Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021.
Προβλέπεται αρχικά στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις. Σταδιακά προς τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα και θα είναι αξιόλογα σε τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου ενώ θα βρέξει πρόσκαιρα και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ανατολική Στερεά. Ανεπηρέαστες έως και αργά το βράδυ θα είναι οι περιοχές των Σποράδων της νότιας Χαλκιδικής των Κυκλάδων της Εύβοιας των Δωδεκανήσων και της Κρήτης. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα 1.500 με 1.700 μέτρα αρχικά ενώ μετά το μεσημέρι τα χιόνια στην Ήπειρο τη δυτική Θεσσαλία τη δυτική Μακεδονία τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα κατέβουν κατά τόπους και στα 1.300 με 1400 μέτρα υψόμετρο και θα είναι κατά τόπους πυκνά στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές νότιες διευθύνσεις 7 μποφόρ στο Ιόνιο και 8 και τοπικά 9 στο ανατολικό Αιγαίο ενώ αργότερα Θα ενισχυθούν παντού από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 8 με 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 6 έως 15 βαθμούς στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και την Ήπειρο και το εσωτερικό της Πελοποννήσου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει κατά τόπους τους 19 με 20 και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Πίνδο ενώ λιγότερα αλλά αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας στα βόρεια του νομού Λάρισας ενώ πολύ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στις περιοχές Αγίας Φαρσάλων Αλμυρού Βόλου και Σποράδων. Xιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές στα βουνά της Πίνδου και τον Όλυμπο πάνω από τα 1.500 μέτρα αρχικά ενώ αργότερα τα χιόνια θα κατέβουν κοντά στα 1.300.
Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους ενώ θα υπάρχουν και ανοίγματα από το απόγευμα και μετά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και αργότερα 7 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα ενώ 4 με 5 και πρόσκαιρα 6 θα πνέουν κατά περιόδους στα πεδινά και ορεινά τμήματα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε τμήματα των Τρικάλων της Λάρισας και της Καρδίτσας από 8 έως 15 βαθμούς ενώ σε τμήματα των Φαρσάλων της Μαγνησίας και των Σποράδων από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
+++++++++++++++++++++++++
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.
Προβλέπονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές και πιθανόν στα δυτικά λίγες καταιγίδες ενώ γρήγορα σε τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας του κεντρικού και βορείου Αιγαίου της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας των Σποράδων της ανατολικής Πελοποννήσου των Κυκλάδων και της Κρήτης θα υπάρξουν και μεγάλα ανοίγματα στον καιρό. Σταδιακά ο καιρός σε όλες τις περιοχές από αργά το απόγευμα προς το βράδυ θα αρχίσει να βελτιώνεται από δυτικά προς τα ανατολικά. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα κατά μέσο όρο ενώ μετά το μεσημέρι σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα θα κατέβουν και σε υψόμετρα κοντά στα 500 με 600 μέτρα. Παγετός θα σημειωθεί το βράδυ σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας.
Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικές διευθύνσεις 7 με 8 και πρόσκαιρα για λίγο και 9 μποφόρ στα πελάγη.
Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία την Ήπειρο τη βόρεια Στερεά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου θα κυμανθεί από -1 έως 15 βαθμούς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικά και νότια κυρίως τμήματα θα φτάσει κατά τόπους στους 17 με 18 ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 22.
Θεσσαλία: προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και λίγες μπόρες στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά κατά μέσο όρο πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα ενώ ο καιρός από αργά το απόγευμα και μετά θα βελτιωθεί.
Λάρισα: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι και τις απογευματινές ώρες όπου ο καιρός θα βελτιωθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα αλλά γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ και 3 με 5 στα πεδινά και τα ορεινά τμήματα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 3 έως 13 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 7 έως 15.
++++++++++++++++++
Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021.
Προβλέπεται βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις μόνο το πρωί και το βράδυ στα νησιά του βόρειου Ιονίου και τα Δωδεκάνησα. Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στην υπόλοιπη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ σε τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας του στο εσωτερικό της Ηπείρου και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση και από το μεσημέρι θα στραφούν στα δυτικά κεντρικά και βόρεια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο τη βόρεια Στερεά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου από – 3 έως 13 ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 14 με 18 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις το πρωί στις Σποράδες και τα ορεινά. Οριακός παγετός το πρωί και το βράδυ στην ύπαιθρο.
Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση και μόνο στα ορεινά και τα θαλάσσια από το μεσημέρι και μετά θα πνέει ένας νοτιοδυτικός άνεμος 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά το νομό Λάρισας Τρικάλων και Καρδίτσας από 0 έως 13 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια από 6 έως 14.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook