ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ καλά πήγε η εκτίμηση Νοεμβρίου αφού εντοπίστηκε το γενικό μοτίβο του καιρού που θα επικρατούσε αυτό το μήνα. Η θερμοκρασία πράγματι στις περισσότερες περιοχές της χώρας κυμάνθηκε σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ενώ και από θέμα βροχοπτώσεων η δυτική χώρα είχε βροχοπτώσεις  αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα, στα ηπειρώτικα και τα ανατολικότερα τμήματα λίγο κάτω από τα κανονικά ενώ στα νότια νησιωτικά χαμηλότερα από τα κανονικά.  Θερμοκρασιακά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Για τη Λάρισα συγκεκριμένα η απόκλιση ήταν +1,1 βαθμός Κελσίου.

Ρίχνοντας μία ματιά στους δείκτες και ξεκινώντας από το ENSO βλέπουμε ότι σταδιακά αρχίζουν οι θερμοκρασίες να κατεβαίνουν σε τιμές κοντά στους (-0.8°C) και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το LA NINA.  Σταδιακά φαίνεται ότι θα φτάσουμε σε επίπεδα MODERATE ENSO οριακά σαν μέγιστη τιμή αλλά το φαινόμενο συνολικά θα χαρακτηριστεί σαν WEAK LANINA.

Επίσης έχει σταθεροποιηθεί και το QBO σε ανατολική φάση και μάλιστα σε τιμές κάτω από -19. Θα έχουμε δηλαδή ένα ισχυρό ανατολικό QBO.

Τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει δείχνουν την παρακάτω εικόνα για το Δεκεμβριο.

1 με 4 Δεκεμβρίου.

Αρκετές βροχές και καταιγίδες στη δυτική χώρα και κατά τόπους στην υπόλοιπη χώρα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ θα εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες κανονικές και λίγο χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα στα δυτικά και βόρεια τμήματα.

++++++++++++++++

 5 με 9 Δεκεμβρίου.

Συνεχίζονται τα βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά με αποτέλεσμα ισχυρές κακοκαιρίες κατά περιόδους στα δυτικά τα βόρεια τμήματα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ λιγότερα αλλά αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα η και λίγο χαμηλότερα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας, στα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας και λίγο υψηλότερα στα νοτιοανατολικά.

++++++++++++

10 με 14 Δεκεμβρίου.

Συνεχίζονται τα βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά και μάλιστα φαίνεται να δημιουργείται ισχυρή κακοκαιρία με πολύ έντονα φαινόμενα στα νησιωτικά τμήματα της χώρας και στην νότια χώρα ενώ τα χιόνια θα πρωταγωνιστήσουν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Υπαρκτή η πιθανότητα κάποιες από τις χιονοπτώσεις να κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα αυτών των περιοχών. Θερμοκρασία σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα 2 με 4 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά κεντρικά και βόρεια ενώ αντίθετα οριακά πάνω από τα κανονικά επίπεδα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

++++++++++

15 με 19 Δεκεμβρίου.

Βελτιώνεται ο καιρός με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ τα φαινόμενα θα είναι λίγα και αν αυτά σημειωθούν θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά και τα ηπειρώτικα τμήματα της χώρας. Λίγα χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

+++++++++++++++++

20 έως 24 Δεκεμβρίου. 

Βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μικρή πιθανότητα για λίγα φαινόμενα και αυτά μόνο στα δυτικά τμήματα της χώρας. Παγετός το πρωί και το βράδυ σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ τις μεσημεριανές ώρες η θερμοκρασία θα ανέβει σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

++++++++++++++++

25 έως  31 Δεκεμβρίου.

Συνεχίζεται ο βελτιωμένος καιρός κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας ενώ στα δυτικά θα υπάρχουν κατά περιόδους νεφώσεις με σποραδικές φαινόμενα που πιθανόν να είναι περισσότερο προς το τέλος του χρόνου. Θερμοκρασίες σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικός παγετός κατά τόπους σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας το πρωί και το βράδυ. Λίγες χιονοπτώσεις στα  βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας.

++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο μήνας θα χαρακτηριστεί από ένα πρώτο μισό με αρκετές έως πολλές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ φαίνεται υπαρκτή και η πιθανότητα μιας ψυχρής εισβολής μέτριας έντασης στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας που πιθανόν να κατεβάσει τα χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα πρόσκαιρα. Το δεύτερο μισό του μήνα θα χαρακτηριστεί από πολύ καλύτερο καιρό με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και αν σημειωθούν λίγες βροχές αυτές κυρίως στα απασχολούν τη δυτική χώρα. Συμπερασματικά φαίνεται ότι ο μήνας  θα κυμανθεί σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα ενώ στα ανατολικά και νότια θαλάσσια κυρίως σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Οι βροχοπτώσεις θα είναι άφθονες στη δυτική χώρα τη βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα σταδιακά θα σημειωθούν κανονικές ή λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές βροχές. Οι χιονοπτώσεις στα βουνά θα είναι άφθονες στο πρώτο μισό του μήνα και σχεδόν ανύπαρκτες στο δεύτερο μισό.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ΕΛΛΑΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *