Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Συνεχίζεται το μοτίβο με βροχές από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Πιθανότητα για μέτρια ψυχρή εισβολή.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 29ης Νοεμβρίου 2021.

2 και 3 Δεκεμβρίου.

38% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ τα φαινόμενα θα είναι ελάχιστα στις Σποράδες στη νότια Χαλκιδική την Εύβοια την ανατολική Στερεά την ανατολική Κρήτη και τμήμα Δωδεκανήσων. Τοπικές χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της βόρειας Ελλάδας με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τους 18 με 21 στα ανατολικά και νότια νησιώτικα κυρίως θύματα.

35% πιθανότητα σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ λίγα θα είναι τα φαινόμενα στις Σποράδες την Εύβοια τις Κυκλάδες και την ανατολική Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου και της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία και σε χαμηλά υψόμετρα. Θερμοκρασίες έως 11 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα ανατολικά και νότια παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα θα φτάσει κατά τόπους τους 17 με 21 βαθμούς Κελσίου.

27% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά με αρκετά φαινόμενα σε όλη σχεδόν τη χώρα εκτός ίσως από την ανατολική Κρήτη. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας ενώ οι θερμοκρασίες θα φτάνουν κατά τόπους τους 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές ενώ από τη Θεσσαλία και νοτιότερα θα φτάσει τους 16 με 21.

+++++++++++++

4 με 6 Δεκεμβρίου.

30% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ πολύ λίγα θα είναι τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την Εύβοια και τμήματα των Κυκλάδων. Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της Μακεδονίας και αργότερα και στη δυτική Μακεδονία σε χαμηλά υψόμετρα. Θερμοκρασία αρχικά έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα πέσει σημαντικά στις 6 του μήνα στην Ήπειρο τη Μακεδονία και τη Θράκη όπου δεν θα ξεπερνά τους 8 με 9.

55% πιθανότητα μία σημαντική αλλαγή του καιρού πρώτα στη νότια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα και στις υπόλοιπες περιοχές ενώ πολύ λίγα θα είναι τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες και την Εύβοια. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά όλες τις ημέρες τους 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα και τους 16 με 20 στα νησιωτικά τμήματα.

15% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού πρώτα στα ανατολικά και νότια τμήματα ενώ στη συνέχεια από νέο βαρομετρικό στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές έως 16 με 20 στα νησιωτικά.

++++++++++++++++++++++++

7 με 9 Δεκεμβρίου.

30% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά που θα δώσει και πάλι αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία έως 9 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα νησιωτικά τμήματα θα φτάσει τους 14 με 18.

30% πιθανότητα για φαινόμενα στο Ιόνιο και τα δυτικά Ηπειρώτικα και αργότερα στα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και το ανατολικό Αιγαίο ενώ ανεπηρέαστες θα είναι οι περιοχές ανατολικής Θεσσαλίας Σποράδων ανατολικής Στερεάς Ευβοίας Κυκλάδων και ανατολικής Κρήτης. Χιόνια μόνο σε μεγάλα υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασίες έως 14 με 16 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας πιο υψηλή στα νότια νησιώτικα.

26% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολλές βροχές και καταιγίδες ενώ λιγότερο θα είναι τα φαινόμενα στις στις Κυκλάδες και την ανατολική Κρήτη. Χιόνια στα βουνά μόνο της βόρειας Ελλάδας. Θερμοκρασία έως 12 με 13 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας 15 με 18 στα παραθαλάσσια και τα νησιωτικά τμήματα.

14% πιθανότητα για λίγα φαινόμενα μόνο στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στα δυτικά κεντρικά και νότια θα φτάνει κατά τόπους στους 16 με 20 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++

10 με 14 Δεκεμβρίου.

30% πιθανότητα και σημαντική αλλαγή του καιρού στα δυτικά τμήματα τη Μακεδονία τη Θράκη το ανατολικό Αιγαίο ενώ λιγότερο αλλά αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες έως 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές 16 με 20 στα νησιωτικά τμήματα και τα παραθαλάσσια.

22% πιθανότητα τοπικά φαινόμενα στη δυτική και βόρεια χώρα και το ανατολικό Αιγαίο στην αρχή της περιόδου ενώ συνέχεια θα βελτιωθεί καιρός περισσότερες περιοχές. Χιονοπτώσεις στη Μακεδονία στα ορεινά ημιορεινά και πιθανόν για λίγο σε πεδινά τμήματα που γρήγορα θα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές. Θερμοκρασίες έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στη δυτική και βόρεια χώρα 14 με 16 στις υπόλοιπες περιοχές.

20% πιθανότητα για συνέχιση των βροχοπτώσεων στη δυτική τη βόρεια χώρα το ανατολικό Αιγαίο και κατά τόπους και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης όπου ενδέχεται στη Θράκη τοπικά στο τέλος της περιόδου τα χιόνια να κατέβουν σε και λίγο χαμηλότερα. Θερμοκρασία έως 14 με 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας 16 με 18 στα νησιωτικά.

16% πιθανότητα για λίγα φαινόμενα κυρίως στη δυτική χώρα. Λίγα χιόνια μόνο στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας σε μεγάλο υψόμετρο. Θερμοκρασίες έως 10 με 12 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα με μικρή άνοδο ενώ στα δυτικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα θα φτάσει τους 16 με 20.

14% πιθανότητα για πολλά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και το ανατολικό Αιγαίο λιγότερο στα νοτιότερα τμήματα. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα. Θερμοκρασίες το πολύ έως 6 με 8 βαθμούς στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές 12 με 16 νησιωτικά.

++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 2 με 3 Δεκεμβρίου προβλέπεται και πάλι σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στις Σποράδες την Εύβοια τις Κυκλάδες την ανατολική Κρήτη και πιθανόν στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Θεσσαλία. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο σε ορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας και πιθανόν στη δυτική Μακεδονία να κατέβουν και λίγο χαμηλότερα. Θερμοκρασία έως 14 βαθμούς τμήματα έως 18 με 20 στα νότια.

Για το τριήμερο 4 με 6 Δεκεμβρίου προβλέπεται και πάλι σημαντική πιθανότητα αλλαγής του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ λιγότερα  φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την Εύβοια και τμήματα των Κυκλάδων. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Μακεδονίας της Στερεάς και της Θράκης ενώ στη δυτική Μακεδονία θα κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Θερμοκρασίες έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια έως 14 με 18 στα νοτιότερα.

Για το τριήμερο 7 έως 9 Δεκεμβρίου και πάλι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες από τα δυτικά να έρθουν νέες βροχές θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ λιγότερο φαινόμενα  στα νοτιοανατολικά της Θεσσαλίας στις Σποράδες την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την ανατολική Κρήτη. Χιόνια και πάλι στις ορεινές κυρίως περιοχές της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης. Θερμοκρασία έως 9 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές 14 με 18 στα νοτιότερα.

Τέλος για το πενθήμερο 10 με 14 Δεκεμβρίου φαίνεται και πάλι να υπάρξει σημαντική πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν από την ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες και τμήμα της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Υπάρχει και μία πιθανότητα γύρω στο 30% να υπάρξουν κάποιες χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ορεινά τμήματα από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα κοντά στους 8 με 14 βαθμούς στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα 16 με 20 θα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα της χώρας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *