Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 2-4/12/2021 (+ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα αλλά σταδιακά στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν κατά τόπους βροχές που αργά το απόγευμα θα επεκταθούν και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Στα δυτικά τμήματα και τα νησιά του Ιονίου τα φαινόμενα προς το βράδυ θα είναι αξιόλογα κυρίως στους νόμους Κέρκυρας Θεσπρωτίας Άρτης Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στα πελάγη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από – 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο τη βόρεια Στερεά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου και έως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά πριν το μεσημέρι θα αρχίσουν θα αναπτύσσονται νεφώσεις από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μόνο στην Πίνδο ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές κατά περιόδους τις μεσημεριανές απογευματινές και βραδινές ώρες.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι και μετά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς στο εσωτερικό και δυτικοί 2 με 3 μποφόρ στα ορεινά και τα θαλάσσια τμήματα αλλά τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 2 με 4 μποφόρ στα ορεινά και τα θαλάσσια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 2 έως 14 βαθμούς ενώ στην περιοχή Φαρσάλων θα φτάσει κατά τόπους στους 16 βαθμούς ενώ στη Μαγνησία τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 7 έως 17.

++++++++++++++++

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική ηπειρωτική χώρα και πιθανόν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες τοπικές νεφώσεις με σποραδικές μπόρες και λίγες καταιγίδες. Σταδιακά τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα ενταθούν προς το μεσημέρι και το απόγευμα ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν πρόσκαιρα και σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης και ενδεχομένως στα δυτικά ορεινά της Θεσσαλίας και στα κεντρικά της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο πάνω από τα 1800 μέτρα υψόμετρο. Επισημαίνεται ότι στους νόμους Ιωαννίνων Θεσπρωτίας Κέρκυρας Αιτωλοακαρνανίας Ευρυτανίας Αρκαδίας Ροδόπης Έβρου Λέσβου Χίου Σάμου Ζακύνθου Λευκάδας Αχαΐας Ηλείας Μεσσηνίας κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη με σταδιακή εξασθένηση στα βόρεια του Ιονίου από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 3 έως 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα θα φτάσει κατά τόπους τους 19 με 21.

Θεσσαλία: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές στην Πίνδο όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και λίγες καταιγίδες ενώ τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν και σε πεδινά τμήματα μικρότερης έντασης και διάρκειας. Στην περιοχή των Σποράδων η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά πάνω από τα 1800 μέτρα υψόμετρο.

Λάρισα: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και μπόρες αλλά και μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στα ορεινά και παραθαλάσσια τμήματα και νοτιοανατολική 2-3 στα πεδινά τμήματα αλλά θα εξασθενήσουν σημαντικά στο εσωτερικό και τα ορεινά ενώ στα θαλάσσια ο νότιος άνεμος θα ενισχυθεί στα 6 με 7 μποφόρ κυρίως στις Σποράδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 6 έως 16 βαθμούς ενώ στη Μαγνησία τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 18.

++++++++++++++++

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται κακοκαιρία στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική και νότια Πελοπόννησο τη δυτική Κρήτη την Αττική τις Κυκλάδες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την κεντρική – ανατολική Μακεδονία και Θράκη με σποραδικές μπόρες και στα θαλάσσια τμήματα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας θα σημειωθούν στη συνέχεια και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας ενώ από τα δυτικά θα αρχίσει ο καιρός να βελτιώνεται και τα έντονα φαινόμενα να περιορίζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και πιθανόν στον Έβρο και τη Ροδόπη από το μεσημέρι και μετά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε τμήματα της Μακεδονίας στα βόρεια σύνορα με υψόμετρο πάνω από 1.000 με 1.200 μέτρα κυρίως το μεσημέρι. Τοπικές ομίχλες κατά τόπους πιο πυκνές θα σημειωθούν τις βραδινές ώρες σε ποιήματά της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Στερεάς μακριά από τη θάλασσα. Επισημαίνεται ότι σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κατά τόπους τα Δωδεκάνησα τις Σποράδες στη δυτική Κρήτη τη Μεσσηνία και τη Λακωνία θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση σταδιακή από το μεσημέρι και μετά ενώ στο Ιόνιο και το Θερμαϊκό βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανοιχτά του Ιονίου 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από τα βόρεια προς τα νότια από το βράδυ και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές  που θα είναι περισσότερο στα παραθαλάσσια τμήματα τις Σποράδες και τα ορεινά των περιοχών Καρδίτσας και Φαρσάλων αλλά και μεγάλα ανοίγματα του καιρού κυρίως στο εσωτερικό της πεδιάδας.

Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με λίγες σποραδικές βροχές αλλά και ανοίγματα του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί στα θαλάσσια τμήματα 3 με 4 μποφόρ και μεταβλητοί ασθενείς στις άλλες περιοχές αλλά προς το απόγευμα και το βράδυ θα στραφούν παντού σε δυτικούς 2 με 3 μποφόρ στο εσωτερικό και 4 στα θαλάσσια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 6 έως 13 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Μαγνησία τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 9 έως 15.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *