Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 26-28/11/2021 (+ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021.

Προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και αργότερα στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στις υπόλοιπες νότιες νησιωτικές περιοχές θα σημειωθούν ελάχιστα ή καθόλου φαινόμενα. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα σε τμήματα της Ηπείρου της Στερεάς της Θεσσαλίας της Πελοποννήσου και αργότερα της Θράκης και των νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου. Λίγα χιόνια στα βουνά της Πίνδου πάνω από τα 1.300 με 1.500 μέτρα υψόμετρο στη δυτική Θεσσαλία και πάνω στα 1.100 με 1.200 στη δυτική Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο νότιοι νοτιοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ και στο Ιόνιο νοτιοδυτικοί δυτικοί 5 με 6 με σταδιακή εξασθένηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 4 έως 14 βαθμούς σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς και του εσωτερικού της Ηπείρου και της Πελοποννήσου και έως 17 με 22 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και ειδικά στη βόρεια Κρήτη.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες αλλά μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδα με γρήγορη βελτίωση μετά το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πεδινά μεταβλητοί ασθενείς ενώ στα ορεινά και τα θαλάσσια τμήματα νοτιοανατολικοί αρχικά 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας από 8 έως 12 βαθμούς και στο νομό Λάρισας από 9 έως 14 και στο νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική ηπειρωτική χώρα έως και τις μεσημεριανές ώρες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πιθανόν στα βορειότερα τμήματα λίγες καταιγίδες ενώ και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών καταιγίδων μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται βελτιωμένος αρχικά καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας τοπικές ομίχλες σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα της ηπειρωτικής χώρας. Σταδιακά από το μεσημέρι και μετά και από τα δυτικά θα υπάρξει αλλαγή του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Στερεά την Ήπειρο τη δυτική κεντρική και νότια Πελοπόννησο ενώ έως αργά το βράδυ ασθενέστερα φαινόμενα θα σημειωθούν στο σύνολό της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και των νησιών του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Στα νοτιότερα νησιώτικα τμήματα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πολύ μικρή πιθανότητα για λίγες πρόσκαιρες βροχές. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στους νόμους Ιωαννίνων Θεσπρωτίας Άρτας Πρέβεζας Αιτωλοακαρνανίας Λευκάδας Ζακύνθου Κεφαλονιάς Ευρυτανίας Φωκίδας και αργά το βράδυ και στα τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Θράκης όπου θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 40 με 70 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6 μποφόρ στα πελάγη με μικρή ενίσχυση από το βράδυ και μετά στα 7  σε όλα τα  πελάγη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 6 έως 17 βαθμούς στη Μακεδονία την Ήπειρο και το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους στους 18 με 20 ενώ στα νότια νησιώτικα τμήματα τις 22 με 24.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά γενικά βελτιωμένος καιρός με τοπικές ομίχλες στο εσωτερικό της πεδιάδας και τοπικές νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ισχυρές βροχές πρώτα στους νόμους Τρικάλων και Καρδίτσας και σταδιακά και στα υπόλοιπα τμήματα. Μικρή πιθανότητα για λίγες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα. Ενδέχεται κατά μέσο όρο να σημειωθούν και πάνω από 7 με 15 χιλιοστά βροχής στις περισσότερες περιοχές του διαμερίσματος.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά βελτιωμένος καιρός με πιθανότητα σύντομης ομίχλης αλλά μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές κυρίως τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά και νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στα ορεινά και τα θαλάσσια τμήματα με εξασθένηση προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά το νομό Λάρισας Τρικάλων και Καρδίτσας από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Μαγνησία και τις Σποράδες από 9 έως 18.

++++++++++++++++++

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ και στα δυτικά τμήματα ο καιρός μέχρι και το απόγευμα θα είναι άστατος με τοπικές βροχές κατά περιόδους. Τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και λίγες σποραδικές μπόρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες. Από αργά το απόγευμα θα αρχίσει επιδείνωση του καιρού εκ νέου από τα δυτικά με ισχυρές βροχές στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά την κεντρική Πελοπόννησο και ορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της δυτικής Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς και του υπολοίπου τμήματος της Πελοποννήσου ενώ λίγες σποραδικές μπόρες θα σημειωθούν και στα νησιά του Ιονίου.  Αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στο υπόλοιπο κομμάτι της δυτικής Μακεδονίας  της ανατολικής Στερεάς και της Θεσσαλίας ενώ αργά το βράδυ δεν αποκλείονται σποραδικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας στην υπόλοιπη Μακεδονία και σε νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στους νόμους Ιωαννίνων Άρτας Πρέβεζας Χαλκιδική Σερρών Δράμας Καβάλας Ροδόπης Ξάνθης Έβρου Φωκίδας Ευρυτανίας Αρκαδίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ στα πελάγη και πιθανόν στο Ιόνιο και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο και 8 μποφόρ προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 4 έως 18 βαθμούς στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά εκτός από την Ήπειρο που δεν θα ξεπερνά τους 15 ενώ στα νότια νησιώτικα τμήματα θα φτάσει κατά τόπους τους 22 με 24.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με ομίχλη στο πρωί ενώ στην Πίνδο θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές μπόρες. Σταδιακά από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να επεκτείνονται και στους νομούς Τρικάλων Καρδίτσας και το βράδυ Λάρισας και Μαγνησίας ενώ ανεπηρέαστες θα μείνουν Σποράδες. Τα φαινόμενα κυρίως στην Πίνδο θα είναι κατά τόπους έντονα το βράδυ.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με περιορισμένη ορατότητα και πιθανόν ομίχλη αλλά στη συνέχεια θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Από το απόγευμα και μετά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά και δυτικοί 4 με 6 μποφόρ στα ορεινά και παραθαλάσσια τμήματα αλλά σταδιακά τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρα θα ενισχυθούν για λίγο και στις πεδινές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 7 έως 17 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας περιοχή Φαρσάλων και τις Σποράδες από 8 έως 18.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *