Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Αρχικά μαλακός και στη συνέχεια ψυχρός ο καιρός στη χώρα.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 12ης Νοεμβρίου 2021.

15 και 16 Νοεμβρίου.

>95% πιθανότητα για φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο και λίγα ασθενικά σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς Ελλάδας της υπόλοιπης Πελοποννήσου και της δυτικής Κρήτης. Θερμοκρασία έως 23 βαθμούς στα δυτικά έως 18 στα ανατολικά και βόρεια.

++++++++++++

17 με 19 Νοεμβρίου.

64% πιθανότητα για διαταραχή στα δυτικά της χώρας μας η οποία θα δίνει τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά την δυτική Μακεδονία τη Δυτική Πελοπόννησο και Προς το τέλος της περιόδου στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα την υπόλοιπη Πελοπόννησο την Κρήτη Και πιθανόν σε τμήματα της Θεσσαλίας. Θερμοκρασίες έως 14 με 16 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά Και βόρεια με πτώση στο τέλος της περιόδου και έως 20 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και νότια.

23% πιθανότητα για παραμονή της διαταραχής  αρκετά μακριά από τη χώρα μας με αποτέλεσμα αρκετά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου ενώ λιγότερο θα σημειωθούν και στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Θερμοκρασίες έως 16 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά Και βόρεια και ως 20 στις υπόλοιπες περιοχές.

13% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά που θα δώσει ισχυρά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική ηπειρωτική χώρα ενώ προς το τέλος της περιόδου θα σημειωθούν φαινόμενα και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μικρότερης έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία έως 14 με 16 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και βόρεια και 18 με 20 τα υπόλοιπα τμήματα.

+++++++++++++++++

20 με 22 Νοεμβρίου.

82% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο προς το τέλος της περιόδου από τα δυτικά θα αναπτυχθεί διαταραχή που θα δώσει εκεί μόνο τοπικά φαινόμενα. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και βόρεια και τους 20 με 22 στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

18% πιθανότητα για διαταραχή που θα δώσει αρκετά φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα στην αρχή της περιόδου και στο τέλος στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα με επέκταση σε δυτική Μακεδονία την  Θεσσαλία την Στερεά το βόρειο Αιγαίο και ανατολική Πελοπόννησο. Θερμοκρασία αρχικά έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές με σημαντική πτώση στις 21 και 22 του μήνα και παγετό το πρωί και το βράδυ στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας με μέγιστες όχι πάνω από 11 με 14 βαθμούς.

++++++++++++++++

23 με 27 Νοεμβρίου.

32% πιθανότητα ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρώτικα τμήματα της χώρας και το Αιγαίο στην αρχή της περιόδου ενώ μετά τις 25 χαμηλό από τα δυτικά θα δώσει εκτεταμένη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρά φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασία χαμηλή στα ανατολικά και βόρεια τμήματα δεν θα ξεπερνάει τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος της περιόδου ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνει κατά τόπους στους 18 με 19. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα προς το τέλος της περιόδου στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

30% πιθανότητα για φαινόμενα στην Πελοπόννησο το νότιο Ιόνιο τη Κρήτη στην αρχή της περιόδου και βελτιωμένο καιρό στις υπόλοιπες περιοχές έως το τέλος της περιόδου που ίσως επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου από νέα διαταραχή. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας που θα είναι πιο πολλά στην Πελοπόννησο. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας δεν θα ξεπερνά τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου με παγετό το πρωί και το βράδυ ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

25% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά σύντομα θα αναπτυχθεί η διαταραχή από τα δυτικά και νότια της χώρας και μετά τις 26 του μήνα θα επηρεάσει με αρκετά φαινόμενα τα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα και πρόσκαιρα και τη βόρεια Ελλάδα. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τη δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια και σε χαμηλά υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασία αρχικά έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά της ανατολικής και βόρειας χώρας αλλά θα πέσει σημαντικά στις 26 και 27 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνάει τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου από τη Στερεά και βορειότερα και 12 βαθμούς στα δυτικά και νότια. Αρχικά παγετός στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας το πρωί ενώ προς το τέλος της περιόδου ο παγετός θα επεκταθεί και σε πεδινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

13% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό που θα παραμείνει στα δυτικά της χώρας μας και τα δίνει κατά τόπους φαινόμενα ισχυρά στη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα ενδιάμεσα ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας. Άνεμοι νότιοι  με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στα πεδινά της ανατολικής δυτικής και νότιας χώρας να φτάνει κατά τόπους τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου έχει κλειδώσει για φαινόμενα κυρίως στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο ενώ πολύ λιγότερα θα είναι στη δυτική Μακεδονία την Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά Ελλάδα την υπόλοιπη Πελοπόννησο και δυτική Κρήτη. Θερμοκρασίες έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνει τους 20 με 23.

Για το τριήμερο 17 με 19 Νοεμβρίου η βασική τάση του καιρού που ξεπερνά το 65% είναι να υπάρχει διαταραχή στα δυτικά της χώρας που θα επηρεάσει με φαινόμενα όχι ισχυρά τις περισσότερες περιοχές εκτός από τη Μακεδονία τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα έως 15 με 16 βαθμούς στα ανατολικά και βόρεια με μικρή πτώση στο τέλος της περιόδου και έως 20 βαθμούς στα δυτικά και νότια. Υπάρχουν και ακόμα δύο σενάρια που δεν συγκεντρώνουν πάνω από το 35% μαζί.

Για το τριήμερο 20 με 22 Νοεμβρίου οι πιθανότητες ξεπερνούν το 80% για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο προς το τέλος της περιόδου πιθανόν στη δυτική χώρα να πέσουν κάποια φαινόμενα από διαταραχή που θα πλησιάσει. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο λόγω των νοτιάδων θα φτάσει κατά τόπους στους 18 βαθμούς στα κεντρικά και βόρεια και τους 20 με 23 στα δυτικά και νότια τμήματα. 

Τέλος για το πενθήμερο 23-27 Νοεμβρίου πολλά σενάρια ανοιχτά. Η βασική πορεία του καιρού είναι ότι θα υπάρξει τουλάχιστον ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τη χώρα μας με αρκετά φαινόμενα περισσότερα στα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα και λιγότερα στη βόρεια Ελλάδα ενώ στη συνέχεια πιθανόν να σημειωθεί ψυχρή εισβολή που θα κατεβάσει τα χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας. Ίσως αυτό το πενθήμερο αλλά και η συνέχεια ως το τέλος του Νοεμβρίου να δώσει αρκετά νερά στις περισσότερες περιοχές της χώρας  αλλά και χιόνια  σε ορεινές κυρίως περιοχές. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή λόγω των νοτιάδων θα πέσει σταδιακά σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ο παγετός το πρωί και το βράδυ γίνεται αρκετά σίγουρος για περιοχές ορεινές ημιορεινές αλλά ακόμα και πεδινές από την Λαμία και βορειότερα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *