Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Συνεχίζονται οι διαταραχές από τα δυτικά ενώ έρχονται χειμερινές πινελιές.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα της 25ης Νοεμβρίου 2021.

28 και 29 Νοεμβρίου.

37% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά θα δώσει αρκετά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τη Δυτική Ηπειρωτική χώρα την Πελοπόννησο τις Κυκλάδες νησιά του Ανατολικού Αιγαίου  την Μακεδονία και τη Θράκη ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες έως 16 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά Και νότια τμήματα Όχι πάνω από 14 με 15 στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

63% πιθανότητα για αξιόλογη αλλαγή του καιρού σε όλα τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του Ιονίου και στη συνέχεια και σε τμήματα της Θράκης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ενώ πολύ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στις Κυκλάδες την Κρήτη και τμήμα των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασίες έως 16 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα ενώ στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας δεν θα ξεπερνάει τους 15.

++++++++++++++++

30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου.

34% πιθανότητα για σύντομα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά ενώ τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με σημαντική βελτίωση πρόσκαιρη στις 1 και 2 του μήνα ενώ εκ νέου από τα δυτικά θα αρχίσουν να σημειώνονται φαινόμενα στο τέλος της περιόδου. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης στην αρχή της περιόδου.  Θερμοκρασίες αρχικά χαμηλές μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη έως 10 με 12 βαθμούς με  πτώση στις 1 και 2 του μήνα και σε πολλά τμήματα της ανατολικής χώρας ενώ στα δυτικά και νότια  θα φτάνει κατά τόπους στους 16 με 17 βαθμούς. Παγετός το πρωί και το βράδυ σε πεδινά τμήματα τη Θεσσαλία και βορειότερα.

30% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας στην αρχή της περιόδου με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα βελτίωση στη συνέχεια ενώ στο τέλος της περιόδου εκ νέου στη δυτική χώρα θα εκδηλωθούν σποραδικές για φαινόμενα επεκτεινόμενα και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία αρχικά πολύ χαμηλή με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας ενώ στη Θράκη δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Θερμοκρασίες μονοψήφιες σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα με παγετό το πρωί και το βράδυ σε πολλές πεδινές περιοχές Ενώ οι μέγιστες Μόνο στις 2 του μήνα με την ηλιοφάνεια θα ανέβουν κατά τόπους τους 15 με 19 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά Και νότια τμήματα.

19% πιθανότητα και από τα δυτικά που θα δώσουν πολλά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πολύ λιγότερα στην υπόλοιπη χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και Βόρειας χώρας και πρόσκαιρα στη Θράκη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Θερμοκρασίες γενικά χαμηλές έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα χαμηλότερη στη Βόρεια Ελλάδα ενώ παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

17% πιθανότητα η αλλαγή του καιρού από τα δυτικά που θα επηρεάσει το Ιόνιο τα δυτικά ηπειρωτικά τις Κυκλάδες την Κρήτη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πολύ λιγότερο τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο σε χαμηλότερα υψόμετρα. Θερμοκρασίες έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα με ελαφρύ παγετό το πρωί και το βράδυ. Θερμοκρασίες έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και του Ιονίου.

++++++++++++++++++++

3 με 5 Δεκεμβρίου.

46% πιθανότητα αρκετά φαινόμενα στη δυτική χώρα τη Θράκη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες στα ανατολικά δυτικά και νότια νησιωτικά τμήματα έως 15 με 19 βαθμούς Κελσίου ενώ έως 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα Ηπειρώτικα τμήματα. Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στις πέντε του μήνα.

37% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στα περισσότερα τμήματα της χώρας με έντονα φαινόμενα στη δυτική χώρα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τη Θράκη Και πιθανόν την Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής και Βόρειας χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια τμήματα θα φτάνει κατά τόπους Στους 18 με 22 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα έως 16 με μικρή σταδιακή πτώση στις 5 του μήνα κυρίως στα ηπειρωτικά της κεντρικής και Βόρειας χώρας.

17% πιθανότητα για πολύ ισχυρή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολύ έντονα φαινόμενα κυρίως στα νησιά του Ιονίου τα δυτικά ηπειρωτικά τη Μακεδονία τη Θράκη τη Δυτική Θεσσαλία την κεντρική στερεά όλη την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και Βόρειας χώρας και πρόσκαιρα και σε χαμηλότερα υψόμετρα της Δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες έως 10 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα και 16 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα έως και το τέλος της περιόδου. Παγετός σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης το πρωί και το βράδυ.

+++++++++++++++++++++++

6 με 10 Δεκεμβρίου.

36% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τη Δυτική Ηπειρωτική χώρα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τη Μακεδονία τη Θράκη και αργότερα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Αξιόλογα φαινόμενα όμως θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικές χιονοπτώσεις από τις 8 του μήνα και μετά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τη Δυτική Μακεδονία. Θερμοκρασίες έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος της περιόδου υψηλότερη στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και του Ιουνίου που θα φτάνει κατά τόπους στους 14 με 18 βαθμούς Κελσίου.

32% πιθανότητα για ισχυρή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολύ έντονα φαινόμενα σε όλη σχεδόν τη χώρα. Κίνδυνος πλημμυρών. Πυκνές χιονοπτώσεις από τις 7 του μήνα και μετά στα ορεινά της Βόρειας Στερεάς Ελλάδας της Μακεδονίας της Θράκης και της Θεσσαλίας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα των προαναφερθεισών περιοχών. Θερμοκρασίες σε σημαντική πτώση από τις 7 του μήνα και μετά στη Θεσσαλία τη Βόρεια στερεά τη Μακεδονία τη Θράκη και την Ήπειρο δεν θα ξεπερνάει τους 4 με 8 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα φτάνει κατά τόπους στους 14 με 18. Παγετός το πρωί και το βράδυ σε περιοχές ορεινές και ημιορεινές κυρίως της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και στο εσωτερικό της Ηπείρου.

23% πιθανότητα Για σύντομη αλλαγή του καιρού τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τη Θράκη τα Δωδεκάνησα τις Κυκλάδες την Κρήτη και πρόσκαιρα στη Δυτική Ελλάδα. Λίγες χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας στην αρχή της περιόδου. Θερμοκρασία έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και πιο υψηλές Τα νησιωτικά και νότια τμήματα που θα φτάνουν τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου.

9% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στις 9 του μήνα στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα μικρής έντασης και διάρκειας. Βελτιωμένος ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας τις περισσότερες από αυτές τις μέρες. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα έως 16 με 20 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας  με σταδιακή σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τις 8 του μήνα και μετά από τα βόρεια προς τα νότια όπου δεν θα ξεπερνάνε οι μέγιστες τους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και Βόρειας χώρας ενώ στα δυτικά Και νότια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αξιόλογη αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου των ηπειρωτικών τμημάτων της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ενώ πολύ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία έως 15 βαθμούς στα περισσότερα ηπειρώτικα έως 16 με 20 στα νησιωτικά και νότια τμήματα της χώρας.

Για το τριήμερο 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου αναμένεται και πάλι διαταραχή από τα δυτικά που θα επεκταθεί και σε τμήματα της υπόλοιπης χώρας μειωμένης όμως έντασης και στη συνέχεια και στο ανατολικό Αιγαίο ενώ πρόσκαιρη βελτίωση θα σημειωθεί στις αρχές του νέου μήνα ενώ στη συνέχεια θα αναπτυχθεί και πάλι χαμηλό από τα δυτικά. Τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και της δυτικής Θεσσαλίας ενώ στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη ενδέχεται τα χρόνια να κατέβουν έως πολύ χαμηλά υψόμετρα για λίγο. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας πρώτα στη Μακεδονία και τη Θράκη και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της ανατολικής χώρας δεν θα ξεπερνά τους 8 με 12 βαθμούς στα βόρεια και τους 15 με 19 στα δυτικά Και νότια τμήματα.

Για το τριήμερο 3 έως 5 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι και πάλι θα υπάρχει βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά που θα δίνει αρκετά φαινόμενα στη δυτική χώρα τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα τα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης και της δυτικής Θεσσαλίας ενώ η θερμοκρασία αρχικά θα είναι υψηλή στα ανατολικά και νότια τμήματα και στα νησιωτικά όλης της χώρας έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου ενώ πιο χαμηλή θα είναι στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. 

Για το 5 ήμερο 6 έως 10 Δεκεμβρίου και πάλι το βασικό μοτίβο του καιρού δεν αλλάζει με βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά προς τα ανατολικά να δίνουν αξιόλογα φαινόμενα κυρίως στα νησιά του Ιονίου τα δυτικά ηπειρωτικά τη Μακεδονία τη Θράκη τη δυτική Θεσσαλία την κεντρική Στερεά ολόκληρη την Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ είναι αρκετά αυξημένη η πιθανότητα τελικά να επηρεαστεί όλη η χώρα. Αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας ενώ υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες τα χιόνια να κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της βόρειας Στερεάς μακριά από τη θάλασσα. Η πιθανότητα για πεδινά χιόνια είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή. Θερμοκρασίες πολύ χαμηλές από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα έως 5 με 10 βαθμούς στις περισσότερες από αυτές τις μέρες ενώ αντίθετα στα δυτικά τα νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα θα φτάνει κατά τόπους στους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *