Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Φεύγει η ανομβρία με παρατεταμένη περίοδος βροχών στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο κυρίως.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα της 20ης Νοεμβρίου 2021.

23 με 24 Νοεμβρίου.

34% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά με αξιόλογα έως έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τα δυτικά Ηπειρώτικα ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Πολύ λίγα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία έως 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές υψηλότερη στα δυτικά και νότια που θα φτάνει κατά τόπους τους 18 με 20.

22% πιθανότητα για για αρκετά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ηπειρωτική χώρα ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν πρώτα στο ανατολικό Αιγαίο και ακόμα λιγότερα στην  υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία έως 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας 17 με 20 στα δυτικά νότια και ανατολικά τμήματα.

38% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά πρώτα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ αρκετά αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα την υπόλοιπη Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ ακόμα λιγότερα στη βόρεια Ελλάδα ενώ σχεδόν καθόλου στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Θερμοκρασία έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες πεδινές περιοχές θα πέσει στις 24 του μήνα έως 13 στα ηπειρωτικά και ως 17 με 20 στα δυτικά νότια και ανατολικά νησιώτικα τμήματα.

8% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού πρώτα στα δυτικά με ισχυρά φαινόμενα τα οποία θα επηρεάσουν στη συνέχεια τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Θράκης του βορειοανατολικού Αιγαίου της βόρειας Στερεάς και λιγότερο στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα ανέβει στους 16 με 18 ενώ στα δυτικά και νότια τμήματα θα φτάνει κατά τόπους και τους 20.

+++++++++++++++++

25 με 27 Νοεμβρίου.

52% πιθανότητα για συνέχιση των ισχυρών βροχών και καταιγίδων στα νησιά του Ιονίου όλα τα δυτικά τμήματα της χώρας και κατά τόπους στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την υπόλοιπη Στερεά την υπόλοιπη Πελοπόννησο ενώ αρκετά λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στις Κυκλάδες την Κρήτη και τμήματα των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασία με τους νοτιάδες αρχικά έως 15 βαθμούς Κελσίου ενώ στη συνέχεια θα ανέβει τοπικά στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα δυτικά και νότια κυρίως νησιωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 20.

48% πιθανότητα για συνέχιση των έντονων φαινομένων σε όλη την δυτική χώρα και τα νησιά του Ιονίου και κατά τόπους αιτήματα της Θεσσαλίας της Στερεάς της Μακεδονίας της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου της υπόλοιπης Πελοποννήσου ενώ αρκετά λιγότερα θα είναι στο κεντρικό Αιγαίο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τμήματα των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασίες έως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο σε πεδινά της ηπειρωτικής χώρας πιο ψηλή στα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιωτικά τμήματα Ιονίου και Αιγαίου που θα φτάνει κατά τόπους τους 20.

++++++++++++++++++

28 με 30 Νοεμβρίου.

44% πιθανότητα για συνέχιση των ισχυρών φαινομένων στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα ενώ θα επηρεάζονται κατά τόπους με αξιόλογα φαινόμενα τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου. Αρκετά λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας. Θερμοκρασία αρχικά σχετικά υψηλή με τους νοτιάδες κοντά στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και 22 στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αλλά στις 30 του μήνα θα σημειώσει μία σταδιακή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας.

29% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά που θα δίνει στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά τμήματα της δυτικής Ελλάδας τοπικά φαινόμενα τα οποία σταδιακά θα επεκταθούν και σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της βόρειας Στερεάς και την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Πολύ λίγα τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, Εύβοια Σποράδες, Κυκλάδες, Κρήτη και τμήματα των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασία γενικά υψηλή στα νότια τμήματα της χώρας θα είναι κατά τόπους στους 20 βαθμούς ενώ στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα έως 18.

27% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ηπειρωτική χώρα ενώ στη συνέχεια αρκετά φαινόμενα θα σημειωθούν στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα τμήματα της χώρας και το ανατολικό Αιγαίο. Πολύ λίγα έως καθόλου θα είναι τα φαινόμενα στη νοτιοανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη και τμήματα των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή θα φτάνει κατά τόπους και τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα καθώς και στα παραθαλάσσια της δυτικής Ελλάδας αλλά στις 30 του μήνα θα σημειώσει σημαντική πτώση από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου ενώ θα σημειωθούν και σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου της Θεσσαλίας της  Μακεδονίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας.

+++++++++++++++++++

1 με 5 Δεκεμβρίου. 

Το βασικό μοτίβο του καιρού θα είναι να παραμείνουν οι διαταραχές δυτικά της χώρας μας και θα δίνουν φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στην υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα. Πολύ λιγότερα φαινόμενα στην νοτιοανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη και τμήμα από τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία έως 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και μόνο στα ανατολικά και νότια κυρίως θαλάσσια τμήματα θα ξεπερνά τους 18 με μικρή πτώση στα δυτικά κεντρικά και βόρεια από τις 2 του μήνα και μετά ενώ θα σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της Θράκης.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για την περίοδο 23 με 24 Νοεμβρίου έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ότι από τα δυτικά θα έχουμε διαταραχή η οποία θα επηρεάσει με έντονα κατά τόπους φαινόμενα τα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο. Φαίνεται ότι η Μακεδονία  η Θράκη η Θεσσαλία η βόρεια Στερεά Ελλάδα και η υπόλοιπη Πελοπόννησος έχουν σημαντικές πιθανότητες  να δεχθούν αξιόλογα φαινόμενα ενώ αντίθετα η ανατολική Στερεά, Εύβοια, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τμήματα των Δωδεκανήσων έχουν τις λιγότερες πιθανότητες για  αξιόλογα φαινόμενα. Θερμοκρασίες έως 15 με 16 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια έως 18 με 20 στα δυτικά νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας.

Για το τριήμερο 25 με 27 Νοεμβρίου συνεχίζεται και πάλι το δυτικό ρεύμα με τα χαμηλά να δίνουν αρκετά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική Ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και στα βόρεια τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και τα κεντρικά της Πελοποννήσου. Πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στη νοτιοανατολική Στερεά την Εύβοια πιθανόν τις Σποράδες τις Κυκλάδες την Κρήτη και τμήμα των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασίες υψηλές στα νησιωτικά του Ιονίου και του Αιγαίου που θα φτάνουν κατά τόπους τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας δεν θα ξεπερνά τους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 28 με 30 Νοεμβρίου ότι και πάλι θα συνεχιστεί η παρέλαση ουσιαστικά των διαταραχών από τα δυτικά με αξιόλογα φαινόμενα έως και ισχυρά στα νησιά του Ιονίου και τμημάτων της δυτικής ηπειρωτικής χώρας τα οποία στη συνέχεια θα επηρεάζουν την υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα αλλά και το ανατολικό Αιγαίο. Πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη και τμήματα των Δωδεκανήσων και της ανατολικής Θεσσαλίας. Πιθανότητα για χιονοπτώσεις σε βουνά της δυτικής Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου προς το τέλος του μήνα. Θερμοκρασίες έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας έως 20 με 22 στα δυτικά αλλά και ανατολικά νησιώτικα τμήματα της χώρας.

Τέλος για την περίοδο 1 έως 5 Δεκεμβρίου το γενικό μοτίβο του καιρού δεν αλλάζει με τα φαινόμεναι να επιμένουν στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα και κάποια από αυτά να μεταφέρονται σε τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς. Αντίθετα θα είναι αρκετά λιγότερα στα ανατολικά της Πελοποννήσου στα ανατολικά της Στερεάς της Εύβοιας τις Σποράδες τις Κυκλάδες την Κρήτη και πιθανόν τμήματα των Δωδεκανήσων. Η θερμοκρασία και πάλι θα είναι αρκετά υψηλότερη στα ανατολικά και νότια τμήματα με τους νοτιάδες θα φτάνει κατά τόπους στους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ηπειρωτικά τμήματα αρχικά 16 με 18 αλλά στη συνέχεια φαίνεται να υπάρχει μία πτώση της θερμοκρασίας και κάποια χιόνια στα ορεινά από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα. Μικρή πιθανότητα για σποραδικούς παγετούς το πρωί και το βράδυ μετά τις 2 Δεκεμβρίου σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θράκης.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Φεύγει η ανομβρία με παρατεταμένη περίοδος βροχών στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο κυρίως.

  1. Ευγενία says:

    Επιτέλους βροχουλα κάθε μέρα περιμένω κ διαβάζω την πρόβλεψη για τον καιρό.. Ευχαριστούμε Βασίλη καλές κ έγκυρες πρωγνωσεις!!Καλή συνέχεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *