Οδεύοντας προς τα Χριστούγεννα. Προσπαθεί να φέρει το χειμωνιάτικο πρόσωπο  ο Δεκέμβρης.

Ο Δεκέμβριος έχει ξεκινήσει με το ίδιο μοτίβο που μας άφησε ο Νοέμβρης. Χαμηλά βαρομετρικά στην κεντρική Μεσόγειο παραμένουν αποκομμένα από την κυκλοφορία και δίνουν υψηλές θερμοκρασίες, ομίχλες αλλά και ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Όπως βλέπετε στην πρώτη εικόνα αυτό είναι το μοτίβο του καιρού θα συνεχίσουμε να έχουμε έως και τις 15 με 16 περίπου του μήνα.  Μικρή πιθανότητα 7 με 8 του μήνα μία πρόσκαιρη ψυχρή εισβολή να κατεβάσει για λίγο τα χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και επαναφορά πάλι σε μαλακό καιρό.

 

Στη συνέχεια φαίνεται ότι θα υπάρξει μία πρόσκαιρη άνοδο του αντικυκλώνας των Αζορών με αποτέλεσμα να καταφέρουν ψυχρές αέριες μάζες από την Ρωσία να κατηφορίσουν προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα πιθανώς φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με τη μορφή βροχών και καταιγίδων και κάποιων χιονοπτώσεων σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας μικρής έντασης και διάρκειας. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή κάποια οργανωμένη ψυχρή εισβολή διαρκείας που θα φέρει χιονοπτώσεις και χιονοστρωσεις στη χώρα μας αξίες λόγου.

 

Τέλος για το τελευταίο μέρος του μήνα λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ο αντικυκλώνας να σκεπάσει τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης βελτιώνοντας τον καιρό φέρνοντας τοπικές ομίχλες αλλά και παγετούς ακόμα και στη χώρα μας το πρωί και το βράδυ και σχετικά κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες. Στο βασικό μοτίβο του καιρού που υπάρχει αυτή τη στιγμή από το μέσο όρο κίνησης των αεροχειμαρων είναι τα βαρομετρικά χαμηλά να επανέλθουν στη δυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα να αποκοπεί η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Σιβηρία στη χώρα μας λόγω του ισχυρού αντικυκλώνα που θα καλύψει την Ρωσία τη Σκανδιναβία αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Οι σκέψεις για λευκά Χριστούγεννα αν και είναι πάντα το ζητούμενο για τους απανταχού χιονόφιλους δεν φαίνεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να γίνεται πράξη τη φετινή χρονιά. Βρισκόμαστε όμως 20 και πλέον μέρες μακριά και ευελπιστούμε οι λίγες πιθανότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή να αυξηθούν. Θα υπάρξει όπως πάντα ενημέρωση με νέο άρθρο όσο πλησιάζουμε στη γιορτή των Χριστουγέννων.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *