Έκτακτο δελτίο προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων (23-26/11/2021)

Εκδίδουμε έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων και το επόμενο τετραήμερο(23 έως 26 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν διαταραχές από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα προκαλούν βροχές και καταιγίδες που θα είναι ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα κυρίως. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν αύριο τρίτη και την Τετάρτη καθώς και την Παρασκευή ενώ την Πέμπτη θα υπάρξει μία ανάπαυλα με βελτιωμένο καιρό. Έτσι λοιπόν η Πέμπτη είναι η μοναδική μέρα που ευνοούνται οι αγροτικές εργασίες αφού ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σε όλη σχεδόν την χώρα.

Η ανάλυση των δεδομένων και τα αποτελέσματα που δίνει το προγνωστικό μας μοντέλο τα βλέπετε στους επόμενους χάρτες με τα επίπεδα κινδύνου 1 έως 4.

Επίπεδο 1. Φαινόμενα θα σημειωθούν σε όλη τη χώρα όπως βλέπετε τουλάχιστον 5 χιλιοστών εκτός ισως από κάποιες περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων όπου τα φαινόμενα θα είναι ακόμα λιγότερα.

Επίπεδο 2. Καλύπτονται οι περιοχές που θα έχουν πάνω από 20 χιλιοστά βροχής και αυτές είναι και πάλι πολλά τμήματα των νησιών του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του ανατολικού κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι έως και τις 26 του μήνα θα βρέξει αξιόλογα στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τη νότια Ελλάδα.

Επίπεδο 3. είναι οι περιοχές που θα σημειωθούν πάνω από 50 χιλιοστά βροχής που σημαίνει ότι θα έχουμε κατά τόπους πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας. Αυτές οι περιοχές μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα νησιά του Ιονίου οι νόμοι Θεσπρωτίας Ιωαννίνων Άρτας Πρέβεζας Αιτωλοακαρνανίας Ευρυτανίας Φθιώτιδας Αχαΐας Ηλείας Μεσσηνίας και πιθανόν τμήματα της Θράκης και νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Επίπεδο 4. Σε αυτές τις περιοχές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού κατά τόπους θα ξεπεραστούν και τα 100 χιλιοστά βροχής και αυτές με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι κυρίως νησιά του Ιονίου. Η πιθανότητα κάποιων τοπικών πλημμυρών είναι αυξημένη  σε αυτές τις περιοχές.

Για τη Θεσσαλία φαίνονται αξιόλογες βροχές κατά μέσο όρο 10 με 25 χιλιοστά στα πεδινά τμήματα ενώ σε ορεινά κυρίως της Καρδίτσας και της Μαγνησίας ενδέχεται να ξεπεραστούν και τα 50.

Για το νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται αξιόλογες βροχές κοντά στα 20 χιλιοστά κατά μέσο όρο το επόμενο τετραήμερο.

Για το νομό Αττικής προβλέπονται κατά περιόδους σποραδικές μπόρες ή καταιγίδες την Τρίτη και την Τετάρτη κατά περιόδους αλλά και την Παρασκευή. Πιθανόν και εδώ να αγγίξει συνολικός ο υετός τα 20 χιλιοστά κατά μέσο όρο.

Η προοπτική του καιρού είναι να συνεχιστούν τα βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά και μάλιστα με λίγο πιο ψυχρές αέριες μάζες που θα φέρουν και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Μείνετε συντονισμένοι γιατί συνολικά τα χιλιοστά θα είναι πολλά και έτσι από την μακρά περίοδο ανομβρίας θα περάσουμε σε μία μακρά περίοδο με έντονα φαινόμενα κυρίως στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.

Μελέτη δεδομένων προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 5 X 5 km.
Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.
Υπάρχουν 5 επίπεδα κινδύνου για βροχόπτωση ή χιονόπτωση.
Επίπεδο 1: βροχόπτωση πάνω από 5 χιλιοστά.
Επίπεδο 2: βροχόπτωση πάνω από 20 χιλιοστά.
Επίπεδο 3 : βροχόπτωση πάνω από 50 χιλιοστά.
Επίπεδο 4 : βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *