Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 23-25/11/2021 (+ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη δυτική κεντρική και νότια Πελοπόννησο τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ παρόμοια φαινόμενα θα εκδηλωθούν πέριξ του νομού Αττικής καθώς και στο Θρακικό πέλαγος και τη Θράκη αρχικά. Λίγες βροχές θα εκδηλώνονται έως και το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και πιθανόν στη νότια Κρήτη ενώ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα έως και αργά το βράδυ θα επηρεάσουν όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας εκτός από τμήματα των Κυκλάδων της ανατολικής Κρήτης και πιθανόν των Δωδεκανήσων. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα νησιά του Ιονίου τμήματα της δυτικής Στερεάς της δυτικής κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 40 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο ενώ στα βόρεια τμήματα του Ιονίου νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν σημαντικά σε όλα τα πελάγη και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς και του κεντρικού τμήματος της Πελοποννήσου ενώ στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και νησιώτικα τμήματα θα φτάσει κατά τόπους τους 18 με 20 και στη βόρεια Κρήτη τους 22 με 23.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημεριανές απογευματινές και βραδινές ώρες. Μικρή πιθανότητα στις Σποράδες να εκδηλωθούν αργά το απόγευμα και το βράδυ λίγες καταιγίδες. Τα φαινόμενα γενικά θα είναι αξιόλογα δηλαδή θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 7 με 15 χιλιοστά στις περισσότερες περιοχές του διαμερίσματος εκτός ίσως από τα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους κυρίως από το μεσημέρι και μετά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πεδινά μεταβλητοί ασθενείς και στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια αρχικά βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ και αργά το βράδυ βορειοανατολικοί 5 με 6.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νόμων Τρικάλων Καρδίτσας από 8 έως 12/14 βαθμούς στα πεδινά των νόμων Λάρισας και Μαγνησίας από 8 έως 14/16 βαθμούς όπως και στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες.

+++++++++++++

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα αρχικά τοπικές βροχές και στα νησιωτικά τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι ισχυρά κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας και νησιών του Αιγαίου όπως η Λέσβος η Χίος η Σάμος τις πρωινές ώρες. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στην κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και Εύβοια και θα επικεντρωθούν κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και τη βόρεια Κρήτη έως και αργά το βράδυ όπου ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο το πρωί μέχρι και το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες και δεν αποκλείονται εκεί να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες ενώ νωρίς το πρωί δεν αποκλείεται και στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης να εκδηλωθούν λίγες σποραδικές βροχές. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στα παραθαλάσσια των νόμων Λάρισας Μαγνησίας Φθιώτιδας στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ευβοίας στις Σποράδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 20 με 30 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν για λίγο 9 με σταδιακή επέκταση και στα υπόλοιπα τμήματα του πελάγους. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και κατά τόπους ανατολικοί από το απόγευμα και μετά 2 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στην κεντρική και βόρεια χώρα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 3 έως 14 βαθμούς στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη το βόρειο Αιγαίο την ανατολική Στερεά και το κεντρικό κομμάτι της Πελοποννήσου ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα θα φτάσει κατά τόπους τους 18 με 20.

Θεσσαλία: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στα πεδινά και ορεινά τμήματα της δυτικής και Βόρειας Θεσσαλίας ενώ αντίθετα στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού Μαγνησίας και τις Σποράδες τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα και πιθανόν έντονα.  Αναμένονται κατά μέσο όρο 5 με 10 χιλιοστά βροχής στις πεδινές περιοχές ενώ σε τμήματα που βλέπουν προς το Αιγαίο του νομού Μαγνησίας και Λάρισας κατά τόπους θα ξεπεράσουν τα 20 με 40 χιλιοστά βροχής. Από Τις απογευματινές ώρες θα αφήσει ο καιρός να βελτιώνεται σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας.

Λάρισα: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές οι οποίες από το απόγευμα και μετά θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά και βορειοανατολικοί 5 με 6 και αργότερα 7 μποφόρ στις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε όλες τις πεδινές περιοχές της περιφέρειας από 9 έως 12/13 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 11 έως 14.

++++++++++++++++++

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021.

Προβλέπεται βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές βροχές στα Δωδεκάνησα και τη βόρεια Κρήτη έως και τις μεσημεριανές ώρες με βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλύτερος με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής Πελοποννήσου και της δυτικής Κρήτης και λίγες σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου. Τοπικές ομίχλες θα υπάρχουν κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ στη θάλασσα Κυθήρων ανατολικοί νοτιοανατολικοί 8 και πιθανόν 9 και στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση στο Αιγαίο και ενίσχυση από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σε όλο το Ιόνιο που θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα θα φτάσει κατά τόπους τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ τις πρωινές ώρες κυρίως στα ορεινά τμήματα θα υπάρχουν τοπικές ομίχλες. Λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Πίνδο αργά το βράδυ και στις Σποράδες νωρίς το πρωί.

Λάρισα: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοι στις Σποράδες 4 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση και από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα υπόλοιπα παραθαλάσσια και τα πεδινά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 4 έως 13 ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *