Χάρτες επικινδυνότητας 1 έως 5 για όλη τη χώρα για το επόμενο διήμερο 6-7/12/2021.

Νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα επηρεάσει με σημαντικές βροχές και καταιγίδες αρχικά όλη τη δυτική χώρα και αργότερα στη Δευτέρα και το πρωί της Τρίτης πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα όπως βλέπετε και στους χάρτες επικινδυνότητας 1 έως 5.

Μελέτη δεδομένων προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 5 X 5 km.
Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.
Υπάρχουν 5 επίπεδα κινδύνου για βροχόπτωση ή χιονόπτωση.
Επίπεδο 1: βροχόπτωση πάνω από 2 χιλιοστά.
Επίπεδο 2: βροχόπτωση πάνω από 10 χιλιοστά.
Επίπεδο 3 : βροχόπτωση πάνω από 25 χιλιοστά.
Επίπεδο 4 : βροχόπτωση πάνω από 50 χιλιοστά.
Επίπεδο 5 βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά.
Όπως φαίνεται και από τους χάρτες οι περιοχές που θα είναι στο επίπεδο 4 και 5 δηλαδή για πάνω από 50 και πάνω από 100 χιλιοστά βροχόπτωσης είναι οι περιοχές των νησιών του Ιονίου, ο νομός Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας κατά τόπους τμήματα των νόμων Αχαΐας Ηλείας Μεσσηνίας Σερρών Δράμας Ξάνθης Ροδόπης και ορεινά κυρίως τμήματα της Κρήτης. Σε αυτές τις περιοχές ας υπάρχει εγρήγορση για τοπικές πλημμύρες.
Αξιόλογες βροχές θα σημειωθούν σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος κίνδυνος.
Τέλος τα λιγότερα φαινόμενα μεταξύ 2 και 10 χιλιοστών θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας τμήμα της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας των Σποράδων της βορειοανατολικης Πελοποννήσου της βόρειας Κρήτης της νότιας Χαλκιδικής και πιθανόν τμημάτων του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.
Για το νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες από το απόγευμα της Δευτέρας έως και τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης κατά περιόδους.
Για το νομό Αττικής προβλέπονται επίσης τοπικές μπόρες και πιθανή καταιγίδα τη Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη τις πρωινές ώρες.
Για την Θεσσαλία προβλέπεται αρχικά βελτιωμένος ο καιρός αλλά στην Πίνδο από νωρίς το πρωί θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Κάποια από αυτά τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ και το πρωί της Τρίτης θα επηρεάσουν και τα πεδινά τμήματα όλης της περιφέρειες και περισσότερο της δυτικής και βόρειας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *