Χειμωνιάζει σταδιακά αλλά ο υετός ακόμα είναι αμφίβολος. Χριστουγεννιάτικες προσδοκίες.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 8 Δεκεμβρίου 2021.

11 με 12 Δεκεμβρίου.

>95% πιθανότητα για πολλά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου ολόκληρη τη δυτική χώρα και κατά τόπους στη Μακεδονία τη Θράκη και πιθανόν στη δυτική Θεσσαλία την κεντρική Στερεά την κεντρική Πελοπόννησο και νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πυκνές χιονοπτώσεις στα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και ειδικά της κεντρικής και βόρειας. Θερμοκρασίες έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας 16 με 20 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

++++++++++++++++++

13 με 15 Δεκεμβρίου.

28% πιθανότητα για αρκετά φαινόμενα στη Θράκη τα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στο νότιο Ιόνιο τη νότια Πελοπόννησο στην ανατολική Στερεά την Εύβοια και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις μικρής έντασης και διάρκειας στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στη Θράκη και σε χαμηλά υψόμετρα. Θερμοκρασίες έως 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας έως 13 με 16 στα νησιωτικά τμήματα.

24% πιθανότητα για φαινόμενα σε όλη σχεδόν τη χώρα πιο έντονα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του Αιγαίου την ανατολική Στερεά την Εύβοια και λιγότερο στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και προς τις 15 του μήνα και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας  και της ανατολικής Στερεάς. Θερμοκρασίες έως 6 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας 14-18 στα νησιά.

33% πιθανότητα για σύντομη αλλαγή του καιρού στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και λιγότερο στη δυτική Ελλάδα. Χιόνια στα ορεινά της Μακεδονίας της Θράκης μικρής έντασης και διαρκείας. Θερμοκρασίες έως 6 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές 16 με 18 στα νότια νησιώτικα.

15% πιθανότητα για οργανωμένο βαρομετρικό από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα ιδιαίτερα στη Θράκη  και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας  της Θράκης και της Ηπείρου και ενδεχομένως σε χαμηλότερα υψόμετρα της Μακεδονίας στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές 12 με 16 στα παραθαλάσσια και τα νησιωτικά.

+++++++++++++

16 με 18 Δεκεμβρίου.

50% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στη Θράκη το ανατολικό Αιγαίο τις Σποράδες την ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Πολύ λίγα τα φαινόμενα στα υπόλοιπα τμήματα. Θερμοκρασία έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας 14 με 16 τα παραθαλάσσια και τα νησιωτικά.

22% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά κεντρικά και νότια και τμήματα της χώρας και πολύ λιγότερο στα βόρεια με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ θα σημειωθούν και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα 14 με 16 στα παραθαλάσσια και τα νησιωτικά με πτώση στο τέλος της περιόδου.

17% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού με πολύ έντονα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής βόρειας και ανατολικής χώρας. Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς το εσωτερικό της Ηπείρου και πιο ασθενείς στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες αρχικά έως 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα αλλά 17 και 18 του μήνα θα πέσει σημαντικά από την βόρεια Στερεά και βορειότερα που δεν θα ξεπερνάει τους 4 με 6 βαθμούς και τους 10 με 14 στα νοτιότερα τμήματα.

11% πιθανότητα για ασθενική διαταραχή που θα δίνει αρχικά φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη το ανατολικό Αιγαίο στη συνέχεια άλλο βαρομετρικό χαμηλό θα δώσει φαινόμενα στο Ιόνιο τα δυτικά Ηπειρώτικα με επέκταση στη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο και τη δυτική Θεσσαλία και Μακεδονία. Χιονοπτώσεις σε βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 14 με 16 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα.

++++++++++++++++++++

19 με 23 Δεκεμβρίου.

30% πιθανότητα για φαινόμενα κατά περιόδους κυρίως στη δυτική κεντρική και ανατολική χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και τα πεδινά τμήματα από τη  βόρεια Στερεά Ελλάδα και βορειότερα κατά περιόδους. Θερμοκρασίες πολύ χαμηλές από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα έως 7 με 10 βαθμούς Κελσίου στα νότια. Ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια το πρωί και το βράδυ.

30% πιθανότητα για φαινόμενα αρχικά στα ανατολικά της χώρας με βελτίωση ενώ στη συνέχεια από τα δυτικά θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση του καιρού. Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ προς το τέλος της περιόδου θα χιονίσει και σε πεδινά τμήματα της βόρειας Στερεάς της Θεσσαλίας και πρόσκαιρα της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες αρχικά έως 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα θα πέσει από τις 20 του μήνα και μετά ενώ τα σημειώνονται κατά τόπους και παγετός το πρωί και το βράδυ σε πολλά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

27% πιθανότητα για αρκετά φαινόμενα κυρίως στη δυτική Ελλάδα ενώ λιγότερα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας που θα είναι πιο αξιόλογες στης Ηπείρου της Θεσσαλίας της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες έως 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με πτώση στα βόρεια τμήματα από τις 20 του μήνα και μετά ενώ θα σημειώνεται και παγετός το πρωί και το βράδυ.

13% πιθανότητα για γενικά βελτιωμένο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κάποια ασθενικά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας την κεντρική Μακεδονία και τις Σποράδες στις 22 του μήνα με βελτίωση. Χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασίες έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με μικρή πτώση στα βόρεια από τις 22 του μήνα και μετά.

++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό θα δώσει αξιόλογα έως έντονα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας με έμφαση στα νησιά του Ιονίου τη δυτική τη βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες λίγο υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα έως 14 βαθμούς στα ηπειρωτικά έως 20 στα νησιωτικά.

Για το τριήμερο 13-15 Δεκεμβρίου θα σημειωθούν φαινόμενα αξιόλογα μόνο στην Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και λιγότερο στη δυτική Ελλάδα και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο προς το τέλος της περιόδου κάποιες από αυτές να πέσουν και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας. Θερμοκρασίες κοντά στους 10 βαθμούς στα βόρεια στους 15 στα νότια με πτώση στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη προς το τέλος της περιόδου.

Για το τριήμερο 16 έως 18 Δεκεμβρίου επικεντρωθούν τα φαινόμενα στη Θράκη το ανατολικό Αιγαίο την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και την Κρήτη κατά βαση. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Υπάρχουν και κάποια άλλα σενάρια κοντά στο 20 με 30% για κάτι πιο οργανωμένο και πιο χειμερινο αλλά ακόμα είναι μακριά για να το γνωρίζουμε.

Για το πενθήμερο 19 με 23 Δεκεμβρίου λίγο πριν τα Χριστούγεννα υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 60% ο καιρός να παραμείνει χειμερινός απόλυτα από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα με χιονοπτώσεις κατά τόπους ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Δεν μπορούμε όμως να μη δώσουμε σημασία και στο 40% που είναι ο καιρός να είναι γενικά βελτιωμένος με λίγα φαινόμενα και αυτά κυρίως στα δυτικά και κεντρικά τμήματα και χιονοπτώσεις να περιορίζονται στα ορεινά. Θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Τέλος η θερμοκρασία αν επιβεβαιωθούν οι χιονοπτώσεις θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα με ισχυρό παγετό και πιο μαλακό στα νοτιότερα τμήματα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *