το προϋπάρχον ψύχος θα δώσει πιο αξιόλογα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όπως βλέπετε όμως ανοίγεται ο δρόμος και για κάποιες αξιόλογες χιονοπτώσεις λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου και σε τμήματα της κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία Τσεχία Αυστρία Πολωνία όπως και στα νότια της Σκανδιναβίας εκτός βέβαια από τις περιοχές των Βαλκανίων και της Ιταλίας που όπως είπαμε δίνουν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες για κάτι αξιόλογο. Το ψύχος αν και μέτριο σε γενικές γραμμές με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να παραμένει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη τουλάχιστον έως τις αρχές Ιανουαρίου και πιθανόν και για λίγο αργότερα.

Δεν μπορεί κανένας να προεξοφλήσει από τώρα λευκά Χριστούγεννα στη χώρα μας και μάλιστα ακόμα περισσότερο περιοχές που θα επηρεαστούν. Αυτό που μπορούμε να πούμε με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ότι θα βρισκόμαστε σε χειμωνιάτικη διάθεση όπως η εποχή το απαιτεί. Η αρχή φαίνεται να ευνοεί ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ενώ στη συνέχεια μεγαλώνουν ελαφρώς οι πιθανότητες να αναπτυχθεί βαρομετρικό χαμηλό δυτικά μας με πιο αξιόλογα χιόνια.

Θα είμαστε εδώ θα παρακολουθούμε την κατάσταση και θα σας ενημερώνουμε με νεότερα άρθρα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

2 thoughts on “Χειμωνιάτικο σκηνικό στο δεύτερο μισό του μήνα. Χάρτες και ανάλυση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *