Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Οι πολυπόθητες βροχές φαίνεται ότι μπήκαν σε τελική ευθεία για να έρθουν.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 17ης Νοεμβρίου 2021.

20 με 21 Νοεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για λίγα φαινόμενα στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Θερμοκρασίες έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές πιο ψηλή στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

++++++++++++++

22 με 24 Νοεμβρίου.

50% πιθανότητα διαταραχή από τα δυτικά θα δώσει αρκετά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά της χώρας μας και αργότερα στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πολύ λίγα θα είναι τα φαινόμενα στην Αττικοβοιωτία την νοτιοανατολική Θεσσαλία τις Κυκλάδες και την ανατολική Κρήτη. Θερμοκρασία έως 18 με 22 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα και νησιώτικα τμήματα και τα νησιά του Ιονίου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας θα βρίσκεται το πολύ έως 16 με 17 βαθμούς.

30% πιθανότητα για αξιόλογα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα τη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο ενώ λιγότερα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές στη συνέχεια. Θερμοκρασίες στα ανατολικά νότια και δυτικά νησιωτικά τμήματα έως 18 με 22 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα ηπειρώτικα έως 14 με 17.

20% πιθανότητα για ισχυρή κακοκαιρία στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα αρχικά ενώ στη συνέχεια ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αξιόλογες βροχές θα σημειωθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και νησιώτικα ενώ ανεπηρέαστες θα είναι η ανατολική Κρήτη και τμήματα της Καρπάθου και των νότιων Κυκλάδων. Θερμοκρασία χαμηλή στα ηπειρωτικά τμήματα με τα φαινόμενα έως 14 με 15 βαθμούς ενώ αντίθετα στα ανατολικά τα νότια και τα δυτικά νησιώτικα θα φτάνει κατά τόπους στους 18 με 22 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++

25 με 27 Νοεμβρίου.

38% πιθανότητα για ισχυρή διαταραχή που θα παραμείνει δυτικά της χώρας μας και θα δώσει πολλά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα ενώ λιγότερα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα κεντρικά βόρεια και ανατολικά νησιώτικα τμήματα της χώρας. Πολύ λίγα θα είναι τα φαινόμενα στην Αττικοβοιωτία τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου την Κρήτη τις Σποράδες την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Θεσσαλία. Θερμοκρασία στα ηπειρωτικά με τα φαινόμενα αρχικά μέχρι 17 βαθμούς και 22 στα νότια αλλά στη συνέχεια με τα μεγαλύτερα ανοίγματα θα φτάσουμε και πάνω 18 με 20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της Στερεάς της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου και χαμηλότερα στις υπόλοιπες περιοχές.

22% πιθανότητα για ισχυρό βαρομετρικό στην κεντρική Μεσόγειο που θα δώσει πολλά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα. Πολύ λίγα θα είναι τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες στην Αττικοβοιωτία την Εύβοια και τμήματα των Κυκλάδων της Καρπάθου όπως και της Ρόδου. Θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα 18 με 21 έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα.

21% πιθανότητα για φαινόμενα κατά περιόδους αξιόλογα στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα και κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πολύ λίγα τα φαινόμενα στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας ενώ ανεπηρέαστες είναι γιατί Κυκλάδες και τμήματα της ανατολικής Κρήτης και της Ρόδου. Θερμοκρασία υψηλή στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα έως 20 με 22 βαθμούς Κελσίου έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα τμήματα.

19% πιθανότητα για αξιόλογη αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα του ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερο φαινόμενα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα εκτός από τις Κυκλάδες. Θερμοκρασίες υψηλές στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα και νησιώτικα τμήματα θα φτάνουν κατά τόπους στους 18 με 22 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα στην υπόλοιπη χώρα οχι πάνω από 16 με 17 βαθμούς.

+++++++++++++++++++

28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου.

34% πιθανότητα για ισχυρή διαταραχή από τα δυτικά που θα δώσει πολλά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου όλη την δυτική Ηπειρωτική χώρα τη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα που θα είναι σαφώς λιγότερα. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή ενώ θα σημειώσει σημαντική πτώση στην αρχή του νέου μήνα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και σε ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες αρχικά έως και 22 με 23 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα τμήματα αλλά σταδιακά με τα φαινόμενα θα σημειώσει σημαντική πτώση που δεν θα ξεπερνάει τους 14 βαθμούς Κελσίου και προς το τέλος του μήνα και τις αρχές του νέου θα έχουμε περαιτέρω πτώση στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα με τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ θα σημειώνετε και παγετός ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς το πρωί και το βράδυ.

24% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα μόνο στο νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη Μακεδονία τη δυτική Στερεά και τη Θράκη. Μεταφορά θερμών αέριων μαζών στη χώρα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια τμήματα να παραμένει σε επίπεδα των 18 με 22 βαθμών Κελσίου ενώ χαμηλότερη θα είναι στα δυτικά και βόρεια τμήματα.

21% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αξιόλογα αλλά σύντομα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα τη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στην Αττικοβοιωτία την Εύβοια τις Σποράδες και τις Κυκλάδες. Προς τις αρχές του νέου μήνα θα σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες αρχικά και πάνω από τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα θα πέσει σημαντικά από τις 30 του μήνα και μετά σε θερμοκρασίες οχι πάνω από 10 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και βόρεια τμήματα ενώ τις πρωινές ώρες πιθανόν να σημειώνετε και τοπικός παγετός από τη Θεσσαλία και βορειότερα ενώ θα σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου.

21% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά που θα δίνει κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα και για λίγο στην αρχή στο ανατολικό Αιγαίο τη Μακεδονία τη Θράκη ενώ πολύ λιγότερο φαινόμενα θα σημειωθούν στην αρχή της περιόδου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα. Θα υπάρχει και βελτιωμένος καιρός στα κεντρικά ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας στις αρχές του νέου μήνα. Θερμοκρασία έως 18 με 22 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα και νησιώτικα τμήματα στην αρχή αλλά θα πέσει σημαντικά από τις 29 του μήνα και δεν θα ξεπερνά τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου έως και το τέλος της περιόδου που θα σημειώσει και πάλι μία άνοδο στα ανατολικά και νότια.

+++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 20 με 21 Νοεμβρίου έχει κλειδώσει ότι θα σημειωθούν πολύ λίγα φαινόμενα στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.

Για το τριήμερο 22-24 Νοεμβρίου υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα για βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά που θα δώσει πολλά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου ολόκληρη τη δυτική Ηπειρωτική χώρα τη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και λιγότερα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές. Πολύ πιθανό να έχουμε το φαινόμενο Π  που είναι πολύ συχνό τη φθινοπωρινή περίοδο με τμήματα ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και των Κυκλάδων να έχουν τα λιγότερα φαινόμενα. Θερμοκρασίες με τους νοτιάδες υψηλή στα ανατολικά και νότια τμήματα θα φτάνουν κατά τόπους τους 18 με 22 βαθμούς ενώ πολύ χαμηλότερες στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα με τα φαινόμενα.

Για το τριήμερο 25 με 27 Νοεμβρίου φαίνεται και πάλι βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά να προκαλεί το κακοκαιρία στη δυτική τη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και πολύ λιγότερο φαινόμενα ενδιάμεσα σε τμήματα της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας της ανατολικής Πελοποννήσου και των Κυκλάδων. Θερμοκρασία με τους νοτιάδες υψηλή στα ανατολικά και νότια τμήματα και πάνω από 18 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα φαινόμενα θα είναι χαμηλότερη.

Τέλος για την περίοδο 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι θα συνεχίσει η δυτική ροή με βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της χώρας μας να δίνει αξιόλογα φαινόμενα και πάλι στις ίδιες προαναφερθείσες περιοχές ενώ υπάρχει και ένα σενάριο αρκετά σημαντικό με την αλλαγή του μήνα να υπάρξει και κάποια ψυχρή εισβολή κυρίως σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας όπου τα χιόνια θα κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα ενώ θα χιονίσει και σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής  χώρας. Θερμοκρασίες και πάλι υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα στα ανατολικά και νότια τμήματα αλλά προς την αρχή του νέου μήνα θα υπάρξει σημαντική πτώση στην κεντρική και βόρεια χώρα όπου δεν θα ξεπερνάει θερμοκρασία τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *