Οδεύοντας προς το χειμώνα με βάση τους δείκτες ατμοσφαιρικής, θαλάσσιας και στρατοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Πολύς λόγος γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο για την θέρμανση της στρατόσφαιρας που όταν είναι ξαφνική και έντονη έχει και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.  Στρατόσφαιρα είναι το ανώτερο τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας σε ένα υψόμετρο πάνω από τα 18 χιλιόμετρα και φτάνει έως και τα 50. Υπάρχει σχετική αλληλεπίδραση κατά διαστήματα τη χειμερινή περίοδο της στρατόσφαιρας με την τροπόσφαιρα δηλαδή το κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας που φτάνει μέχρι τα 15 με 18 χιλιόμετρα ύψος.

Άλλες φορές το αίτιο ξεκινάει από πάνω και κατεβαίνει προς την επιφάνεια της γης και άλλες φορές δυναμικές διαδικασίες στην κατώτερη τροπόσφαιρα ενεργοποιούν την στρατόσφαιρα.

Όπως βλέπετε και στο πρώτο σχήμα μετά τις 15 Οκτωβρίου υπήρχαν συνεχείς επιδράσεις της τροπόσφαιρας με τη στρατόσφαιρα με πιο έντονες στην περίοδο στις 22 Οκτωβρίου και στις 5 Νοεμβρίου. Υπήρξε διάχυση ψυχρών αερίων μαζών στην κατώτερη τροπόσφαιρα προς τη βόρεια Αμερική αλλά και τη Σιβηρία αυτές τις ημερομηνίες. Στο τέλος του σχήματος βλέπετε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία διαταραχή στην κατώτερη τροπόσφαιρα η οποία ενδέχεται να επιδράσει με την στρατόσφαιρα στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό αν συμβεί θα υπάρξει σίγουρα κάποιου είδους στρατοσφαιρική θέρμανση που θα βοηθήσει τις ψυχρές αέριες μάζες από τον πόλο να βρουν δίοδο προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

Αυτή η πιθανότητα έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά και από το τρέξιμο του αμερικανικού προγνωστικού μοντέλου όπως βλέπετε στο δεύτερο σχήμα. Αρχίζει και υπάρχει μία πτωτική τάση για την περίοδο από τις 10 Δεκεμβρίου έως και τα τέλη Ιανουαρίου. Αν συμβεί αυτό θα έχουμε όντως την αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση η οποία για τον επόμενο έναν μήνα τουλάχιστον από την ημέρα που θα συμβεί θα δώσει αρκετές ψυχρές εισβολές στο βόρειο ημισφαίριο.

Σπεύδω να τονίσω ότι αυτό δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την Ελλάδα που είναι ένα τίποτα στον παγκόσμιο χάρτη. Μιλάμε απλά για μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης της Σιβηρίας και της βόρειας Αμερικής που ενδέχεται να βιώσουν την ψυχρότερη περίοδος του φετινού χειμώνα.

Επίσης να τονίσω ότι αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κατά μέσο όρο 6 με 7 φορές στη δεκαετία και δεν είναι ούτε κάτι πρωτοφανές αλλά ούτε και κάτι σπάνιο. Επίσης υπάρχουν χρονιές που επηρεάζει σημαντικά κάποιες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου όπως την Σιβηρία τον Καναδά  την βόρεια Ευρώπη και τμήματα των βορείων Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχουν πιθανότητες οι καταβάσεις αυτές του ψύχους να φτάσουν μέχρι και τη νότια Ευρώπη και να επηρεάσουν την χώρα μας αλλά αυτός ΔΕΝ είναι ο κανόνας.

Τέλος να πούμε ότι έχω τονίσει εδώ και μήνες ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι σαν τον περσινό. Παρόλο που το γενικό μοτίβο και οι περισσότεροι δείκτες δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από την περσινή χρονιά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που τον κάνουν ιδιαίτερο και μάλλον πρώιμο.

Αν όντως ο φετινός χειμώνας προχωρήσει πρώιμος έχουμε πολλές πιθανότητες στην κεντρική και βόρεια χώρα να δούμε το πολυπόθητο χιόνι. Αντίθετα όταν ο χειμώνας γίνεται όψιμος τις περισσότερες φορές επηρεάζεται τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας για λίγο και η Τουρκία κατά κόρον. Ας ελπίσουμε λοιπόν φέτος να έχουμε έναν πρώιμο χειμώνα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *