Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 5-7/12/2021 (+ΧΑΡΤΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ-ΒΡΟΧΗΣ)

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά στις Κυκλάδες την Κρήτη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με σποραδικές μπόρες ενώ πέριξ της Ρόδου αναμένονται και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα όμως μέχρι και το μεσημέρι θα έχουν σταματήσει και σε αυτές τις περιοχές και ο καιρός θα είναι καλός σε όλη τη χώρα. Από αργά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα δυτικά τμήματα της χώρας και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο και ενδεχομένως σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου των Δωδεκανήσων της Μακεδονίας και της Θράκης μικρής έντασης και διάρκειας. Πιθανότητα για λίγες καταιγίδες υπάρχει για τις περιοχές γύρω από την Κέρκυρα και στους νόμους Θεσπρωτίας Ιωαννίνων Άρτας και Πρέβεζας αργά το βράδυ.Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν το πρωί και το βράδυ σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας κατά τόπους πυκνές

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 με 4 και 6 μποφόρ στα νότια όπως και στο Κρητικό και μεταβλητοί ασθενείς στα υπόλοιπα τμήματα αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν παντού σε νότιους νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο το εσωτερικό της Πελοποννήσου και τη βόρεια Θεσσαλία και εως 17 με 20 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Θεσσαλία: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά από το απόγευμα και μετά στα ορεινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες αργά το βράδυ. Το πρωί και το βράδυ θα σημειωθούν ομίχλες κατά τόπους πυκνές κυρίως στα πεδινά τμήματα της περιφέρειας.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά το πρωί και το βράδυ θα υπάρχουν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς αλλά μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθεί ένα νοτιοανατολικό ρεύμα 3 με 4 μποφόρ στα θαλάσσια και ένα νοτιοδυτικό με την ίδια ένταση στα ορεινά κυρίως τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Μαγνησία τις Σποράδες και τα παραθαλάσσια από 7 έως 16.

+++++++++++++++++++

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται κακοκαιρία στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι ισχυρά. Τοπικές βροχές μικρής έντασης και διαρκείας θα σημειώνονται στις Κυκλάδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τη Θράκη τη δυτική Μακεδονία και πιθανώς στη δυτική Θεσσαλία και τη νότια Πελοπόννησο έως και τις μεσημεριανές ώρες. Σταδιακά προς το απόγευμα και μετά τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας της κεντρικής Θεσσαλίας της Αττικής της βόρειας Στερεάς και της κεντρικής Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας αρχικά πάνω από τα 1800 μέτρα υψόμετρο ενώ προς τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία θα κατέβουν έως και τα 1.000 με 1.200 Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα και πιθανόν να ξεπεραστούν τα 50 με 60 χιλιοστά βροχής στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την Αχαία την Ηλεία την Αιτωλοακαρνανία και σε ορεινά κυρίως τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της δυτικής Θεσσαλίας και νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως η Λέσβος η Χίος και η Σάμος.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και κατά τόπους και 8 μποφόρ κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και στο νότιο Ιόνιο έως και τις απογευματινές ώρες με σταδιακή εξασθένηση αργά το βράδυ από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία και το εσωτερικό της Πελοποννήσου και έως 17 με 20 στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Πίνδο ενώ κατά τόπους φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στα πεδινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας στην περιοχή Ελασσόνας Λάρισας και Φαρσάλων. Ανεπηρέαστες έως και το βράδυ περιοχές της Αγιας, όλος ο νομός Μαγνησίας αλλά και οι Σποράδες. Χιονοπτώσεις αργά το βράδυ στην Πίνδο πάνω από τα 1400 μέτρα.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις που θα αυξηθούν κυρίως από το μεσημέρι και μετά και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και λίγες μπόρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ στις Σποράδες και 3 με 5 στα ορεινά κυρίως τμήματα της περιφέρειας αλλά από αργά το βράδυ θα αρχίσει η μικρή εξασθένηση στα θαλάσσια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο νομό Τρικάλων από 7 έως 14 βαθμούς στο νομό Λάρισας Καρδίτσας Μαγνησίας από 7 έως 17 και στα υπόλοιπα τμήματα παραθαλάσσια και νησιωτικά από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται γενικά άστατος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με σποραδικές μπόρες και λίγες καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά από το μεσημέρι και μετά θα λιγοστέψουν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ θα συνεχιστούν σε τμήματα των νησιών του Ιονίου στο Αιγαίο στη Μακεδονία τη Θράκη την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως και αργά το βράδυ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τα 1.200 με 1400 μέτρα υψόμετρο ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα στους νόμους Φλώρινας Πέλλας Κιλκίς Ημαθίας Κοζάνης ενδέχεται να κατέβουν πρόσκαιρα και στα 400 με 500 μέτρα. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα και κατά τόπους θα ξεπεραστούν τα 30 με 50 χιλιοστά βροχής τους νόμους Θεσσαλονίκης Κιλκίς Σερρών Δράμας Χαλκιδικής Καβάλας Ξάνθης Ροδόπης σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους στους νόμους Αχαΐας Ηλείας και Μεσσηνίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ όπως και στο Θερμαϊκό ενώ στα υπόλοιπα τμήματα νότιοι 5 με 6 στα βόρεια του Αιγαίου και 7 με 9 στα νοτιοανατολικά με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ και μετά ενώ αντίθετα στο Ιόνιο βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ αργά το βράδυ όπως και στο Θερμαϊκό.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από – 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου με πτώση από αργά το απόγευμα και μετά και από τα αγόρια.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγες μπόρες, στα θαλάσσια δεν αποκλείονται και σποραδικές καταιγίδες ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται έως και το μεσημέρι στα ορεινά πάνω από ένα υψόμετρο 1.000 με 1.300 μέτρα κατά μέσο όρο. Από αργά το απόγευμα και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιές με σποραδικές βροχές οι οποίες από το απόγευμα και μετά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί στα θαλάσσια τμήματα 5 με 6 μποφόρ αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 και το βράδυ 7 με 8 μποφόρ και στα πεδινά από ασθενείς αρχικά και βορειοδυτικοί από το απόγευμα και μετά 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά όλων των νομών της Θεσσαλίας από 4 έως 11 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 12.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *