Υπό την επήρεια υψηλών βαρομετρικών πιέσεων βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα.
Η έλλειψη κάποιου ισχυρού ρεύματος αέρα στο έδαφος βοηθά στην συγκράτηση της υγρασίας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα και τις έντονες ομίχλες πού σημειώνονται την τελευταία εβδομάδα σε πολλές περιοχές ακόμα και νησιωτικές.
Όπως βλέπετε στον πρώτο χάρτη αποκλίσεων της θερμοκρασίας φαίνεται ότι αυτή τις τελευταίες ημέρες διατηρείται κοντά στους 6 με 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Είναι ένα φαινόμενο που δεν είναι ακραίο μιας και έχει ξανασυμβεί. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι ότι από το 1990 και μετά αυτά τα πολύ ζεστά διαστήματα του Νοεμβρίου έχουν γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση oπως ήταν μέχρι τότε. Η μέχρι στιγμής θετική απόκλιση της θερμοκρασίας για τις πρώτες 7 ημέρες αγγίζει +3.2 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Η μετέπειτα πορεία μας αφήνει μια αισιοδοξία ότι αυτή η τρομερά υψηλή απόκλιση θα μειωθεί σημαντικά. Αν υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις ότι θα συνεχιζόταν και άλλες μέρες οι θερμή εισβολή τότε θα μιλούσαμε ισως και για έναν πρωτοφανή Νοέμβριο.
Σταδιακά όμως το πάνω χέρι παίρνει η ανάπτυξη ισχυρού αντικυκλώνα στην περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας και στη συνέχεια στην περιοχή της Σκανδιναβίας που θα σκάψει πολύ ψυχρές αέριες μάζες που ήδη υπάρχουν εδώ και πολλές εβδομάδες στην περιοχή της Σιβηρίας προς τη χώρα μας.
Η μετακίνηση αυτών των ψυχρών αέριων μαζών στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα θα ενεργοποιήσει εκ νέου την διαταραχή που μένει στάσιμη εδώ και εβδομάδες στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα την ανάπτυξη εκ νέου βαρομετρικών χαμηλών σε αυτή την περιοχή. Έτσι το πρώτο που θα νιώσουμε θα είναι μία σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη 10 του μήνα σε περιοχές της ανατολικής χώρας που θα συνδυαστεί και με κάποια λιγοστά φαινόμενα του βόρειου ρεύματος.
Αυτή όμως η πτώση της θερμοκρασίας και η ψυχρή εισβολή θα είναι πρόσκαιρου χαρακτήρα και θα απασχολήσει κυρίως στην ανατολική χώρα. Ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί στη συνέχεια για 2-3 ημέρες περίπου ενώ περιμένουμε εκ νέου κατάβαση ψυχρών αέριων μαζών κοντά στις 14 με 15 του μήνα δηλαδή στο τέλος αυτής της εβδομάδας κατά μεγάλο ποσοστό. Σε αυτό συνηγορούν ο δείκτης MJΟ ο οποίος δείχνει μία πιο αργή κίνηση με αποτέλεσμα και η σημαντική αλλαγή του καιρού να παίρνει μία μικρή παράταση σε σχέση με τις 9 και 10 του μήνα που έδειχναν τα προγνωστικά στοιχεία πριν από λίγες μέρες.
Εμείς μέσω των αναλύσεων μας εδώ και πάρα πολύ καιρό είχαμε τονίσει ότι η κίνηση των κυμάτων ROSSBY έδειχνε ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή του καιρού από τα μέσα του μήνα και όχι νωρίτερα όπως πολλοί βιάστηκαν να πουν μην αναλύοντας τα πράγματα εις βάθος.
Όπως βλέπετε λοιπόν στη δεύτερη εικόνα ο καιρός προς το τέλος αυτής της εβδομάδας κατά πάσα πιθανότητα μετά την Κυριακή θα αλλάξει σημαντικά με μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στην κεντρική Μεσόγειο και δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού. Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι μεγάλη. Έτσι θα έχουμε αρκετά φαινόμενα πρώτα στα δυτικά της χώρας και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα τμήματα μιας και όλη η κατάσταση θα διαρκέσει κάποιες μέρες και δεν θα είναι κάτι το πρόσκαιρο. Επίσης θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τουλάχιστον στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας με τη θερμοκρασία να πέφτει σημαντικά και πιθανόν σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι. Η πιθανότητα παγετού σε ορεινά τμήματα είναι υπαρκτή.
Αυτό το μοτίβο του καιρού φαίνεται να μας κρατάει συντροφιά έως τις 24 με 26 του μήνα με τη θερμοκρασία βέβαια μετά τη σημαντική πτώση για αυτό το μήνα να αρχίζει να ανεβαίνει.
Θα έχουμε να πούμε πολλά τις επόμενες ημέρες για τον μήνα με τα πολλά σκαμπανεβάσματα. Είχαμε αναφέρει και μέσω του site weather group.gr αλλά μέσα και από το TV10 Θεσσαλίας ότι ο μήνας θα έχει υψηλές γενικά θερμοκρασίες αλλά με μεγάλα σκαμπανεβάσματα και θα έχει και κάποιες βροχές πιθανόν λίγο χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και των ηπειρωτικών ενώ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook