Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 8-10/12/2021 (+ΧΑΡΤΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ-ΒΡΟΧΗΣ)

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τις Κυκλάδες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου αρχικά νεφώσεις με σποραδικές μπόρες και πιθανόν λίγες καταιγίδες αλλά σταδιακά ο καιρός από τα βόρεια προς τα νότια θα αρχίσει να βελτιώνεται και ως αργά το βράδυ θα έχουν σταματήσει τα φαινόμενα σε όλες τις περιοχές. Από αργά το βράδυ και από τα βορειοδυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν λίγες βροχές μικρής έντασης και διαρκείας στην Κέρκυρα και την Ήπειρο και λίγα χιόνια στην Πίνδο πάνω από τα 800 με 1.000 μέτρα υψόμετρο. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες κυρίως σε ορεινά τμήματα της Πίνδου.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση από το απόγευμα και μετά όπου στο Ιόνιο θα στραφούν σε νότιους 3-4.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη και την Ήπειρο έως 14 με 16 στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα και έως 17 με 20 στα δυτικά και νότια θαλάσσια τμήματα.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας Ενώ από αργά το βράδυ θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις μόνο στην Πίνδο και δεν αποκλείεται εκεί να εκδηλωθούν λίγες βροχές. Πιθανές ομίχλες το πρωί κυρίως σε ορεινά τμήματα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους από το απόγευμα και μετά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ στα πεδινά και 5 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες με γρήγορη εξασθένηση ενώ κυρίως στην Πίνδο θα στραφούν αργότερα σε νότιους 2 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και σε περιοχή Αγχιάλου από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου ενώ στο υπόλοιπο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 6 έως 13.

+++++++++++++++++

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά που δεν αποκλείεται να σημειωθούν και ασθενείς βροχές. Σταδιακά προς τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου των νησιών του Ιονίου τη δυτική Στερεά τη δυτική Μακεδονία τη δυτική Πελοπόννησο ενώ έως αργά το βράδυ θα έχουν επηρεαστεί και τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν της κεντρικής Στερεάς και κεντρικής Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά σε πολύ μεγάλα υψόμετρα πάνω από 2.000 μέτρα και σταδιακά αργά το βράδυ στην Ήπειρο και σε υψόμετρα κοντά στα 1400 με 1.500 μέτρα. Επισημαίνεται ότι σε τμήματα των νόμων Θεσπρωτίας Άρτας Πρέβεζας Ιωαννίνων Αιτωλοακαρνανίας και Κερκύρας θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 20 με 40 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ στο Ιόνιο και αργότερα και 8 και νότιοι 5 με 6 και αργότερα 7 με 8 μποφόρ και στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 1 έως 16 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς και το κεντρικό κομμάτι της Πελοποννήσου και ως 17 με 20 στις υπόλοιπες παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές μπόρες στην Πίνδο ενώ μετά το μεσημέρι σταδιακά φαινόμενα θα αρχίσουν να σημειώνονται και σε περιοχές των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και στα βόρεια του νομού Λάρισας. Ανεπηρέαστες περιοχές Φαρσάλων Μαγνησίας Αγίας παραθαλάσσια περιφέρειας και Σποράδες. Τοπικές χιονοπτώσεις στην Πίνδο αρχικά σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και από το βράδυ σε υψόμετρο 1.500 με 1.600 μέτρα.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά σταδιακά μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και αργά το βράδυ δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν στα ορεινά αλλά και τα θαλάσσια τμήματα στα 5 με 6 μποφόρ και αργότερα στις Σποράδες και 7 και στα πεδινά αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί 3 με 4.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο νομό Τρικάλων από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου στο νομό Καρδίτσας Λάρισας και Μαγνησίας από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου  στην περιοχή Φαρσάλων έως 18 ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου

+++++++++++++++++

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγες τοπικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την ανατολική Μακεδονία αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να σταματούν στα δυτικά και κεντρικά τμήματα και να επεκτείνονται στην Θράκη το ανατολικό Αιγαίο με βελτίωση αργά το βράδυ. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα στους νόμους Άρτας Πρέβεζας Αιτωλοακαρνανίας Ευρυτανίας Αχαΐας Ηλείας Καβάλας Δράμας Ξάνθης Ροδόπης Έβρου όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 20 με 40 χιλιοστά βροχής. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα υψόμετρο. Αργά το βράδυ θα σημειωθεί πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο με βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις στα προαναφερθέντα υψόμετρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ με σημαντική εξασθένηση προς το απόγευμα και νοτιοδυτικοί 8 με 9 μποφόρ στο Αιγαίο το πρωί με σημαντική εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές ενώ στα παραθαλάσσια και τα νησιώτικα να φτάνει τους 17 με 19.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα πεδινά που θα είναι περισσότερες στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας  και λίγα χιόνια στα ορεινά πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα υψόμετρο αλλά σταδιακά ο καιρός από το μεσημέρι και μετά θα αρχίσει να βελτιώνεται και ως αργά το βράδυ θα καθαρίσει. Μόνο στην Πίνδο θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και εκεί έως και το βράδυ ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές κατά περιόδους και λίγες χιονοπτώσεις πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα υψόμετρο.

Λάρισα: προβλέποντας νεφώσεις με σποραδικές βροχές ενώ ο καιρός μετά το μεσημέρι θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ στα ορεινά και 6-7 τις Σποράδες αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν και μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα ενισχυθούν και πάλι στα 3 με 5 μποφόρ σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και Μαγνησίας από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 9 έως 16.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *