Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα πλησιάσει για ακόμα μία φορά τη χώρα μας και με τα μέτωπα κακοκαιρίας θα προκαλέσει αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Για ευκολότερη κατανόηση της κατάστασης φτιάξαμε αποκλειστικούς χάρτες επιπέδων επικινδυνότητας από το 1 έως το 5.
Έτσι φαίνεται ότι σε όλη τη χώρα θα ρίξει έστω και λίγη βροχή μέσα στο επόμενο διήμερο όπως βλέπετε και στο επίπεδο 1.
Στη συνέχεια περιοχές που φαίνεται ότι θα έχουν αξιόλογα φαινόμενα θα είναι οι περισσότερες και πάλι περιοχές της χώρας εκτός από τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της ανατολικής Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και του κεντρικού Αιγαίου όπου θα σημειωθούν κάτω από 10 χιλιοστά βροχόπτωσης. Αυτό είναι το επίπεδο 2.
Στη συνέχεια στο επίπεδο 3 βλέπουμε ότι λιγοστεύουν οι περιοχές που θα έχουν πάνω από 25 χιλιοστά βροχής και αυτές είναι κυρίως τμήματα της Θράκης, νησιών του ανατολικού Αιγαίου των Δωδεκανήσων των Κυκλάδων της δυτικής και κεντρικής Κρήτης και όλη η δυτική χώρα και διάσπαρτες σε κάποιες άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Στη συνέχεια στο επίπεδο 4 που χρίζει μεγαλύτερης προσοχής βλέπουμε ότι κυρίως νησιά του ανατολικού Αιγαίου τμήματα της Θράκης και κάποιες περιοχές νησιωτικές και ηπειρωτικές της δυτικής χώρας θα δώσουν και πάνω από 50 χιλιοστά βροχής που θεωρείται ένα αρκετά υψηλό ποσό.
Τέλος υπάρχουν και πολύ λίγες περιοχές που φαίνεται να ξεπεράσουν άνετα τα 100 χιλιοστά και αυτές είναι κυρίως ορεινές ημιορεινές τμήματα της Ηπείρου ορεινά της δυτικής Κρήτης και τμήματα της δυτικής Τουρκίας.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στους νόμους Κέρκυρας Ιωαννίνων Θεσπρωτίας Άρτας Πρέβεζας Αιτωλοακαρνανίας Αχαΐας Ηλείας Μεσσηνίας και στο νομό Χανίων και κατά τόπους σε τμήματα των νομών Ροδόπης Ξάνθης Έβρου Σάμου το νησί της Κω και της Ρόδου.
Για το νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται σποραδικά φαινόμενα 2 με 10 χιλιοστά κατά μέσο όρο στις περισσότερες περιοχές του νόμου και περισσότερο στα ανατολικά τμήματα.
Για το νομό Αττικής αναμένονται κατά τόπους κάποιες μπόρες και πιθανή καταιγίδα που θα δώσουν κατά μέσο όρο 12 με 25 χιλιοστά βροχής κυρίως στα βόρεια ορεινά του νόμου.
Για τη Θεσσαλία προβλέπεται πέρασμα βροχών και πιθανόν καταιγίδων τις μεσημεριανές και απογευματινές κυρίως ώρες αύριο αλλά και το ξημερώματα του Σαββάτου που θα επηρεάσουν περισσότερο όπως βλέπετε και στο χάρτη τα δυτικά και νότια τμήματα του διαμερίσματος και λιγότερο τις υπόλοιπες περιοχές. Αναμένονται κατά μέσο όρο 10 με 25 χιλιοστά σε τμήματα της δυτικής Θεσσαλίας και 2 με 10 στα ανατολικά κυρίως τμήματα και τις Σποράδες.
Να τονίσουμε ότι τα ποσά υετού που δίνουμε είναι μία μέση τιμή για την κάθε περιοχή και κάποιες τοπικές καταιγίδες σε κάποια περιοχή της χώρας ενδέχεται να δώσουν τοπικά και περισσότερα φαινόμενα.
Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι η καταιγίδα δεν προβλέπεται και κανένας δεν γνωρίζει αν θα έχει καταιγίδα μία συγκεκριμένη πόλη ή ένα συγκεκριμένο χωριό.

Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook
Pingback: Η ξεχασμένη Θεσσαλία. Σύνοψη κακοκαιρίας μέχρι ώρας 20:00 3/12/2021 – Weathergroup