Πολικά επίπεδα θερμοκρασίας στη Σκανδιναβία. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της σημερινής ημέρας 6/12/2021

Πολύ χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώνονται στα βόρεια τμήματα της Νορβηγίας της Φινλανδίας και της Σουηδίας τις τελευταίες ημέρες. Η περιοχή έχει μπει στην κατάψυξη εδώ και 10 περίπου μέρες αφού και στα τέλη Νοέμβρη  η θερμοκρασία έπεσε τοπικά και κάτω από -30 με μείον 34 βαθμούς Κελσίου αλλά και αυτές τις μέρες έπεσε ακόμα χαμηλότερα. Αυτές οι θερμοκρασίες δεν είναι πρωτοφανής αλλά είναι γενικά σπάνιες για τις τελευταίες δεκαετίες που είναι και πολύ πιο θερμές από ότι παλιότερα.

Όπως βλέπετε στο χάρτη σημειώσαμε τις 6 χαμηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σήμερα 6 Δεκεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Βλέπετε ότι η θερμοκρασία έπεσε τοπικά ακόμα και κάτω από τους -43 βαθμούς Κελσίου αργά το απόγευμα  στο μετεωρολογικό σταθμό Naimakka της Σουηδίας.

 

Στον επόμενο χάρτη βλέπουμε τις ελάχιστες θερμοκρασίες που είχαν σημειωθεί μέχρι σήμερα το πρωί σε μετεωρολογικούς σταθμούς της Σκανδιναβίας μέσα από το meteociel.fr

Το εντυπωσιακό είναι ότι σε κάποιους από αυτούς τους μετεωρολογικούς σταθμούς σημειωνόταν κατά την στιγμή αυτών των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ασθενή χιονόπτωση δηλαδή δεν υπήρχαν συνθήκες ξαστεριάς. Οι μετεωρολογικοι σταθμοί που σημειώθηκαν κάτω από -40 βαθμοί Κελσίου βρισκόταν υπό ανέφελο ουρανό και ασθενών ανέμων.

Τέλος μπορείτε να δείτε την κατάσταση που επικρατούσε στο ύψος των 1500 μέτρων υψόμετρο σήμερα το μεσημέρι. Η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν σε θερμοκρασίες – 12 έως -18 βαθμών κελσίου.  Είχαμε δηλαδή τρομερή αναστροφή θερμοκρασίας με τις ελάχιστες στο έδαφος να πέφτουν 20 και πλέον βαθμούς πιο κάτω από ότι η θερμοκρασία στα 1500 μέτρα. 

Αυτό συμβαίνει  σε μικρότερο βαθμό κάποιες φορές σε κάποιες εσώκλειστες περιοχές και της χώρας μας όταν μετά από ψυχρή εισβολή με έντονες χιονοπτώσεις υπάρχει έναστρος ουρανός, ασθενείς άνεμοι, και χαμηλές θερμοκρασίες στη στάθμη των 1500 μέτρων υψόμετρο.  Τέτοιες περιοχές στη χώρα μας είναι η θεσσαλική πεδιάδα, η πεδιάδα των Σερρών και της Δράμας, τα οροπέδια της δυτικής Μακεδονίας και της Τρίπολης ενώ σε πολύ μικρότερο βαθμό η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης  και η πεδιάδα της Βοιωτίας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *