Έχει γίνει ευρέως γνωστό τους τελευταίους λίγους μήνες ότι η περιοχή της κεντρικής Μεσογείου πρωταγωνιστεί και θα πρωταγωνιστήσει και τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου αλλά και του χειμώνα με έντονα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα. Αυτή είναι η χαρακτηριστική εικόνα του φθινοπώρου αλλά και του χειμώνα όταν έχουμε LA NINA.
Τη φετινή χρονιά κατά το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δέχθηκαν κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα κυρίως το Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα τμήματα της χώρας. Στη συνέχεια αυτή η έντονη καιρική δραστηριότητα μεταφέρθηκε δυτικότερα με έντονα προβλήματα και πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην περιοχή της Ιταλίας.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου αυτή η περιοχή με αρκετές ισχυρές διαταραχές που θα δίνουν πρωτίστως έντονα φαινόμενα σε τμήματα της κεντρικής και νότιας Ιταλίας παραθαλάσσιων τμημάτων της Τυνησίας αλλά και της δυτικής Ελλάδας.
Μία πρώτη αποτύπωση με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία μπορείτε να δείτε στο χάρτη πιο κάτω για την περίοδο 11 έως 18 Νοεμβρίου.
Στις περιοχές του επιπέδου 1 θα έχουμε σποραδικές βροχές μικρής γενικά έντασης και διάρκειας από τις 14 του μήνα και μετά. Αυτές καλύπτουν τις περισσότερες περιοχές των νομών ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και τμήματος των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Πιο αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα στις περιοχές επιπέδου 2 όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες λόγω του συνεχούς νότιου ρεύματος που κατά τόπους δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές να είναι έντονα αλλά αυτό θα το δούμε και τις επόμενες μέρες.
Σπεύδω να τονίσω ότι οι διαταραχές που θα μας επηρεάσουν έως και τις 19 του μήνα δέχονται ισχυρή επιρροή από μία τελευταία από ότι φαίνεται για τη φετινή σεζόν τροπική καταιγίδα με το όνομα WANDA που βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό και κινείται βορειοανατολικά. Αυτή είναι ο λόγος που έχει δημιουργηθεί ένα αλαλούμ με τις εκτιμήσεις των μοντέλων αφού πάντα τα βαροτροπικά συστήματα (τροπικοί κυκλώνες, τροπικές καταιγίδες) κινούνται ανεξέλεγκτα με τη βοήθεια μόνο των θερμών νερών και δεν επηρεάζονται από τη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα.
Να ενημερώσω ότι μπαίνοντας στο site weather group.gr δεξιά βλέπετε μία λίστα με τα τελευταία άρθρα. Εκεί μπορείτε να βρίσκετε τις τελευταίες προγνώσεις αλλά και τις τελευταίες τάσεις του καιρού για τις επόμενες αρκετές ημέρες.
Συντονιστείτε με τον τρόπο λειτουργίας του site!!
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook