Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Το δυτικό ρεύμα με τις πολλές βροχές συνεχίζεται αλλά στο βάθος φαίνεται χειμώνας.

Τάση καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 4ης Δεκεμβρίου 2021.

7 με 8 Δεκεμβρίου.

40% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στις 8 του μήνα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία αρχικά έως 14 με 16 βαθμούς Κελσίου στην ηπειρωτική χώρα έως 20 στα νότια αλλά στις 7 του μήνα δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 10 από τη Θεσσαλία και βορειότερα ενώ στα ανατολικά και νότια τμήματα θα φτάσει τους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου.

60% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή σε όλη σχεδόν τη χώρα με τα λιγότερα φαινόμενα στις Σποράδες την ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια τμήματα της ανατολικής Στερεάς και των Κυκλάδων. Χιονοπτώσεις μόνο σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια 14 με 18 στα νοτιότερα.

+++++++++++++++++++++

9 με 11 Δεκεμβρίου.

54% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολλές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ πολύ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στη νοτιοανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη και τμήμα των Δωδεκανήσων. Χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες έως 10 με 13 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας 14 με 18 στα νοτιότερα τμήματα με μικρή άνοδο στις 10 και 11 του μήνα.

46% πιθανότητα η αλλαγή του καιρού στα δυτικά τμήματα της χώρας τη Μακεδονία τη Θράκη και πρόσκαιρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ανεπηρέαστα τα νότια τμήματα της χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα έως 16 με 18 βαθμούς αρκετά χαμηλότερη στα βόρεια τμήματα της χώρας με μικρή άνοδο στις 11 του μήνα.

+++++++++++++++++

12 με 14 Δεκεμβρίου.

46% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα τη Θράκη το βόρειο Αιγαίο τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια και πρόσκαιρα στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα ενώ στο τέλος της περιόδου θα σημειωθεί επιδείνωση του καιρού στην Πελοπόννησο τις Κυκλάδες  τις Σποράδες την Κρήτη τη Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Θεσσαλία. Θερμοκρασίες έως 14 με 16 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας 18 με 20 στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα της κεντρικής και νότιας χώρας με μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια στις 14 του μήνα.

34% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής Θεσσαλίας της δυτικής Πελοποννήσου της Μακεδονίας της Θράκης του ανατολικού Αιγαίου των Κυκλάδων και της Κρήτης ενώ λιγότερα άλλα αξιόλογα θα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασίες έως 15 με 16 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με μικρή πτώση στις 13 του μήνα ενώ στα νοτιότερα θα φτάνει τους 17 με 20.

22% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Θερμοκρασίες έως 14 με 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές υψηλότερες στα ανατολικά και νότια αλλά και τα νησιωτικά τμήματα έως 17 με 20 με μικρή πτώση στις 13 και 14 του μήνα.

++++++++++++++++++

15 με 19 Δεκεμβρίου.

32% πιθανότητα η αλλαγή του καιρού στη νότια Ελλάδα κυρίως και το ανατολικό Αιγαίοε νώ από τη Θεσσαλία και βορειότερα δεν θα σημειωθούν σχεδόν καθόλου φαινόμενα στη συνέχεια νέα διαταραχή από τα βορειοανατολικά θα δώσει φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τα λιγότερα φαινόμενα  στη δυτική Ελλάδα και τα περισσότερα στις Κυκλάδες Κρήτη Πελοπόννησο Στερεά , Εύβοια και νότιο Ιόνιο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς και στα ημιορεινά της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όπου δεν θα ξεπερνάει τους 5 με 10 βαθμούς Κελσίου με εκ νέου πτώση από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα στις 17 18 και 19 του μήνα. Ισχυρός παγετός στην κεντρική και βόρεια χώρα το πρωί και το βράδυ.

26% πιθανότητα για φαινόμενα στη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και νησιών του ανατολικού Αιγαίου ενώ πολύ λίγα θα είναι τα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες έως 12 με 13 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας λίγο υψηλότερα στα δυτικά και νότια παραθαλάσσια τμήματα που θα φτάνουν κατά τόπους τους 14 με 16. Παγετός κατά τόπους στην κεντρική και βόρεια χώρα το πρωί και το βράδυ.

23% πιθανότητα αλλαγές του καιρού κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν προς το τέλος της περιόδου από τη Θεσσαλία και βορειότερα. Λίγες χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας ενώ προς τις 18 και 19 του μήνα αυτά θα κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας της δυτικής Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο όχι πάνω από 8 με 12 βαθμούς στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και 14 με 16 στα νότια τμήματα με περαιτέρω πτώση από τη Στερεά και βορειότερα στις 18 και 19 του μήνα. Παγετός σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας στις 18 και 19 του μήνα.

19% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο στην αρχή της περιόδου την Κρήτη την ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Καλύτερος ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με μικρή άνοδο από τις 17 του μήνα και μετά. Παγετός μόνο σε ορεινά τμήματα το πρωί και το βράδυ.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου θα έχουμε νέα αλλαγή του καιρού από τα δυτικά με αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας κάνω λιγότερα θα είναι αυτά στις Σποράδες την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Μακεδονίας ενώ πρόσκαιρα δεν αποκλείεται αυτά να κατέβουν και λίγο χαμηλότερα. Θερμοκρασίες από τη Θεσσαλία και βορειότερα σε επίπεδα κοντά στους 10 με 12 βαθμούς και στους 14 με 16 στα νοτιότερα.

Για το τριήμερο 9 με 11 Δεκεμβρίου αναμένεται και πάλι νέα αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τα περισσότερα φαινόμενα στη δυτική κεντρική βόρεια και ανατολική χώρα ενώ στα νοτιότερα τμήματα θα είναι λιγότερα. Χιονοπτώσεις μόνο σε μεγάλο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές 16 με 18 στα νοτιότερα.

Για το τριήμερο 12 με 14 Δεκεμβρίου πιθανολογείται και νέα αλλαγή του καιρού που ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια χαρακτηριστικά θα έχει και ποιες περιοχές ακριβώς θα επηρεάσει. Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες είπε να επηρεαστεί πολύ η δυτική κεντρική και βόρεια χώρα είτε η νότια και ανατολική χώρα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι οι θερμοκρασίες οι οποίες θα βρίσκονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών.

Τέλος για την περίοδο 15 έως 19 Δεκεμβρίου είναι σημαντική πιθανότητα άνω του 55% για κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών που θα δώσουν χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές κυρίως περιοχές από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα μικρής έντασης και διάρκειας ενώ αρκετές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στην Πελοπόννησο και γενικά στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο(Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, νησιά ανατολικού Αιγαίου).  Ο παγετός θα επανέλθει σε αρκετές περιοχές από τη Θεσσαλία και βορειότερα το πρωί και το βράδυ ενώ και οι μέγιστες θερμοκρασίες από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα δεν θα ξεπερνούν τους 5 με 10 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νοτιότερα και τα δυτικά θα φτάνουν τους 12 με 15. Υπάρχουν και κάποια άλλα σενάρια μικρότερης δυναμικότητας για πιο καλό καιρό με πάρα πολύ λίγα φαινόμενα και σχετικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *